No, jeste li znali da riječ sarma na turskom znači umotan te da se ondje često priprema bez mesa. Grčke sarmice pripremaju se s lišćem loze, dok se u Bugarskoj sarma smatra nacionalnim jelom. Makedonija, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, ali i Hrvatska imaju tradiciju pripremanja sarme isključivo ukiseljenim kupusom. Nama je tradicionalni recept pripreme sarme najukusniji, zato vam u nastavku donosimo SPAR-ov recept za blagdansku sarmu!
Blagdanska sarma
Sastojci:
1 veća glavica kiselog kupusa (oko 1 kg)
300 g suhog mesa
400 g narezanog kiselog kupusa
nekoliko lovorovih listova
1 žličica papra u zrnu
Za nadjev:
2 žlice maslinova ulja
200 g crvenog luka
4 režnja češnjaka
50 g pancete
800 g miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
1 jaje
80 g riže
1 žličica slatke mljevene paprike
1/2 žličice svježe mljevenog papra
1 žličica soli
500 ml vode ili blagog povrtnog temeljca
Za zapršku:
2 žlice ulja
1 žlica glatkog brašna
1 žličica mljevene slatke crvene paprike
1 žlica koncentrata rajčice
Priprema:
Na zagrijanom ulju popržite sitno nasjeckani luk i sitno narezanu pancetu. Kad je luk lagano zažutio, dodajte rižu da se lagano zacakli. Nakon nekoliko minuta dinstanja skinite sve s vatre i pustite da se malo ohladi. U veću zdjelu stavite mljeveno meso, protisnuti češnjak, prženi luk, pancetu, rižu, jedno jaje, mljevenu slatku crvenu papriku, papar i sol. Sve dobro promiješajte čistim rukama kako bi se različiti okusi dobro proželi u mesu. Listove kiselog kupusa lagano odvojite od glavice pa im odstranite zadebljani dio lista. Ako su preslani, lagano ih isperite pod mlazom vode. Pripremljene listove nadijevajte pripremljenom smjesom mljevenog mesa na način da nadjev stavite u sredinu lista pa zarolate sarmice od debljeg kraja prema vrhu te na kraju dobro utisnite prema unutra da vam se sarma ne raspadne tijekom kuhanja. Preostale listove kiselog kupusa stavite na dno većeg lonca. Na njih rasporedite narezani kupus pa po njemu posložite suho meso narezano na veće komade. Pripremljene sarme poredajte u krug po mesu, dodajte lovorove listove, papar u zrnu pa prekrijte preostalim narezanim kupusom. Zalijte s onoliko vode koliko je dovoljno da prekrije kupus i stavite kuhati, a kad zavri, neka se kuha oko dva sata na laganoj vatri. Za zapršku, na ulju popržite brašno do svijetlosmeđe boje. Uz neprekidno miješanje, dodajte crvenu mljevenu papriku, rajčicu i vodu. Zapršku umiješajte u sarmu i još kratko prokuhajte. Sarmu poslužite uz kuhani krumpir.
Izvor: spar.hr/dobar-tek
Fotografije podliježu autorskom pravu