Ostalo

Recepti za salenjake naših kandidata

U petoj epizodi najmaštovitijeg kulinarskog projekta RTL Televizije, showa Tri, dva, jedan peci!", natjecatelji su spremali salenjake, slatke kolačiće koji se tradicionalno peku tijekom zimskih mjeseci.

RTL
17.12.2013 09:36

Prvi zadatak naših kandidata bili su salenjaci, slatki kolačići koji se tradicionalno peku tijekom zimskih mjeseci, a koji se moraju pripremiti na tradicionalni način, odnosno ne smije se zaboraviti njihov glavni sastojak - svinjsko salo.

Tradicijski se salenjaci vežu uz svinjokolju, tj. kolinje i povezani su sa zimom i većim okupljanjima. Kako su pojedini natjecatelji napravili svoju verziju salenjaka, pogledajte kroz njihove recepte:

ANA MIŠKOVIĆ

Sastojci:
500g brašna
malo soli
3 žlice mlijeka mlijeka
1 jaje
bijelo vino
500 g mljevenog sala
250 g brašna
gušći domaći pekmez, od šljiva ili sl.

Salenjaci

Priprema:
Prosijati brašno u zdjelu, dodatijaje, sol, mlijeko i vina da se napravi lijepa kugla, kao za lisnato tijesto. Ostali šećer, sol i jaje rasporediti po rubu brašna. Sve sastojke umijesiti, s nastavkom za tijesto iz sredine prema van, u glatko tijesto.

Tijesto ostaviti na hladnom oko 30-40 minuta. Za to vrijeme maslo dobro pomiješajte s brašnom. Tijesto još jednom premijesiti, razvaljati na radnoj površini i mazati maslom pola tijesta, preklopiti ga, pa preklopiti vanjske strane, lijevu i desnu na srednji dio, da dobijete troslojno dugačko tijesto. Sada preklopite i po dužini i dobit ćete kocku.

Ostavite da miruje na hladnom 15 min. Razvaljajte i ponovite postupak. Nakon slijedećih 15 min. razvaljajte na debljinu do 1 cm i pravite kvadrate, na svaki stavite žličicu pekmeza, preklopite ili zamotajte i stavite na namašten lim. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180c oko 15 min, dok ne porumene.

ANA UDE

Sastojci:
Oštro brašno (600g)
jaja (2)
sol
svježi kvasac (40g)
šećer (1 žlica)
malo mlijeka
mljeveno salo (300g)
pekmez od marelica
šećer u prahu

Priprema:

Salo očistiti od žilica i opni, narezati na kockice i samljeti Mljeveno salo umiješati sa 20 dag brašna da se izjednači i ostaviti na hladnom do upotrebe. Svježi kvasac razmutiti u mlijeku i šećeru, pa ostaviti na toplom da se digne. Brašno prosijati i dodati sol. U brašnu napraviti udubinu, u nju ubaciti jaja i dignuti kvasac. Umijesiti tijesto, ne smije biti premekano, ali ni jako tvrdo.

Salenjaci

Razvaljati na u pravokutnik, na srednju trećinu tijesta razmazati salo, pa preklopiti krajeve. Ostaviti na hladnom najmanje pola sata, pa ponovno razvaljati i preklopiti na isti način. Postupak preklapanja mora se ponoviti najmanje 3 puta, a bolje je ako je više...

Kad je gotovo, tijesto razvaljati na prst debelo i izrezati na rombove. Napuniti pekmezom i poslagati u pleh obložen papirom za pečenje i ispeći da mrvicu porumeni. Gotove posipati šećerom u prahu.

HRVOJE MEDIĆ

Sastojci:
500 g oštrog brašna
2 žumanjka
250 ml tople vode
malo soli
40 g svježeg kvasca
1 žličica šećera,
150 ml mlijeka
300 g mljevenog sala
100 g oštrog brašna

Nadjev:
pekmez od marelica

Posip:
šećer u prahu

Priprema:
U toplo mlijeko dodati šećer i razmrvljeni kvasac ostaviti 10-ak minuta da se aktivira. Prosijati brašno, dodati malo soli, žumanjke, aktivirani kvasac i vodu. Umijesiti glatko tijesto. Ostaviti na toplom mjestu da se diže. Pleh obložiti papirom za pečenje.

Salenjaci

U salo utrljati ostatak brašna. Na 2/3 tijesta staviti pripremljeno salo, preklopiti desnu praznu stranu tijesta prema sredini preko sala, a zatim lijevu. Preklapati i valjati kao lisnato tijesto. Između svakog valjanja pustiti tijesto 20 minuta da odmori. Kad se tijesto opet diglo razvaljati ga tanko i izrezati na kvadratiće na svaki staviti malo pekmeza, zamotati salenjake i složiti ih u pripremljeni lim. Peći u zagrijanoj pećnici na 200C dok ne porumene. Ohladiti i posuti šećerom u prahu.

MARIJANA ZLOMISLIĆ

Za tijesto:
1/2 kg brašna
50g šećera
20g kvasca
1 jaje
malo otopljenog maslaca
ribana korica jednog limuna i naranče
topla voda i mlijeko
prstohvat soli
375g sala

Nadjev:
džem od šljiva aromatiziran sokom i koricom naranče i limuna

Ostalo:
šećer u prahu
razmućeni bjelanjak

Priprema:
Kvasac otopiti u malo tople vode sa šećerom i ostaviti poklopljeno da se aktivira. Brašno prosijati, posoliti i u sredinu staviti jaje razmućeno sa šećerom i otopljenim maslacem, te kvasac. Dodajući malo po malo mješavine tople vode i mlijeka zamijesiti kompaktno, ne pretvrdo tijesto.

