Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ORIGINALNI I MAŠTOVITI

Radijatori su postali više od grijanja!

Nova generacija radijatora više ne predstavlja ogrjevne predmete skrivene u kutovima prostorija, oni danas stoje kao istaknute skulpture u prostoru koje svojom originalnošću daju poseban doživljaj prostora.

Image
Foto: thermic
RTL|Mirjana Mikulec/ 2.3.2013. u 13:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ukupno uređenje interijera, a posebice funkcionalnost stambenog prostora uvelike ovisi o sustavima instalacija unutar doma ili kuće. Instalacije elektrike, vodovoda, odvodni sustavi, zagrijavanje i hlađenje, nadzor i dr. Rješavaju se novim i visokotehnološkim dizajnom, učinkovitim rješenjima od kojih se zahtijeva ekonomičnost i estetika.

Takva oprema zahvaljujući najmodernijim informacijskim tehnologijama objedinjuje se u kompletne sustave koji čine kuću jedinstvenim, pametnim strojem upravljanim kompjutorskim programiranjem i praćenjem na daljinu.

Image
Foto: thermic
Image
thermic

Dizajn grijaćih tijela izaziva pravo oduševljenje. Proizvođači su angažirali najpoznatije dizajnere u cilju proizvodnje vrhunskog proizvoda.

Centralno grijanje poznato je još od antičkih vremena, kada su se na taj način zagrijavale građevine u blizini termi. U to davno vrijeme, centralno grijanje bilo je najvećim dijelom privilegij najviših staleža, dok je danas dostupno svima koji se odluče za takav čist i učinkovit sustav grijanja. Nova generacija radijatora ne nudi samo tipske modele i pazi na izgled, danas se mogu prilagođavati svakom prostoru, za razliku od nekadašnjih koji su diktirali razmještaj.

Radijatori se tradicionalno percipiraju kao kompaktne cjeline, četvrtastog ili pravokutnog oblika, sa zaobljenim ili plošnim rebrima. Osim takvih, danas postoji čitav niz “varijacija na temu”. Najbolji primjer su vrlo popularni kvalitetni, visokoučinkoviti, ekonomični i ekološki radijatori profinjena izgleda koji se odlično uklapaju u moderno uređene stanove i doprinose humanoj atmosferi.

Image
Foto: thermic
Image
thermic

Nova generacija radijatora više ne predstavlja ogrjevne predmete skrivene u kutovima prostorija, oni danas stoje kao istaknute skulpture u prostoru koje svojom originalnošću daju poseban doživljaj prostora.

Za manje prostore ili za one kojima dio ispod prozora treba za nešto drugo idealni su radijatori uzdužnih okruglih cijevi ili plosnatih rebara, čija visina može biti i više od dva metra, a mogu se postaviti i horizontalno, idealno uz pod. Za manje prostore preporučujem i tzv. zidne ploče, koje se sastoje od nekoliko plosnatih rebara postavljenih tik uza zid, a koje mogu grijati i hladiti - ove ploče su opremljene deflektorma koji omogućuju kružni protok toplog ili hladnog zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto: thermic
Image
thermicNajveća su inovacija zmijoliki radijatori, čija cijev ili rebro vijugaju prostorom uza sam zid. Kako se topli zrak uvijek penje, najbolje ih je postaviti uz donji dio zida. Na tržištu je i čitava paleta spiralnih radijatora, koji u modernim interijerima mogu činiti pravu malu umjetničku instalaciju. Sve su popularniji i tzv. dizajnerski radijatori, koji se postavljaju na vidljiva mjesta umjesto nekog drugog ukrasa. Izrađuju se od aluminija, kromiranog mesinga, a oblažu drvetom i staklom.

Nemate li hrabrosti za eksperimente, pokušajte se barem odmaknuti od bijelih radijatora. Izaberite neke u boji zida, ili u zidu kontrastnoj boji, a koja se uklapa u ostale boje u prostoriji.

Valja misliti i na stil. U klasičnim ili rustikalnim stanovima, nepoželjno je eksperimentirati s ultramodernim linijama radijatora sjajno kromiranih cijevi, jer će zasigurno dominirati prostorom u kojem im naprosto nije mjesto (isto vrijedi i za sve ostale stilove nastale u vrijeme kad nije bilo centralnog grijanja).

