Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
SLATKI KOLAČIĆI

Recepti za salenjake naših kandidata

U petoj epizodi najmaštovitijeg kulinarskog projekta RTL Televizije, showa „Tri, dva, jedan peci!“, natjecatelji su spremali salenjake, slatke kolačiće koji se tradicionalno peku tijekom zimskih mjeseci.

Image
Foto: RTL
RTL/ 17.12.2013. u 9:36
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prvi zadatak naših kandidata bili su salenjaci, slatki kolačići koji se tradicionalno peku tijekom zimskih mjeseci, a koji se moraju pripremiti na tradicionalni način, odnosno ne smije se zaboraviti njihov glavni sastojak - svinjsko salo.

Tradicijski se salenjaci vežu uz svinjokolju, tj. kolinje i povezani su sa zimom i većim okupljanjima. Kako su pojedini natjecatelji napravili svoju verziju salenjaka, pogledajte kroz njihove recepte:

ANA MIŠKOVIĆ

Sastojci:
500g brašna
malo soli
3 žlice mlijeka mlijeka
1 jaje
bijelo vino
500 g mljevenog sala
250 g brašna
gušći domaći pekmez, od šljiva ili sl.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Priprema:
Prosijati brašno u zdjelu, dodatijaje, sol, mlijeko i vina da se napravi lijepa kugla, kao za lisnato tijesto. Ostali šećer, sol i jaje rasporediti po rubu brašna. Sve sastojke umijesiti, s nastavkom za tijesto iz sredine prema van, u glatko tijesto.

Tijesto ostaviti na hladnom oko 30-40 minuta. Za to vrijeme maslo dobro pomiješajte s brašnom. Tijesto još jednom premijesiti, razvaljati na radnoj površini i mazati maslom pola tijesta, preklopiti ga, pa preklopiti vanjske strane, lijevu i desnu na srednji dio, da dobijete troslojno dugačko tijesto. Sada preklopite i po dužini i dobit ćete kocku.

Ostavite da miruje na hladnom 15 min. Razvaljajte i ponovite postupak. Nakon slijedećih 15 min. razvaljajte na debljinu do 1 cm i pravite kvadrate, na svaki stavite žličicu pekmeza, preklopite ili zamotajte i stavite na namašten lim. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°c oko 15 min, dok ne porumene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

ANA UDE

Sastojci:
Oštro brašno (600g)
jaja (2)
sol
svježi kvasac (40g)
šećer (1 žlica)
malo mlijeka
mljeveno salo (300g)
pekmez od marelica
šećer u prahu

Priprema:

Salo očistiti od žilica i opni, narezati na kockice i samljeti Mljeveno salo umiješati sa 20 dag brašna da se izjednači i ostaviti na hladnom do upotrebe. Svježi kvasac razmutiti u mlijeku i šećeru, pa ostaviti na toplom da se digne. Brašno prosijati i dodati sol. U brašnu napraviti udubinu, u nju ubaciti jaja i dignuti kvasac. Umijesiti tijesto, ne smije biti premekano, ali ni jako tvrdo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image
ljubav je na selu

Težak razgovor Suzane i Hrvoja, došlo i do velikog otkrića: ‘Ne razumijem te, totalno si mi fejk’

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Razvaljati na u pravokutnik, na srednju trećinu tijesta razmazati salo, pa preklopiti krajeve. Ostaviti na hladnom najmanje pola sata, pa ponovno razvaljati i preklopiti na isti način. Postupak preklapanja mora se ponoviti najmanje 3 puta, a bolje je ako je više…

Kad je gotovo, tijesto razvaljati na prst debelo i izrezati na rombove. Napuniti pekmezom i poslagati u pleh obložen papirom za pečenje i ispeći da mrvicu porumeni. Gotove posipati šećerom u prahu.

