Ostalo

Pročitajte kako su naši kandidati radili rafiole

Prvi zadatak naših slastičara bili su trogirski rafioli, koje su spremali po tradicionalnom receptu.

RTL
17.12.2013 21:52

Tijekom šeste epizode RTL-ovog showa "Tri, dva, jedan - peci!" , natjecatelji su pripremali trogirske rafiole.

Trogirski rafioli



Prvi zadatak naših slastičara bili su trogirski rafioli, koje su spremali po tradicionalnom receptu.

Ana Mišković

Za tijesto
1 kg brasna
140 g maslaca
140 g secera
2 vrecice vanilin secera
6 zumanjaka
6 zlica proseka
Po potrebi mlijeko ili voda

Za nadjev
300 g secera
400 g mljevenih badema, poprzenih
6 bjeljanjaka
70g maslaca
Naribana korica od 1 limuna
Naribana korica od 1 narance

Za ukrasavanje
3 dcl mlake vode
Secer

Priprema
Tijesto
Brasno izmijesajte s izmrvljenim maslacem. Dodajte secer, vanilin secer, zumanjke i prosek. Umijesite tvrdo tijesto. Ako vam je tijesto pretvrdo ili se mrvi dodajte jos malo vode ililijeka. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak 1 sat.

Nadjev
Izmjesajte secer i poprzene mljevene bademe. Posebno umutite cvrsti snijeg od bjeljanjaka. Dodajte bademima snijeg, omeksali maslac, naribanu koricu limuna i narance,te vanilin secer. Dobro izmjesajte da se smjesa sjedini.

Izrada
Ohladjeno tijesto sto tanje rszvaljajte. Iz tijesta izrezite krugove promjera 12 cm. Na sredinu krugova stavite zlicicu nadjeva. Preklopite ih popola i istisnite zrak. Rubove polukruga pritisnite vilicom tako da se spoje. Zatim ih lagano izbodite cackalicom. Pecite oko 15 min na 150C-170C. Pazite da ostanu svijetli.

Ukrasavanje
Jos tople rafiole nakratko (samo 1 sekundu) gornjim, izbocenim dijelom umocite u mlaku vodu, a zatim u secer.

Hrvoje Medić

Sastojci:
- 500 g oštrog pšeničnog brašna
- 150 g šećera
- 150 g maslaca
- 4 žumanjka
- 150 ml mlijeka
- sol

Nadjev:
- 350 g badema
- 250 g šećera
- 4 bjelanjka
- 2 vanilin šećera
- naribana korica limuna + malo soka
- naribana korica naranče + malo soka
- 100 g rastopljene čokolade
- 125 g rasopljenog maslaca

Ostalo:
- rakija lozovača za premazivanje
- kristal šećer za valjanje

Priprema:
U brašno rukama dobro utrljati maslac, sol i šećer, dodati žumanjke i mlijeko. Zamijesiti ne previše tvrdo tijesto. Ostaviti da se odmara oko 30 minuta.
Za nadjev umutiti bjelanjke u čvrsti snijeg.
Sve sastojke na nadjev izmiješati i na kraju dodati tučeni snijeg, sve dobro sjediniti.
Od razvaljanog tijesta rezati krugove, na sredinu staviti žličicu nadjeva i preklopiti tijesto. Čvrsto stisnuti krajeve.
Rafiole peći na 150 stupnjeva da ostanu svijetle boje oko 30 minuta. Gotove rafiole premazati rakijom i uvaljati u šećer.

Trogirski rafioli



Maja Lajpold

-sastojci su za veliku količinu, stoga se za prvi put mogu prepoloviti... drugi puta sigurno ne ;)

TIJESTO :
700 g glatkog brašna
6 žutanjaka
100 g svinjske masti
100 g maslaca
100 g šećera
2 VŠ
malo soli
1,5 - 2 dcl mlijeka
sok pola naranče

- od sastojaka umjesiti tjesto i ostaviti ga u hladnjaku dok pripremamo nadjev.

NADJEV:
1/2 kg badema
500 g šećera
1 VŠ
1/2 limuna i naranče (korica +sok)
200 g maslaca
1 žlica kakaa
malo ruma
malo maraskina
6 bjelanjaka
muškatni oraščić

- bademe blanširati, osušiti, popržiti i samljeti sa dijelom šećera
- dodati sok i korice citrusa, alkohol po ukusu, malo muškatnog oraščića i rastopljeni maslac te sve dobro izmješati, na kraju lagano umješati snijeg od 6 bjelanjaka.
- Tijesto za rafiole treba razvaljati jako tanko (kao za rezance), rezati krugove i u sredinu svakog kruga stavljati žličicu nadjeva, tada krugove preklopiti i urezati sa vilicom da se dobije dojam školjke
- rafioli se peku jako kratko, već kada im se rubovi počnu lagano rumeniti gotovi su
- mogu se posipati sa kristal šećerom prije pečenja, ili po tradiciji nakon pečenja vruće uvaljati u šećer.