Image
Foto: vasco
Image
vasco

Za takve prostore i dalje su najbolje klasične, neupadljive linije radijatora koji smjestite u neki što je manje moguće vidljiv dio prostora. Ako pak želite radijator postaviti u vidljivi dio sobe, preporučujem klasičan oblik, ali s dodatkom mesinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image
VEĆ ŠEST GODINA

Luka o braku: 'Smatram da se nisam rano oženio, bila je to ljubav na prvi pogled'

U stanovima u kojima nalazimo tzv. fuziju stilova (mješavinu klasičnih sa suvremenim elementima), mora se dobro paziti na ravnotežu “starog i novog”, stoga se prije eksperimentiranja novim radijatorima svakako konzultirajte sa stručnom osobom.

Za moderne prostore idealna je nova generacija radijatora. U minimalistički uređeni interijer odlično će se uklopiti radijator interesantnog oblika i neobične boje, a može biti istaknut u prostoru poput kakve moderne umjetničke slike.

Image
Foto: thermic
Image
thermic

Pogled na starije, oštećene ili tipizirane radijatore 'standardnog' dizajna, može uvelike utjecati na opći estetski dojam određene prostorije (ovo posebno vrijedi za one uređene u minimalističkom stilu, s 'futurističkim' detaljima). Osim estetskog dijela, činjenica je da 'standardni'  radijatori zauzimaju i dio zida na kojeg su postavljeni, čime se može izgubiti i puna iskoristivost tog dijela prostora.

Kako bi se 'pomirila' estetika i funkcionalnost, danas se sve više u unutarnje uređenje vraćaju tzv. radijatorske obloge, koje se mogu naći u različitim materijalima, bojama i oblicima. Kao sve popularnija obloga, koriste se tzv. 'ormarić-obloge' – uži elementi u obliku ormarića postavljeni ispred radijatora, čija je prednja strana (fronta) perforirana zbog nesmetanog strujanja toplog zraka u prostoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ovakva vrsta radijatorske obloge vrlo je praktična jer se u nju mogu, baš kao i u klasične ormariće, pohranjivati sve stvari - ali samo pod uvjetom da su otporne na toplinu. Još jedna prednost ovakve obloge je u tome što pruža i punu iskoristivost gornje površine za dodatno odlaganje stvari.

Image
Foto: thermic
Image
thermic

Da se ne zapostavi toliko važan estetski dojam, valja naglasiti da se perforacije na frontama mogu naručiti u čitavom nizu dezena – od rozeta i motiva dijamanta, do riblje kosti i različitih geometrijskih oblika. Ovakvo rješenje posebno savjetujem za manje stanove (čime se rješava problem nedostatka dodatnog prostora za odlaganje stvari), kao i za sve prostore uređene u bilo kojoj varijanti klasičnog stila.

Kako se gotovo u pravilu rade po mjeri, pruža se i velika mogućnost izbora boja i oblika ne samo perforacija na frontama, već i samih ormarića – od najjednostavnijih ravnih linija do onih u  zaobljenim varijantama karakterističnim za klasiku.

Jedna od varijanti sličnih 'ormarić-oblogama' su i radijatorske maske koje oblikom podsjećaju na ormarić (ali nemaju tu funkciju). Takve radijatorske maske se najčešće postavljaju na radijatore smještene ispod prozora (mogu i kao produžetak prozorske daske), s perforiranim frontama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Oko nižih radijatora se mogu postaviti i čvrsti drveni okviri te se na taj način može dobiti i dodatni prostor za sjedenje – na gornju plohu se mogu staviti dekorativni jastučići ili se može dati tapecirati njezina čitava dužina (materijal i dezeni neka bude usklađeni sa stilom ostatka prostora).

Image
Foto: vasco
Image
vasco

Ovakvi okviri mogu (ali i ne moraju!) imati fronte. Za prostore uređene u mediteranskom stilu predlažem da se razmotri mogućnost prekrivanja gornje plohe mozaik pločicama (na ovakve okvire nije potrebno postavljati fronte, već samo vodite računa da radijator bude u jednoj od boja koje se nalaze na mozaiku).

'Obloge – klupčice' će dobro izgledati na radijatorima u sobama, hodnicima i podestima stepeništa.

Ako se u dijelu prostorije nalazi jedan veći  radijator, njega se može sakriti i na način da se oko njega napravi 'lažni' otvoreni kamin od drva ili knaufa (oblik maske prati oblik klasičnih otvorenih kamina). Za one kreativnije i hrabrije, predlažem da razmotre varijantu da se oko radijatora na zid naslika kamin – za ovo rješenje  svakako savjetujem da se koriste usluge profesionalaca!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image

Omiljena TV meteorologinja udala se prošlog vikenda: Blistala je bajkovitoj vjenčanici

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba