Ostalo

Specijalni recept za hobotnicu

U Dalmaciji se hobotnica oduvijek priprema na mnogo načina. Hobotnica ispod peke s krumpirima sigurno je jedno od najpoznatijih dalmatinskih jela, no naš domaćin nam je otkrio i jedan vlastiti recept za hobotnicu.

RTL
07.05.2014 21:26

Hobitnica je najveći jadranski glavonožac, živi u raspuklim stijenama na morskome dnu, omiljena hrana su joj rakovi i školjke, no zbog ukusnog mesa i sama je tražena poslastica.

Ovdje u Dalmaciji oduvijek se priprema na mnogo načina. Hobotnica ispod peke s krumpirima je jedno od najpoznatijih dalmatinskih jela, ali naš domaćin Zoran Šarić, vlasnik "Šarićevih dvora" u Primoštenu, ima jedan svoj specijalni recept.

"Ja sam gledao svoju baku što je ona radila i ja to radim i dan-danas. Oni su bili sirotinja, nisu imali kapule, imali su ljutike, imali su malo ulja, malo drva... svega pomalo. Ali idemo dalje... Dakle, imamo ekstra djevičansko ulje, imamo ljutiku, imamo Babić vino, bez te tri nema ovog recepta", otkrio je gospodin Šarić tajnu svog gulaša.

A hobotnica ispod peke s krumpirima?

"Hobotnica mora biti očišćena i smrznuta da bude mekša. Stavlja se na hladno maslinovo ulje, stavi se češnjak, lovorov list, ružmarin, stavi se malo papra. Sol se ne stavlja jer je hobotnica sama po sebi dovoljno slana. Poslani se samo malo krumpir, pokrije se s pekom i nakon pola sata se okrene, nadolije se malo bijelog vina. Kada ona izbaci svoj saft, ono što ima u svom tijelu, onda vino poprimi taj šug i hobotnica je spremna za serviranje za nekih sat, sat i 15 minuta", zaključio je naš domaćin.