QUICHE (Željka Mihaljek)
- 150 grama oštrog brašna
- 100 grama glatkog brašna
- 6 kom jaja
- sol prstohvat
- 10 grama šećera
- 189 grama maslaca
- 7 kom krumpira (srednje veličine)
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 200 grama svježeg kozjeg sira
- 150 grama ribani sir (ribanac)
- papar prstohvat
- 150 grama slanine (na šnite narezana)
Unatoč savjetima stručnog žirija showa 'Tri, dva, jedan - peci!', kandidati se i dalje služe neobičnim alatima u kuhinji, a neki se čak i razbacuju namirnicama.
Mi se nećemo razbacivati riječima, nego ćemo vam ponuditi jedan od načina na kojim možete napraviti svjetski čuveni Quiche Lorraine .
U brašno dodati sol i narezan maslac. Izradite tijesto da se dobije smjesa nalik krušnim mrvicama, dodajte vodu i zamijesite glatko tijesto. Tijesto prekrijte folijom i ostavite pola sata u hladnjaku.
U zdjelu stavite izmiješana jaja, vrhnje, šunku, prepečeni špek, žličicu krušnih mrvica i naribani sir, dobro izmiješajte, posolite i popaprite. Dobivenu smjesu stavite na stranu da se sastojci prožmu.
Za to vrijeme, kalup premažite maslacem i pospite brašnom. Tijesto razvaljajte i obložite njime kalup tako da tijesto malo prelazi preko rubova. Višak tijesta uklonite.
Pripremljeni nadjev prelijemo preko tijesta i stavimo u zagrijanu pećnicu, na 200C, 30-35 minuta.