Ostalo

Saznajte sve o crnim slavonskim svinjama

Putujući Hrvatskom naša ekipa zaustavila se u Vokojevcima kod Našica i u razgovoru s Martinom Petrović, vlasnicom titule najbolje mlade poljoprivrednice, saznala apsolutno sve o hrvatskoj autohtonoj pasmini svinja.

RTL
25.03.2014 21:20

Najbolja mlada poljoprivrednica, Martina Petrović (25) iz Vukojevaca pored Našica, bavi se svinjogojstvom, točnije uzgojom fajferica, gotovo izumrle pasmine crnih slavonskih svinja.

Martin se ne osvrće u prošlost, već vjeruje kako crna slavonska svinja zahvaljujući izuzetnoj kvaliteti mesa ima sjajnu budućnost.

"Ova pasmina je nastala krajem 19. stoljeća na imanju Orlovnjak, vlasnika Karla Pfeiffera koji je htio napraviti jednu pasminu koja se uklapa u slavonsko okruženje. On je planskim, sistematskim križanjem stvorio jednu specifičnu slavonsku pasminu. Upravo je ta crna boja presudna za njezin način držanja na pašnjacima jer ju štiti od sunca", rekla nam je Martina.

"Najveća kvaliteta crne svinje je njezino mišićno i masno tkivo koje je pogodno za preradu suhomesnatih proizvoda. Ti proizvodi imaju mjesto na europskom tržištu. Smatram da ima dovoljno mjesta i na hrvatskom tržištu, i da svi ti Europljanu koji silno žele probati naše specijalitete dođu u Hrvatsku i kušaju svim osjetilima ovu našu lijepu zemlju", zaključila je 25-godišnja poljoprivrednica iz Vukojevaca.