U prvom izazovu polufinalne emisije "Tri, dva, jedan - peci!" natjecateljice su pripremale princez uštipke.
Radi se uštipcima od kuhanog tijesta koji su obogaćeni slastičarskom kremom, a u prilogu pročitajte recepte naših slastičarki.
Maja Lajpold
TIJESTO :
250 ml jaja
250 ml vode
150g glatkog brašna
prstohvat soli
125 ml suncokretovog ulja
3 žličice šećera
KREMA:
1l mlijeka
250g šećera
3 VŠ
6 žumanjaka
100g gustina
125g maslaca
KREMA 2:
0,5 l tučenog slatkog vrhnja
malo šećera u prahu
1 VŠ
- Prvo skuhati kremu. Staviti kuhati 9dcl mlijeka sa pola šećera i VŠ,
mješavinu treba mješati kako se šećer nebi primio za dno. U drugu
posudu odvojiti 6 žumanjaka te ih izmiksati, dodati drugu polovicu
šećera , izmiksati pa na kraju umješati preostalo mlijeko i gustin.
Kuhati dok se ne zgusne te staviti hladiti. U ohlađenu kremu pjenasto
umješati maslac.
- za tijesto je jako bitno da su svi sastojci točno izmjereni jer o
tome ovisi dali će tijesto pravilno narasti, dali će princeze biti
lagane kad se ispeku i u krajnjem slučaju dali će biti u potpunosti
uspješne. Od masnoće je najbolje koristiti ulje jer maslac u sebi ima
određen postotak vode.Ako u tijestu nema dovoljno jaja neće dovoljno
narasti i neće biti kvalitetno.Ako se stavi previše ulja, bit će teško
i neće biti dobro.
- Izmjeriti 250 ml jaja (4-5 ovisno o razredu). U posudu za kuhanje
staviti vodu, ulje, sol i šećer te pustiti da provri. Izmaknuti sa
vatre, dodati brašno i kuhačom na tihoj vatri izmješati u gusto i
glatko tijesto. Tijesto se ne smije predugo kuhati jer će biti žilavo.
- odmah izmaknuti sa vatre i staviti minutu, dvije da se ohladi.
- zatim lagano od po nekoliko puta dodavati jaja neprestano miksajući
dok smjesa ne postane homogena. Smjesa mora biti gusta, ljepljiva i
sjajna.
- tijesto stavite u slastičarsku vrečicu i sa velikim zvijezdastim
nastavkom i istisnite krafne promjera oko 5 cm ( veličina manje
breskve). Trebali bi dobiti oko 20-ak komada.
- krafne staviti peći prethodno zagrijanu pečnicu na 200 stupnjeva 35-40 min.
- za vrijeme pečenja pečnica se ne smije otvarati, a krafne su gotove
tek kada pukotine izgube svijetli ton
- krafne će izvana biti hrskave, a iznutra šuplje sa mekanim tijestom
- kad se krafne ohlade izrezati "poklopce" i posipati ih sa šećerom i
prahu. Dobro paziti koji je poklopac od koje krafne. Dovršiti filu od
jaja i sa zvijezdastim nastavkom uštrcati u krafnu, preko nje blago
ušećereni šlag sa VŠ te ju poklopiti.
Marijana Zlomislić
Tijesto:
250ml vode
125ml ulja
prstohvat soli
150g brašna
4 veća jaja
Slastičarska krema:
1l mlijeka
8 žumanjaka
175g šećera
100g gustina
mahuna vanilije
50g maslaca
Chantilly:
200-300g slatkog vrhnja
šećer u prahu
vanilija
Ostalo:
šećer u prahu
Priprema:
Vodu prokuhati s uljem i prstohvatom soli, te umiješati brašno. Miješati na laganoj vatri 5-10min dok lagano ne zamiriši, te ručno umiješati jedno po jedno jaje. Trebate dobiti glatku i gustu smjesu. Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu s krupnim zvjezdastim nastavkom i istisnite 20ak hrpica na pek papirom obložen pleh. Ako koristite jako krupan zvjezdasti nastavak, bit će dovoljno da napravite jednu razinu tijesta sa čuperkom (čuperak zagladite vlažnim prstom da ne bi gorio tijekom pečenja). Pecite na 200 stupnjeva 35-40 min (pukotine trebaju poprimiti lijepu zlatnu boju). Peciva ohladite i prerežite.
