Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
MJESTO ZA DRUŽENJE

Stvorite udobnu i lijepu kuhinju

Temeljna značajka kuhinja kao najfrekventnijeg prostora u stanu određena njenim sastavnim prostornim djelovima koji čine prostor za odlaganje i čuvanje hrane, prostor za pripremu i termičku obradu hrane, serviranje i blagovanje te pranje, sušenje i odlaganje posuđa.

Image
Foto: IKEA
RTL|Mirjana Mikulec/ 23.6.2012. u 13:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Namjenska podjela prostornih dijelova kuhinje na tzv. "funkcionalni trokut"  omogućava izbjegavanje nepotrebnog i suvišnog hodanja tijekom obavljanja svih kuhinjskih poslova. Stoga se velika pozornost posvećuje smještaju aparata i lakom pristupu svim elementima.

Važno je voditi računa da se svi predmeti koje svakodnevno koristimo postave na mjesta koja su u visini zahvata (od 30 do 140 cm od poda). Kako bi se najbolje iskoristili kutevi kuhinjskog namještaja, mogu se ugraditi okretni elementi, skriveni iza vrata, košare na izvlačenje i slično. Raspored je izuzetno bitan, naročito za kantu za otpatke, za koju je idealno mjesto ispod ili blizu sudopera, čime se izbjegavaju nepotrebna onečišćenja podova.

Image
Foto: IKEA
Image
IKEA

Za manje prostore s manje prirodnog svjetla idealne su kuhinje svijetlih ili pastelnih tonova, bez obzira da li je riječ o modernom ili klasičnom dizajnu. Za takve prostore, idealne su kuhinje u jednoj liniji (svi elementi i aparati se nalaze uz jedan zid), dok se za veće kuhinje preporuča praćenje linija zidova (ako se u sredini ispriječi prozor, ispod njega se može smjestiti ili klasičan element, ili primjerice perilica za suđe).

Zbog velikog broja kućnih pomagala (mini-usisivača, tostera, grijača za vodu, aparata za cijeđenje naranča, i sl.) i posuđa koje svakodnevno koristimo, iskustvo nam govori da je u kuhinjama važno iskoristiti svaki centimetar mogućeg prostora!

Materijali od kojih ćete po mjeri izraditi vaše kuhinjsko pokućstvo ili ga gotovog kupiti u prodavaonicama moraju se lako održavati, budući da je riječ o prostoru u kojem higijena mora biti na prvom mjestu. Boja elemenata neka se odražava i u ostatku pokućstva (npr. ako se u kuhinji nalazi stol i stolice, njihov dezen i vrsta materijala neka što više sadrže glavi kolorit zadan kuhinjskim elementima).

Image
Foto: Dulux
Image
Dulux

Udobna i lijepa kuhinja uvjet je odvijanja drugih aktivnosti u prostoru kuhinje (druženje, okupljanje, igra...)

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
OSVOJILA 100.000 kuna!

Mlada Anka pobjednica showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj'!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba