Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr
Gregada je jedno od najstarijih, najjednostavnijih i najukusnijih dalmatinskih ribljih jela. Priprema se od sitne bijele ribe i krumpira. Naravno, svaka luka ima svoj recept za gregadu, no među poznavateljima ribljih specijaliteta na osobitom je glasu ona hrvarska.
"Gregada se, koliko mi znamo, priprema od pamtivijeka. To je staro jelo koje je došlo od ribara i od nedaće, kako se kod nas kaže. Osnovne stvari koje su se koristili u gregadi su bili riba koja bi se ulovila uz more, 's kraja', iz udice, iz mreža... a uz nju su išli krumpir, kapula, petrusimul, maslinovo ulje i malo vode", objasnio nam je Đorđe Tudor iz hvarskog restorana "Đorđota Vartal".
"U teću se stavi na dno maslinovo ulje, složi se kapula, krumpir, luk, peršin, sol i papar i malo vode da prikrije krumpir. Kad to prokuha, na to se složi riba, i to je to", dodao je gospodin Tudor te nabrojao poznate 'ribe iz kamena'.
"U gregadu se, međutim, može staviti sva riba, osim plave ribe. Mogu se još staviti škampi, kozice... Gregada se poslužuje u loncu u kojem se skuhala, donese se na stol ispred gosta, otvori se i vadi se po redu. Ne previše vrtiti po teći, nego se po redu uzima komad po komad, malo ribe, malo krumpira, i tako se najuksunije poslužuje gregada", zaključio je.
Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr , a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.