Ostalo

Slavni francuski quiche

Quiche se može poslužiti kao predjelo, za doručak, ručak ili večeru. Možete ga napraviti gotovo od bilo čega što trenutno imate u hladnjaku. Ideja je 'mali milijun', a na vam je da se odlučiti za vlastitu varijantu ovog francuskog jela.

RTL
04.12.2014 22:20

QUICHE (Željka Mihaljek)

- 150 grama oštrog brašna

- 100 grama glatkog brašna

- 6 kom jaja

- sol prstohvat

- 10 grama šećera

- 189 grama maslaca

- 7 kom krumpira (srednje veličine)

- 200 ml vrhnja za kuhanje

- 200 grama svježeg kozjeg sira

- 150 grama ribani sir (ribanac)

- papar prstohvat

- 150 grama slanine (na šnite narezana)

Unatoč savjetima stručnog žirija showa 'Tri, dva, jedan - peci!', kandidati se i dalje služe neobičnim alatima u kuhinji, a neki se čak i razbacuju namirnicama.

Mi se nećemo razbacivati riječima, nego ćemo vam ponuditi jedan od načina na kojim možete napraviti svjetski čuveni Quiche Lorraine .

U brašno dodati sol i narezan maslac. Izradite tijesto da se dobije smjesa nalik krušnim mrvicama, dodajte vodu i zamijesite glatko tijesto. Tijesto prekrijte folijom i ostavite pola sata u hladnjaku.

U zdjelu stavite izmiješana jaja, vrhnje, šunku, prepečeni špek, žličicu krušnih mrvica i naribani sir, dobro izmiješajte, posolite i popaprite. Dobivenu smjesu stavite na stranu da se sastojci prožmu.

Za to vrijeme, kalup premažite maslacem i pospite brašnom. Tijesto razvaljajte i obložite njime kalup tako da tijesto malo prelazi preko rubova. Višak tijesta uklonite.

Pripremljeni nadjev prelijemo preko tijesta i stavimo u zagrijanu pećnicu, na 200C, 30-35 minuta.