MAKAČI (Ivana Tataj)
- 600 grama brašna
- 50 ml ulja
- 350 grama maka
- 100 grama šećera
- 250 ml milijeka
- 350 grama kiselog vrhnja
- 1 vrećica vanilin šećera
- 130 grama maslac
- 1 kom jaja
- 50 grama šećera u prahu
- 2 žlice meda
Za prvi izazov u polufinalu showa 'Tri, dva, jedan - peci!' kandidati su morali napraviti štrudlu s makom, a pritom su morali dobro poslušati savjete žirija.
"Štrudla se radi od vučenog tijesta i nadjeva od maka, a često se premaže vrhnjem i peče u glinenoj posudi. Morate paziti na omjer tijesta i maka i biti oprezni da vam se štrudla ne presuši prilikom pečenja", upozorila je kandidate članica žirija Petra Jelenić .
Na našim fotografijama možete vidjeti jesu li kandidati poslušali ponuđene savjete, a mi vam 'savjetujemo', odnosno nudimo recept kako da i Vi napravite ovu ukusnu slasticu.
Od brašna, ulja, soli i vode zamijesite meko tijesto. Tijesto nauljite i neka odstoji jedan sat u hladnjaku.
Mak zajedno sa šećerom, maslacem i vanilin šećerom prokuhajte na mlijeku. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.
U smjesu zatim dodajte žumanjak i vrhnje. Od bjelanjka napravite čvrsti snijeg i na kraju ga umiješajte u smjesu.
Tijesto razvucite što tanje, premažite ga pripremljenim nadjevom i zarolajte. Kolač prerežite na veličinu lima i prelijte s vrhnjem. Pecite na 200 stupnjeva oko 20-30 minuta.
Kada je kolač gotov pospite ga sa šećerom u prahu.