HRVOJE MEDIĆ

Sastojci:
500 g oštrog brašna
2 žumanjka
250 ml tople vode
malo soli
40 g svježeg kvasca
1 žličica šećera,
150 ml mlijeka
300 g mljevenog sala
100 g oštrog brašna

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nadjev:
pekmez od marelica

Posip:
šećer u prahu

Priprema:
U toplo mlijeko dodati šećer i razmrvljeni kvasac ostaviti 10-ak minuta da se aktivira. Prosijati brašno, dodati malo soli, žumanjke, aktivirani kvasac i vodu. Umijesiti glatko tijesto. Ostaviti na toplom mjestu da se diže. Pleh obložiti papirom za pečenje.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

U salo utrljati ostatak brašna. Na 2/3 tijesta staviti pripremljeno salo, preklopiti desnu praznu stranu tijesta prema sredini preko sala, a zatim lijevu. Preklapati i valjati kao lisnato tijesto. Između svakog valjanja pustiti tijesto 20 minuta da odmori. Kad se tijesto opet diglo razvaljati ga tanko i izrezati na kvadratiće na svaki staviti malo pekmeza, zamotati salenjake i složiti ih u pripremljeni lim. Peći u zagrijanoj pećnici na 200°C dok ne porumene. Ohladiti i posuti šećerom u prahu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

MARIJANA ZLOMISLIĆ

Za tijesto:
1/2 kg brašna
50g šećera
20g kvasca
1 jaje
malo otopljenog maslaca
ribana korica jednog limuna i naranče
topla voda i mlijeko
prstohvat soli
375g sala

Nadjev:
džem od šljiva aromatiziran sokom i koricom naranče i limuna

Ostalo:
šećer u prahu
razmućeni bjelanjak

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Priprema:
Kvasac otopiti u malo tople vode sa šećerom i ostaviti poklopljeno da se aktivira. Brašno prosijati, posoliti i u sredinu staviti jaje razmućeno sa šećerom i otopljenim maslacem, te kvasac. Dodajući malo po malo mješavine tople vode i mlijeka zamijesiti kompaktno, ne pretvrdo tijesto.

Kuglu tijesta duboko zarezati u obliku križa na vrhu, te razvaljati da izgleda poput četverolisne djeteline. Staviti u sredinu salo, preklopiti sa sve četiri strane, razvaljati u pravokutnik i dalje preklapati i valjati kao kod pripreme klasičnog lisnatog (između valjanja odmarati u frižideru).

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Nakon zadnjeg odmaranja, razvaljati tijesti na par milimetara debljine, izrezati u kvadrate, premazati rubove bjelanjkom, staviti malo džema u sredinu te spojiti dva nasuprotna vrha sprijeda i dva straga da oblikom podsjećaju na talijanske tortelline.

Ostavite ih pokrivene da se dižu na sobnoj temperaturi, te peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva dok se lijepo ne razlistaju i porumene. Vruće uvaljati u šećer u prahu i servirati.

MARTINA DOROTIĆ

Tijesto:
2 žumanjka
500g glatkog brašna
1 suhi kvasac
75g šećera
1žlica kiselog vrhnja
prstohvat soli
1,25 dcl bijelog vina
250g mljevenog sala
šećer u prahu za uvaljati

Priprema:

Salo izraditi, podijeliti na tri dijela, svaki dio pomiješati sa malo brašna. Od svih ostalih sastojaka zamijesiti srednje tvrdo tijesto, razvaljati u obliku pravokutnika oko 1 cm debljine i premazati cijelo jednim dijelom sala.

Preklopiti jednu stranu do pola, drugu preko nje, pa još jednom donje strane... ostaviti na hladno oko 1/2 h ... isto ponoviti tri puta, svaki put tijesto se mora "odmoriti" 1/2 sata. Na kraju razvaljati na oko 1/2 cm debljine i rezati kvadrate 8X7 ili veličine po želji, na sredinu svakog staviti pekmez i preklopiti samo lagano pritiskajući.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Slagati na papirom obložen pleh i peći u dobro zagrijanoj pečnici na 180°C oko 15-20 min. Pečene vruće uvaljati (ili obilno posipati) u šećer u prahu i ostaviti da se ohlade.

Pekmez od šljiva
Sastojci:
1 kg šljiva
20 dkg šećera (ili 25 ako nisu slatke)
1 žličica cimeta
pola vrećice želina

Šljive dobro operite, izvadite koštice, razrezati na četvrtine pa sameljite (u blenderu). Dobivenu masu pretresite u veliku zdjelu, dodajte šećer u kojeg ste umiješali Želin, dobro promiješajte i pazite da negdje ne ostane grudica šećera. Pećnicu ugrijte na 220°C, a rešetku spustite na najnižu razinu (zbog veličine zdjele). Pecite pekmez dok ne postane prilično gust (ne zaboravite da će se hlađenjem još malo zgusnuti). U toku pečenja povremeno promiješajte i tako pratite zgušnjavanje.

NIKOLINA DIANEŽEVIĆ

Tijesto od sala:
400 g sala, očišćenog od svih žilica i mesa
200 g brašna (oštrog)

Zamijesiti zajedno, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti na hladnom do upotrebe.

500 g brašna
1 čajna žlica soli
1 kvasac (40 g)
2 žlice šećera
1 jaje
8 žlica mlijeka
1,5-2 dl vina

Kvasac izmiješati s toplim mlijekom i šećerom, ostaviti na toplom ili u toploj pećnici da se digne 15 min. Brašno prosijati i dodati sol. U brašnu napraviti udubinu, dodati jaje i dignuti kvasac. Malo po malo dodavati vino i izraditi tijesto mikserom(spiralni nastavci) dok ne postane glatko. Ne smije bit ni premekano ni pretvrdo.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Razvaljati na veličinu A3 papira. 'Tijesto od sala' razvaljati na 2/3 običnog tijesta, pa na prvo tijesto staviti to od sala (1/3 tjesta mora ostati prazna). Taj prazni dio prebaciti na salo, pa sve prebaciti na zadnju trećinu. Ostaviti na hladnom najmanje 15 min-pola sata, pa ponovno razvaljati i preklopiti na isti način. Postupak preklapanja mora se ponoviti najmanje 3 puta, a bolje je ako je više…

Tijesto razvaljati tanko, kao za kiflice i rezati kraće pravokutnike, skoro pa kvadrate. Na svaki dio staviti nepunu čajnu žličicu pekmeza, rubove malo premazati lagano razmućenim bjeljanjkom i zamotati. Složiti ih na papir za pečenje i staviti u dobro zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva, oko 15-ak minuta.

TATJANA CAR

Sastojci:
1/2 kg brašna
100ml mlake vode
100ml mlakog mlijeka
75ml ulja
žličica šećera
žličica soli
125gr sala
marmelada od malina i brusnica ili domaći pekmez od šljiva
1 suhi kvas ili 20gr svježeg kvasa

Pripremiti kvas da uzađe. Dodati u brašno sve sastojke osim sala i umijesiti lijepo tijesto i pustiti ga da se diže na toplom. Podijeliti tijesto na dva djela, razvaljati i na polovinu tijesta namazati očišćeno salo.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Preklapati poput lisnatog tijesta,nakon hlađenja i preklapanja, tijesto razvaljati narezati na pravokutnike, namazati u tankom sloju marmeladu,preklopiti krajeve i preklopiti ponovno na pola... tako da prilikom dizanja u pečenju. Salenjak u sredini poprimi oblik srca. Peći na 170 stupnjeva dok ne dobiju zlatnu boju. Pošećeriti sa šećerom u prahu dok su još topli...poslužiti i servirati.

Sve o novom kulinarskom showu na RTL Televiziji možete pratiti i putem Facebook stranice: https://www.facebook.com/TriDvaJedanPeci

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image

Djeveruše - TV premijera

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba