Ostalo

Štrudla s makom za blagdanski stol

Prva prepreka kandidatima na putu do finala najslađeg kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan - peci!' bilo je vučeno tijesto, odnosno štrudla s makom. Ili kako se popularno znaju nazvati - makači.

RTL
18.12.2014 21:35

MAKAČI (Ivana Tataj)

- 600 grama brašna

- 50 ml ulja

- 350 grama maka

- 100 grama šećera

- 250 ml milijeka

- 350 grama kiselog vrhnja

- 1 vrećica vanilin šećera

- 130 grama maslac

- 1 kom jaja

- 50 grama šećera u prahu

- 2 žlice meda

Za prvi izazov u polufinalu showa 'Tri, dva, jedan - peci!' kandidati su morali napraviti štrudlu s makom, a pritom su morali dobro poslušati savjete žirija.

"Štrudla se radi od vučenog tijesta i nadjeva od maka, a često se premaže vrhnjem i peče u glinenoj posudi. Morate paziti na omjer tijesta i maka i biti oprezni da vam se štrudla ne presuši prilikom pečenja", upozorila je kandidate članica žirija Petra Jelenić .

Na našim fotografijama možete vidjeti jesu li kandidati poslušali ponuđene savjete, a mi vam 'savjetujemo', odnosno nudimo recept kako da i Vi napravite ovu ukusnu slasticu.

Od brašna, ulja, soli i vode zamijesite meko tijesto. Tijesto nauljite i neka odstoji jedan sat u hladnjaku.

Mak zajedno sa šećerom, maslacem i vanilin šećerom prokuhajte na mlijeku. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.

U smjesu zatim dodajte žumanjak i vrhnje. Od bjelanjka napravite čvrsti snijeg i na kraju ga umiješajte u smjesu.

Tijesto razvucite što tanje, premažite ga pripremljenim nadjevom i zarolajte. Kolač prerežite na veličinu lima i prelijte s vrhnjem. Pecite na 200 stupnjeva oko 20-30 minuta.

Kada je kolač gotov pospite ga sa šećerom u prahu.