Ostalo

Saznajte sve o namirnici iz 'Božjeg vrta'

Za nju kažu da je namirnica iz 'Božjeg vrta', prepuna je minerala i vitamina te izuzetno blagotvorno djeluje na ljudski organizam.

RTL
15.05.2014 21:21

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr

Iako se na Orijentu uzgaja već tisućama godina, u Europi je uglavnom slabo poznata, no u Bosni znaju što je bamija i kako se priprema.

"Bamija je povrtaljka. Stigla je u Bosnu, netko kaže iz istočne Afrike, a netko kaže iz južne Azije. Ali uglavnom je preko Turaka došla na Balkanski poluotok. U Bosni se najčešće suši u nizovima. Suši se zato da kroz cijelu godinu bude svježa", rekao nam je Fuad Nuhić iz restorana Sevdah u Rakitju.

Kako se u Bosni bamija najčešće priprema, u kojim jelima?

"Bamija s junetinom (mesom), u Begovoj čorbi, u puno ostalih jušnih jela kao dodatak. Ne kao glavno jelo, odnosno glavni sastojak", objasnio je naš domaćin.

"Bamija se najviše koristi za želučane tegobe. Znači, ona ublažava grčeve u želucu, obnavlja floru u želucu, smanjuje kolesterol u krvi", nabrojao je Fuad Nuhić njezine blagotvorne učinke na zdravlje.

Zašto se bamija drži u bosanskim kućama, otkud ta simbolika?

"Pa ona je kroz tu svoju cijelu priču, koja se proteže kroz godine, poprimila nekakav simbol da je afrodizijak, da je simbol plodnosti", otkrio je vlasnik restorana Sevdah u Rakitju.

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr , a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.