Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
RUSTIKALNI STIL

Probudite osjećaj seoske idile

Rustikalni stil je inspiriran prirodom, što je prije svega vidljivo iz izbora boja i materijala koji dominiraju ovako uređenim prostorima te plijeni osjećajem intime i topline seoske idile.

Image
Foto: Dulux
RTL|Mirjana Mikulec/ 20.3.2013. u 14:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Atmosfera kojom odiše rustikalni stil je jednostavnost, kakvu nalazimo u prirodnim ambijentima daleko od vreve i stresa ubrzanog života u urbanim sredinama. Rustikalni stil je inspiriran prirodom, što je prije svega vidljivo iz izbora boja i materijala koji dominiraju ovako uređenim prostorima te plijeni osjećajem intime i topline seoske idile.

Osnovni tonovi crpe inspiraciju iz okoliša: sve nijanse smeđe boje (zemlja), zelene (drveće i travnjaci) te boje cvijeća u vrtu (tamno crvena, ljubičasta, plava, žuta, narančasta), a u rustikalno uređenom interijeru ne smije biti mjesta nikakvim žarkim flourescentnim detaljima, ili umjetno napravljenim materijalima (svim oblicima plastike).

Image
Foto: Dulux
Image
Dulux

Podovi su izrađeni od drvenih dasaka ili su popločeni prirodnim pločicama (terakotom). Za drvene podove je poželjno da daske imaju dosta godova i 'prirodnih pogrešaka', koji zrače iskonskom sirovošću i jednostavnošću. Takvi se podovi uglavnom ne lakiraju, ali ako se ipak želi postići jači dojam 'izglađenih' podnih površina pogodinijih za  lakše održavanje, mogu se grubo obojiti zelenom ili smeđom bojom.

Zidovi su obojeni bijelo, ili u rustikalne boje okoliša (bež, zelena, smeđa), a nerijetke su i kombinacije boja jednog ili dva zida.

Namještaj ima jednostavne oblike ravnih linija, a izrađuje se od grubog, sirovog drva. Rustikalni stil podnosi kako masivan namještaj (npr. drveni hrastov ormar u spavaćoj sobi) tako i laganiji (npr. kuhinjski kredenc, stolovi i stolice za ručavanje), izrađen od bilo koje vrste drva (jelovina, trešnja, hrast, kesten). Namještaj se uglavnom ostavlja u svom izvornom prirodnom obliku, bez naknadnih lakiranja drva, što doprinosi osjećaju topline i ljepote netaknute prirode.

Tekstili su prirodni (vuna, pamuk) te mogu varirati od jednobojnih do kariranih ili uzoraka s floranim motivima. Za boju tekstila je važno da korespondira ostatku prostora ( npr. ako je jedan od zidova obojen u čokoladno smeđu boju, ta boja bi se trebala naći makar u tragovima i na tekstilu sofe ili fotelja).

Image
Foto: Dulux
Image
Dulux

Takav sklad boja se najbolje postiže da na samom početku rustikalnog uređenja prostora odaberete jednu 'tematsku' boju, na koju poslije samo nadograđujete ostale elemente interijera. Na sofu i fotelje je poželjno staviti jastučiće, a poželjno je na njih odložiti i složenu vunenu deku koju koristite za poslijepodnevnog odmora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Površine se namještaja (posebno stolovi i komode) pokrivaju pamučnim stolnjacima ili ručno pletenim tabletićima. Nećete pogriješiti ako stolnjak u vašoj kuhinji bude na crveno-bijele kockice, dok za ostale dijelove prostora izaberete jednobojni dezen.

Rustikalno uređen prostor se ne smije pretrpavati velikim brojem pokućstva, jer se zbog bogatstva prirodnog tekstilnog dekora može stvoriti dojam pretrpanosti. U primaćoj sobi su primjerice dovoljni drveni ormar s nekoliko polica, sofa, stolić za kavu i najviše dvije fotelje, a u kuhinji stolice mogu biti zamijenjene drvenom rustikalnom klupom. U spavaćoj sobi je dovoljan drveni krevet, ormar i jedna fotelja. Rustikalni stil je prije svega jednostavan i funkcionalan te se mora lako održavati!  