Trogirski rafioli



Marijana Zlomislić

Za tijesto:
kg brašna
150g šećera
150g maslaca
4 žumanjka
150ml mlijeka
50ml prošeka

Za nadjev:
300g mljevenih tostiranih badema
300g šećera
4 bjelanjka
mahune vanilije
malo maraskina
50g rastopljene čokolade
ribana korica limuna i naranče
50g rastopljenog maslaca

Ostalo:
voda (maraskino, rum), šećer

Priprema
Od sastojaka zamijesiti tijesto i ostaviti da odmara u prozirnoj foliji. Za nadjev istući bjelanjke u čvrsti snijeg i dodati sve ostale sastojke. Tijesto razvaljati što tanje, izrezati krugove, rubove lagano premazati vodom, staviti žličicu nadjeva u sredinu, te preklopiti, pazeći da se sav zrak istisne. Rubove pritisnuti vilicom. Peći na 150-160 stupnjeva 15ak minuta (ovisno o veličini), ne smiju promijeniti boju. Kad se ohlade, premažite ih vodom (ili likerom) i uvaljajte u kristal šećer.

Martina Dorotić

TIJESTO:
3 žumanjka
280 g mix brašna
70 g šećera+ 1 vanilija
70 g masnoće (pola margarin pola pileća mast)
prstohvat soli
0,8 dcl mlijeka
0,3 dcl prošeka
pola žličice pr za pecivo

-tijesto izraditi i ostaviti na hladno dok se radi nadjev

NADJEV:
20 dkg tostiranih badema
20 dkg šećera
1 bjelanjak (+ 1 za premazivanje tijesta da se zaljepi)
1 bourbon vanilija
pola žlice prošeka + pola žlice maraskina
malo cimeta i malo muškatnog oraščića
3 dkg ribane čokolade
ribana korica pola limuna i naranče
30-35 g otopljenog maslaca (otopiti 50 pa dodati po potrebi)

-izraditi bjelanjke sa polovicom šećera
-ostalo sve pomiješati, pomalo dodati maslac, umiješati šaum i dodati još maslaca p.p.
-razvaljati tijesto tanko sa većom zdjelicom (promjera 10) rezati krugove puniti punom malom žličicom premazati sa bjelanjkom i spojiti čvrsto krajeve, utisnuti vilicom
-zagrijati pečnicu na 180 pa prije nego se stave spustiti na 160 peći 15-20 min max
-nakon hlađenja premazati mixom prošeka i vode i uvaljati u kristal šećer sa vanilijom

Nikolina Dianežević

Sastojci:
- 500 g brašna
- 150 g šećera
- 150 g maslaca
- 4 žumanjca
- 150 ml mlijeka
- 50 ml prošeka
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Ostavite ga neka 15 minuta odleži pokriveno.
Dok se tijesto odmara napravite nadjev od ostalih sastojaka. Nemojte odmah dodati sve bjelanjce i maslac jer vam smjesa ne smije biti pretekuća, pa si dozirajte to dvoje po potrebi.

Nadjev:
- 350 g badema, poprženih i mljevenih
- 350 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 bjelanjka (snijeg)
- malo ruma
- ribana korica limuna + par kapi sok
- ribana korica naranče + malo soka
- 100 g maslaca (rastopljenog)
- 2/3 žlice kakaa
- 1 bjelanjak za premazivanje krajeva

Tijesto razvaljajte na 2 mm debiljine i časom ili modlicom promjera oko 8 cm režite krugove.
U sredinu svakog kruga zličicom stavite nadjeva (ne previše).
Krajeve premažite lagano razmućenim bjelanjkom.
Preklopite i krajeve dobroo stisnite prstima, a zatim pritistisnite vilicom.
Peci na 180C , rafioli moraju ostati bijeli (oko 20 min).
Kad su gotovi pustite da se malo ohlade i svaki kistićem premažite mješavinom vode i malo ruma i uvaljajte u kristal šećer.

Tatjana Car

Tijesto
500 gr brašna
2 žumanjka
35 gr masti
35 gr maslaca
1 vanilin šećer
malo soli (između prstiju)
75 ml mlijeka
sok od 1/4 naranče

Nadjev
250 gr poprženih mljevenih badema
250 gr šećera
1 vanilin šećer
limunova korica (ne cijela) + nekoliko kapi soka
naribana korica 1/2 naranče i soka
10 gr maslaca
1 žlica kakaa
ruma i marascina po ukusu.. cca 1/2 dl ukupno.
6 bjelanjaka (snijeg)

Napraviti tijesto od svih sastojaka.i pustiti da se odmori u frižideru..za to vrijeme pripremiti nadjev,začine dodavati postupno dok se ne dobije fina aroma i okus,i ne smije biti prerijedak niti pregust.
Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj površini debljine 2mm i izrezivati krugove u promjeru 8-10cm.
u sraedinu svakog kruga staviti žličicu nadjeva,preklopiti,istisnuti zrak i rubove pritisnuti vilicom.Peći u zagrijanoj pećnici 170 stupnjeva dok ne dobiju blagu zaltnu boju,premazati ih sa marascinom i samo vrh trbuščića od rafiola umočiti u krupni šećer.

Sve o novom kulinarskom showu na RTL Televiziji možete pratiti i putem Facebook stranice: https://www.facebook.com/TriDvaJedanPeci