Gingerbread je keks za koji kažu da porijeklo vuče iz francuskog kolača koji bi se u slobodnom prijevodu na hrvatski zvao kruh sa začinima", objasnila je Petra Jelenić, a priča kaže da je prvi recept za tu slavnu slasticu nastao još u trećem stoljeću prije naše ere u Grčkoj.
Kinezi su ga otkrili u desetom stoljeću, a tijekom srednjeg vijeka je stigao u Europu gdje ga je popularizirala engleska kraljica Elizabeta I .
U Njemačkoj je najpopularniji oblik kuće, naravno zbog braće Grimm i priče o Ivici i Marici, a najveći je čovječuljak od đumbira, barem prema Guinessovoj knjizi rekorda, napravljen 2006. godine u Teksasu. Težio je skoro 600 kilograma, a bio je visok gotovo 6 metara.
Američki keksić je još jedan od klasika slastičarstva, a bez obzira što se oba recepta na prvi pogled čine jednostavna, naši će se kandidati dobro pomučiti.
Neki od njih nikada nisu ni jeli ni pekli ove slastice, a kako se smanjuje broj natjecatelja u studiju, tako raste napetost i neki od njih se ne libe oštro komentirati rad svojih kolega.
Između koga su frcale iskre, tko će napraviti černobilske, tko etno šestinske kolačiće, a tko će završiti u dvoboju i kome će presuditi zvjezdice od cimeta?