Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
MEĐIMURSKI SPECIJALITETI

Što točno znači da je jelo 'pretepeno'?

Gotovo je nemoguće posjetiti Međimurje i kušati domaću hranu, a da vam ne ponude nešto pretepeno.

RTL/ 8.4.2014. u 21:26
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr

Pretepeni grah i pretepena juha najpoznatija su takva jela iz Međimurja. Na što točno misle Međimurci kada kažu 'pretepeno', otkrit ćemo u Lopatincu u restoranu 'Međimurski dvori'

"Baza za riječ pretepeno je 'pritep', to je jedan pripravak od kiselog vrhnja i brašna. Znači, kad se jelo već pripremi, onda se zgusne tim pritepom. Znači, ide obično, zavisi od količine, oko pola litre kiselog vrhnja, po mogućnost domaćeg, te unutra idu tri-četiri žlice glatkog pšeničnog brašna. I onda se time zgusne zapravo to, i to što se zgusne zove se 'pritep'. Znači, s time smo pretepli to jelo", rekao nam je Marijan Marinjaš iz restorana 'Međimurski dvori'.

"Najpoznatija pretepena jela su pretepeni grah, koji ja osobno obožavam još od djetinjstva. Zatim je tu je pretepena juha, koja je slična grahu, samo što je unutra sitno rezano dimljeno meso - svinjsko, i ono daje jedan poseban bouquet. Tako da je to jedna izuzetno fina juha, gusta, krem juha. Zatim pretepene mahune, pretepeni kalamper (krumpir) kako mi Međimurci kažemo... Sva jela mogu biti pretepena, čak mogu biti pretepeni i želučeki kokoši, što se obično daje kao pomoćno jelo ili jutarnje jelo na svadbama", objasnio nam je gospodin Marinjaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr, a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image

Padel je novi sport u Hrvatskoj, kombinacija tenisa i skvoša

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba