Ostalo

Splitska torta kao premijerni izazov

Nova sezona najslađeg kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan - peci!' za prvi izazov donijela je zanimljivu slasticu za koju su neki od kandidati prvi put čuli.

RTL
26.11.2014 21:46

SPLITSKA TORTA (Ivana Tataj)

- 9 koma jaja

- 150 grama oraha

- 150 grama smokvi

- 150 grama grožđica

- 200 grama maslac

- 8 grama burbon vanilin šećer

- 1 kom naranča

- 1 dcl ruma

- 50 grama pšenično oštro brašno tip 400

- 100 grama šećera

- 100 grama štaub šećer

- 100 grama čokolada za kuhanje

U prvoj epizode nove sezone 'Tri, dva, jedan - peci!' prva na meniju je Splitska torta. Luka, iako je iz Splita, nikada u životu nije ni čuo za nju! Za razliku od njega, Violeta se baš potrudila – njezina je torta ispala kao hommage Picassu.

Kad već ne smije umočiti grožđice u rakiju, Sanja će žiri pokušati oduševiti estetikom i ukrašavanjem, a Matija će od kreme prije dobiti kajganu ili puding umjesto fine file za tortu.

Splitska torta - Željko Božinović

Splitska torta je tipična za dalmatinsko podneblje jer je oplemenjena suhim voćem kao što su smokve i grožđice, pa čak i datulje. Imate li vi kakav tajni sastojak za ovu 'tešku' tortu?

Inače, ovo je jedan od načina na koji možete raditi Splitsku tortu, pa probajte:

Priprema :

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i zagrijte pečnicu na 180 C. U bjelanjke dodajte malo soli i istucite u čvrsti snijeg. Pred kraj stalno miksajući dodajte šećer.

Grožđice namočiti u rum, ocijediti te rum ostaviti za preljev biskvita. Smokve, orahe i grožđice nasjeckajte i pomiješajte s brašnom, pa dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano ručno izmješajte.

Izlijte na lim, poravnajte i pecite na 180 C 20-25 minuta. Ohlađeni biskvit prerežite po dužini na tri jednaka dijela.

Za kremu izmiješajte žumanjke, šećer i vanilin šećer, stavite smjesu na paru i miješajte dok se krema ne zgusne. Pjenasto izmješajte maslac i dodajte ga ohlađenoj kremi uz neprestano miješanje kako biste dobili glatku kremu. Na kraju dodajte naribanu koricu jedne naranče.

Svaku koru poškropite mješavinom ruma (od namočenih grožđica) i narančinog soka. Zatim svaku namažite sa trećinom kreme i slažite jednu na drugu. Tortu I izvana namazati kremom, ukrasiti s malo otopljene čokolade i ostaviti preko noći u hladnjaku.

Savjet : Količinu i izbor suhog voća možete prilagoditi vlastitom ukusu.