Ostalo

Sve što ste htjeli znati o žgvacetu

Raznolikost istarske kuhinje vidljiva je i u mesnim jelima, poznate su istarske kobasice, pršut, čeripnja (ili čripnja) te najstarije istarsko jelo - žgvacet. Saznajte što je to i kako se priprema.

RTL
16.04.2014 21:30

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr

Istarska tradicijska kuhinja prepuna je kvalitetnih domaćih namirnica, ukusnih jela i zanimljivih kulinarskih rješenja. Iako je ona u osnovi mediteranska, romanska kuhinja, prisutan je snažan kontinentalni utjecaj. Raznolikost istarske kuhinje vidljiva je i u mesnim jelima.

Je li meso prevladavajuća namirnica u istarskoj kuhinji?

"Moglo bi se reći iako je istarska kuhinja dosta šarolika, ima dosta utjecaja mora, dosta se jede riba, ali meso je jako zastupljeno. Najpoznatija istarska mesna jela su istarske kobasice, istarski pršut, čeripnja (ili čripnja) te najstarije istarsko jelo - žgvacet", rekao nam je Sandro Jurčić iz konobe Vela vrata u Beramu.

Što je to žgvacet i kako se priprema?

"To je nešto slično kao gulaš ili šugo, kako mi kažemo u Istri. Radi se obrnutim slijedom, najprije stavljamo pirjati meso da dobije lijepu zlatnu boju, onda se tek dodaje bijeli luk i podlijeva se bijelim vinom - malvazijom, pa se dodaju začini - mažuran i bosiljak", opisao nam je gospodin Jurčić.

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr , a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.