Za kremu izmiksajte žumanjke sa šećerom i dodajte gustin rastopljen s malo mlijeka. U smjesu lagano dolijevajte kipuće mlijeko koje ste prokuhali s mahunom vanilije, te neprestano miješajte. Vratiti smjesu na vatru i kuhati dok se ne zgusne, stalno miješati, dodati maslac. Prekriti kremu prozinom folijom i potpuno ohladiti.
Slatko vrhnje istući s vanilijom i šećerom u prahu.
Na donju polovicu tijesta slastičarskom vrećicom sa zvjezdastim nastavkom rasporediti prvo slastičarsku kremu pa chantilly. Pokriti gornjim dijelom peciva koji ste prethodno posuli šećerom u prahu.
Martina Dorotić
TIJESTO:
1,25 dcl vode+ 1,25 dcl mlijeka
100g maslaca
prstohvat soli
150g brašna (oštro)
4jaja
1 vanilija
-zakuhati vodu mlijeko maslac, sol, šećer, u vruće dodati brašno i mješati kuhačom dok se ne napravi kugla i odvaja se tijesto od posude
-prebaciti u drugu posudu malo prohladiti i umiješati 1 po jedno jaje
-prebaciti u slastičarsku vrečicu sa širim nastavkom i štrcati ružice na pek papir (ne prevelike i ne premale)
-peći na 200 stupnjeva peći 20minuta (malo smanjiti ako počinju jako rumeniti) i ne otvarati pećnicu
-ohladiti i prerezati gornju trećinu
KREMA:
1/2litre mlijeka
40g gustina
1 b.vanilija (1/3 mahune)
3 jaja
6 žlica šećera
4 žlice brašna (oštro)
80g čokolade
100g maslaca
-zakuhati mlijeko sa vanilijom i šećerom, dodati izrađena jaja sa brašno, gustinom i malo mlijeka (od pola l) kuhati do gustom maknuti sa vatre i umiješati sjeckanu čokoladu
-prohladiti i dodati u izrađeni maslac
ŠLAG KREMA:
l sl. vrhnja
1 kremfix
2 žlice štaub šećera
-izraditi u čvrsti šlag
SLAGANJE:
-raditi ružice na donji dio (sa č. kremom), staviti ružicu šlaga pa poklopiti, štaub na vrh
Nikolina Dianežević
SASTOJCI
- 250 ml vode
- 125 ml ulja
- 3 žličice šećera
- 150 g brašna
- 250 ml jaja (oko 4 jaja) BITNO POŠTIVATI OMJER!
Pećnica na 200C. Lim obložiti papirom.
U srednje velkoj posudi debelog dna pomiješajte vodu, ulje, sol i šećer te zagrijavajte dok ne zavrije.
Maknite s vatre pa kuhačom umiješajte brašno. Budite brzi i žustri i pazite da ne nastanu grudice. Mješati tako oko 5 min na laganoj vatri. Smjesu ostavite nekoliko minuta da se ohladi. Polako dodajte jaja u 2-3 navrata, žustro miješajući nakon svakog dodavanja, dok smjesa nije homogena, gusta i sjajna.
Smjesom napunite slastičarsku vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom pa je istiskujte na lim u obliku krugova promjera 5cm. Stane ih 20 na veliki lim od pećnice. Tijesto istiskujte spiralno i lagano uvis. Ostavljajte dovoljno mjesta između svake hrpice tijesta jer će tijesto poprilično narasti tijekom pečenja. Vrhove tijesta koji strše u vis spustite tako što ćete ih lagano pritisnuti vlažnim prstom, da ne bi zagorjeli.