Rustikalni prostor naprosto 'vapi' za zavjesama, koje su u sobama od debelog prirodnog materijala koji se protežu do poda, što stvara osjećaj topline, posebno u zimskim mjesecima. U kuhinji se možete poigrati kraćim pamučnim  zavjesama, s čipkastim rubom.

Na podove se stavljaju tepisi u svim prostorijama - ispod stola u blagavaoni, hodnicima, spavaćim sobama i, obavezno, dnevnom boravku. Tepisi mogu biti manjih ili većih dimenzija, ali obavezno od prirodnih materijala. Česti su vuneni tepisi raznih dezena i boja, uključujući i ne/stilizirane motive životinja i biljki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image
VEĆ ŠEST GODINA

Luka o braku: 'Smatram da se nisam rano oženio, bila je to ljubav na prvi pogled'

U rustikalnom prostoru posebnu pažnju posvetite rasvjeti – ona nipošto ne smije biti neonska ili jaka. Rasvjetna tijela idealno imaju širmove koji prigušuju svjetlost na način da kreiraju tzv. jantarnu boju rasvjete (time se postiže efekt svjetlosti svijeće, koja je, stoljećima bila glavnim izvorom svjetlosti rustikalnih prostora).

Image
Foto: Dulux
Image
Dulux

Kako bi se izbjegla jaka svjetlost, rasvjetna je tijela poželjno staviti uz sam strop prostorije, dok se na pokućstvo idealno mogu staviti lampe koje svojim linijama podsjećaju na petrolejske lampe (dekora radi, mogu se staviti i originalne).

Dekorativni detalji imaju iznimno važnu ulogu u rustikalnom stilu: svježe cvijeće iz vrta neka uvijek krasi stolove i komode u sobama, a svježe voće i povrće se slobodno odlaže u košare na vidljivim mjestima u kuhinji.

Na policama u sobama neka se uvijek nađe pokoji komad keramike (zemljani vrčevi ili oslikani keramički tanjuri i vrčevi), a u kuhinji mogu, uz obavezne keramičke ćupove s floralnim motivima ili motivima voća na kredencu ili policama, sa zidova visiti lonci i tave izrađeni od mjedi. U kuhinji posebnu dekorativnu funkciju imaju i staklenke s džemom i ukiseljenim povrćem, koje se stavljaju na police ili kredenc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto: Dulux
Image
Dulux

Imajući na umu globalni trend preseljenja domova u ruralne krajolike i sve veće ekološke osvještenosti, ovaj stil će zasigurno s vremenom dobivati sve više pobornika.

Pravila rustike

  • Glavna inspiracija je prirodni okoliš, što determinira materijal i boju namještaja i tekstila. Atmosfera rustikalnog doma mora zračiti toplinom i jednostavnošću te radošću ponovno pronađenih dana provedenih kod bake i djeda na selu.
  • Neobrađeno drvo i prirodni tekstil su obavezni, kao i zavjese i tepisi!
  • Karniše su drvene ili od kovanog željeza.
  • Vrata i prozori moraju biti drveni. Vrata mogu biti jednostavna i masivna. Dopušteno je koristiti i vrata koja imaju ugrađeno staklo na koje se može i ručno nacrtati neki rustikalni motiv (cvijet, voće).
  • Posebnu pažnju posvetiti dekorativnim elementima – na ormare je uvijek poželjno staviti jabuke ili dunje!
  • Rasvjeta ne smije biti prejaka! Nadopunite osjećaj svjetlosti pokojim svjećnjakom klasičnijih linija.
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image

Omiljena TV meteorologinja udala se prošlog vikenda: Blistala je bajkovitoj vjenčanici

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba