Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr
U rano proljeće ljekovite divlje šparoge mogu se pronaći duž cijelog našeg priobalja. U Istri su za njih posebno vezani.
Kaže se, tko nije probao fritaju s divljim šparoga, Istru nije upoznao. I ne kaže se to bezveze, jer bez te trpke i nježne samonikle biljke teško bismo mogli zamisliti tradicijsku kuhinju našeg najvećeg poluotoka.
Što za Istru i istarsku kuhinju znače šparoge?
"Znače jako puno u našoj kuhinji jer je to jedna posebna delicija koja se ne nalazi na svim područjima. Ima određena mjesta gdje se može ubrati, odnosno gdje uspjeva", rekao nam je Antun Kernjus iz konobe Astarea u Brtonigli.
"Fritaju od šparoga spremamo tako da ih prvo očistimo, operemo, prelomimo ih tako da ostane ono što je mekano, jestivo... i ono drugo isto je dobro, ali je tvrdo. Može se kuhati za nešto drugo. Onda šparoge prokuhamo da ih odgorčimo, jako kratko, tri-četiri minute, ocijedimo... Dodamo na maslinovo ulje šparoge, malo špeka narezanog na kockice, izlupamo dva-tri jaja po porciji te sve umiješamo u već zagrijane šparoge sa špekom. Malo posolimo, dodamo malo papra i to je to", otkrio nam je gospodin Antun.
Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr , a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.