U posljednjem izazovu našle su se Marijana Zlomislić i Nevena Opači ć. Žiri je ocijenio da je Marijanina Sacher torta bila bolja, pa je kulinarsku show 'Tri, dva, jedan peci!' napustila studentica Nevena .
Sacher torta
Biskvit Sacher
(smjesa od čokolade)
Maslac (sobna temperatura) 160 g
Šećer 90 g
Kakao čokolada (70%) 160 g
Žumanjaka 9 kom
(smjesa od bjelanjaka)
Šećer 160 g
Bjelanjaka 9 kom
(ostali sastojci)
Brašno glatko T550 140 g
Kakao u prahu (22- 24%) 15g
Prašak za pecivo 2 g
U planetarnoj miješalici istuči u čvrsti snijeg bjelanjke i 80 g šećera, a potom dodati preostali dio šećera i nastaviti tuči dok se šećer ne otopi. Pripremljeni snijeg odložiti u adekvatnu posudu.
Izrezati maslac na kockice, u planetarnoj miješalici pjenasto izmiješati maslac i šećer, postupno dodavati žumanjke te umiješati otopljenu čokoladu. U smjesu od čokolade, kuhačom ili silikonskom (gumenom) paletom, rahlo umiješati snijeg od bjelanjaka.
U dobivenu smjesu umiješati kuhačom ili paletom preostale zajedno prosijane sastojke.
Kalup za tortu prethodno namastiti i pobrašniti, te ukloniti višak brašna iz kalupa.
U pripremljen kalup uliti biskvitnu smjesu i peči u prethodno zagrijanoj pećnici na 178C cirka 30 minuta. Prilikom pečenja, biskvit će u sredini narasti i ispucati. (Ne dirati dok skroz nije pečen.) Pečen biskvit na dodir se vraća (ne ostaju tragovi prstiju).
Džem od marelica
Iskoštene marelice 1 kg
Šećer 0,5 kg
Želin 25 gr
Oprati marelice i izvaditi kost. U dubljoj posudi, štapnim mikserom usitniti marelice u kašu.
Količinu želina izmiješati sa 100 g šećera i dodati u lonac sa kašom, i zakuhati uz konstantno miješanje. Dodati preostali dio šećera i uz konstantno mješanje ponovno zakuhati i skidati pjenu koja se stvara na površini. Polovicu džema uliti u čistu staklenku i poklopiti, a drugu polovicu istresti u širu posudu kako bi se džem ohladio.
Čokoladna glazura
Šećerni sirup 30C 100 g
Slatko vrhnje 125 g
Glukozni sirup 25 g
Čokolada 50% 350 g
(sirup 30C – 60 g vode zakuhati sa 80 g šećera i ostaviti da se ohladi)
Zakuhati šećerni sirup, glukozni sirup i vrhnje. Vruću smjesu uliti u posudu sa prethodno usitnjenom čokoladom (čokoladu ne ribati, već je izrezati nožem na što sitnije dijelove) .
Kuhačom ili silikonskom (gumenom) paletom miješati dok se glazura ne postane glatka i sjajna.
Priprema torte
Ohlađeni biskvit izvaditi iz kalupa, nazubljenim nožem poravnati gornji kraj koje se napuhao i ispucao. Biskvit preokrenuti i nazubljenim nožem prerezati na pola. Na doljnu polovicu namazati ohlađeni džem (ne pretjerati), te položiti drugi dio biskvita. Odložiti na kratko u hladnjak. U međuvremenu ostatak džema pomiješati sa 40 g vode i zakuhati u manjoj posudi.
Vrućim, tečnijim džemom pomoću kista premazati izvana svu tortu kako bismo pokrili rupice na biskvitu. Tako pripremljenu tortu položiti na rešetku i glazirati cijelu sa čokoladnom glazurom. Slastičarskom paletom odstraniti višak glazure sa torte i odložiti u hladnjak.
Ostatak glazure na mramornoj površini hladiti (mješati paletom dok se glazura ne stegne i postane gusta de se može oblikovat slastičarskom vrećicom).
Veći dio tako pripremljene glazure nanijeti u vrećicu sa nazubljenim, manjim nastavkom (tuljkom) i na dnu, uokolo torte oblikovat frčke. Onaj manji dio nanijeti u tuljak izrađen od papira za pečenje i na torti ukrasno napisati (SACHER).
Sve o novom kulinarskom showu na RTL Televiziji možete pratiti i putem Facebook stranice