Kuglu tijesta duboko zarezati u obliku križa na vrhu, te razvaljati da izgleda poput četverolisne djeteline. Staviti u sredinu salo, preklopiti sa sve četiri strane, razvaljati u pravokutnik i dalje preklapati i valjati kao kod pripreme klasičnog lisnatog (između valjanja odmarati u frižideru).

Salenjaci

Nakon zadnjeg odmaranja, razvaljati tijesti na par milimetara debljine, izrezati u kvadrate, premazati rubove bjelanjkom, staviti malo džema u sredinu te spojiti dva nasuprotna vrha sprijeda i dva straga da oblikom podsjećaju na talijanske tortelline.

Ostavite ih pokrivene da se dižu na sobnoj temperaturi, te peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva dok se lijepo ne razlistaju i porumene. Vruće uvaljati u šećer u prahu i servirati.

MARTINA DOROTIĆ

Tijesto:
2 žumanjka
500g glatkog brašna
1 suhi kvasac
75g šećera
1žlica kiselog vrhnja
prstohvat soli
1,25 dcl bijelog vina
250g mljevenog sala
šećer u prahu za uvaljati

Priprema:

Salo izraditi, podijeliti na tri dijela, svaki dio pomiješati sa malo brašna. Od svih ostalih sastojaka zamijesiti srednje tvrdo tijesto, razvaljati u obliku pravokutnika oko 1 cm debljine i premazati cijelo jednim dijelom sala.

Preklopiti jednu stranu do pola, drugu preko nje, pa još jednom donje strane... ostaviti na hladno oko 1/2 h ... isto ponoviti tri puta, svaki put tijesto se mora "odmoriti" 1/2 sata. Na kraju razvaljati na oko 1/2 cm debljine i rezati kvadrate 8X7 ili veličine po želji, na sredinu svakog staviti pekmez i preklopiti samo lagano pritiskajući.

Salenjaci

Slagati na papirom obložen pleh i peći u dobro zagrijanoj pečnici na 180C oko 15-20 min. Pečene vruće uvaljati (ili obilno posipati) u šećer u prahu i ostaviti da se ohlade.

Pekmez od šljiva
Sastojci:
1 kg šljiva
20 dkg šećera (ili 25 ako nisu slatke)
1 žličica cimeta
pola vrećice želina

Šljive dobro operite, izvadite koštice, razrezati na četvrtine pa sameljite (u blenderu). Dobivenu masu pretresite u veliku zdjelu, dodajte šećer u kojeg ste umiješali Želin, dobro promiješajte i pazite da negdje ne ostane grudica šećera. Pećnicu ugrijte na 220C, a rešetku spustite na najnižu razinu (zbog veličine zdjele). Pecite pekmez dok ne postane prilično gust (ne zaboravite da će se hlađenjem još malo zgusnuti). U toku pečenja povremeno promiješajte i tako pratite zgušnjavanje.

NIKOLINA DIANEŽEVIĆ

Tijesto od sala:
400 g sala, očišćenog od svih žilica i mesa
200 g brašna (oštrog)

Zamijesiti zajedno, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti na hladnom do upotrebe.

500 g brašna
1 čajna žlica soli
1 kvasac (40 g)
2 žlice šećera
1 jaje
8 žlica mlijeka
1,5-2 dl vina

Kvasac izmiješati s toplim mlijekom i šećerom, ostaviti na toplom ili u toploj pećnici da se digne 15 min. Brašno prosijati i dodati sol. U brašnu napraviti udubinu, dodati jaje i dignuti kvasac. Malo po malo dodavati vino i izraditi tijesto mikserom(spiralni nastavci) dok ne postane glatko. Ne smije bit ni premekano ni pretvrdo.

Salenjaci

Razvaljati na veličinu A3 papira. 'Tijesto od sala' razvaljati na 2/3 običnog tijesta, pa na prvo tijesto staviti to od sala (1/3 tjesta mora ostati prazna). Taj prazni dio prebaciti na salo, pa sve prebaciti na zadnju trećinu. Ostaviti na hladnom najmanje 15 min-pola sata, pa ponovno razvaljati i preklopiti na isti način. Postupak preklapanja mora se ponoviti najmanje 3 puta, a bolje je ako je više...

Tijesto razvaljati tanko, kao za kiflice i rezati kraće pravokutnike, skoro pa kvadrate. Na svaki dio staviti nepunu čajnu žličicu pekmeza, rubove malo premazati lagano razmućenim bjeljanjkom i zamotati. Složiti ih na papir za pečenje i staviti u dobro zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva, oko 15-ak minuta.

TATJANA CAR

Sastojci:
1/2 kg brašna
100ml mlake vode
100ml mlakog mlijeka
75ml ulja
žličica šećera
žličica soli
125gr sala
marmelada od malina i brusnica ili domaći pekmez od šljiva
1 suhi kvas ili 20gr svježeg kvasa

Pripremiti kvas da uzađe. Dodati u brašno sve sastojke osim sala i umijesiti lijepo tijesto i pustiti ga da se diže na toplom. Podijeliti tijesto na dva djela, razvaljati i na polovinu tijesta namazati očišćeno salo.

Salenjaci

Preklapati poput lisnatog tijesta,nakon hlađenja i preklapanja, tijesto razvaljati narezati na pravokutnike, namazati u tankom sloju marmeladu,preklopiti krajeve i preklopiti ponovno na pola... tako da prilikom dizanja u pečenju. Salenjak u sredini poprimi oblik srca. Peći na 170 stupnjeva dok ne dobiju zlatnu boju. Pošećeriti sa šećerom u prahu dok su još topli...poslužiti i servirati.

Sve o novom kulinarskom showu na RTL Televiziji možete pratiti i putem Facebook stranice: https://www.facebook.com/TriDvaJedanPeci