Pecite oko 35 – 40 minuta, ne otvarati pećnicu tijekom pečenja, odnosno dok tijesto ravnomjerno ne poprimi tamnije smeđu boju. Krafne su gotove kad se dobro zarumene, i kad pukotine izgube svjetlo žuti ton. Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja i punjenja kremom.
KREMA:
- 1 l mlijeka
- 250 g šećera
- 1 mahuna vanilije
- 1 jaje+5 žumanjaka
- 120 g gustina
- 120 g omekšalog maslaca
- 200 ml vrhnja za šlag
U zdjeli pomiješajte jaje, žumanjke i oko 100ml mlijeka. Pjenjačom umiješajte škrobno brašno, pazeći da razbijete sve grudice.
U srednje velikoj posudi debljeg dna pomiješajte preostalo mlijeko (900ml) i šećer. Mahunu vanilije prepolovite po dužini i ostružite sjemenke te ih dodajte mlijeku. Kuhajte dok se šećer ne otopi, a mlijeko zavrije. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Mlijeko mora biti toplo, a ne vruće.
Polako ulijevajte toplo mlijeko u smjesu jaja, stalno miješajući pjenjačom. Smjesu ponovo ulijte u lonac i kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zgusne odnosno dok ne dobijete sjajnu i svilenkastu kremu.
Na površinu kreme stavite komad plastične folije kako se ne bi napravila korica. Zdjelu stavite u veliku zdjelu napunjenu ledom ili hladnom vodom i ostavite da se krema potpuno ohladi.
U međuvremenu pjenasto izradite omekšali maslac te ga dodajte ohlađenoj kremi. Sve zajedno još jednom dobro izradite električnim mikserom dok ne dobijete čvrstu i svilenkastu kremu.
- Ohlađene krafnice prerežite nazubljenim nožem na pola. Krafne su u sredini šuplje. Pomoću vrećice za ukrašavanje sa zvjezdastim nastavkom, napunite donju polovicu tijesta tako da krema potpuno ispuni rupu i da doseže otprilike još 1,5 cm u visinu.
- Slatko vrhnje istucite u šlag pa i njega pomoću vrećice za ukrašavanje nanesite na sloj kreme. Poklopite s gornjom polovicom tijesta i stavite u hladnjak do posluživanja.
- Prije posluživanja krafne pospite šećerom u prahu.
Tatjana Car
Krema
1 lit mlijeka
6 žumanjaka
80gr gustina + 2 žlice
2 želatine
250gr šećera
400ml slatkog vrhnja
Želatinu namočiti.Jaja i šećer izmiksati pjenasto. Mlijeko pomiješati sa 1/3 mlijeka i dobro pomiješati da nema grudica,tu smjesu gustina i mlijeka dodati izmiksanim žutanjcima, dobro promiješati i uliti u mlako mlijeko i miješati svo vrijeme kuhanja dok se krema ne zgusne.
Pokriti sa folijom direktno na kremu da se zalijepi, jer na taj način neće se stvoriti korica. Pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a kasnije u frižideru.
Tijesto
250ml jaja
250ml vode
125ml ulja
3 žlice šećera
150gr brašna
malo soli
Sve sastojke dobro odvagati, kuhati vodu, ulje, sol i šećer dok ne zakuha. Maknuti sa vatre i usuti prosijano brašno. Miješati još malo na laganoj vatri dok se ne dobije lijepo okruglo i glatko tijesto. Pustiti pa minuta da se prohladi i sipati 1 po 1 jaje dok ne dobijemo svilenkastu smjesu.
Gotovo tijesto staviti u dresir vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i istiskivati na masni papir promjera 5cm i peći oko 35 minuta ( za vrijeme pečenja ne otvarati pećnicu dok svi nabori i utori ne dobiju zlatnu boju )
Ohladiti ih nakon pečenja na rešetki,prerezati i filati sa kremom u koju smo nakon što se ohladila stavili šlag od slatkog vrhnja.Po vrhu posuti sa šećerom u prahu.
Sve o novom kulinarskom showu na RTL Televiziji možete pratiti i putem Facebook stranice: https://www.facebook.com/TriDvaJedanPeci