Ostalo

Sve što trebate znati o uzgoju puževa!

Kineski carevi, stari Grci i Rimljani - svi su oni obožavali jesti puževe. I u Dalmatinskoj zagori puževi se oduvijek skupljaju i danas rado jedu.

RTL
24.04.2014 21:25

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr

Puževi su bili omiljena hrana kineskih careva. Stari Grci cijenili su ih kao pravu poslasticu, a Rimljani su ih, pak, toliko jeli da su ih morali početi uzgajati.

Ovdje u Dalmatinskoj zagori puževi se oduvijek skupljaju i danas rado jedu, ali ih je lakše nabaviti jer se i uzgajaju.

"Puževo meso obiluje bjelančevinama, aminokiselinama. Ima vrlo mali postotak masnoće i zato se preporučuje kod kardiovaskularnih bolesnika", rekao nam je Jozo Vučemilo, uzgajivač puževa iz Sinja.

"Puževi se uzgajaju kod mene na biološki način, isključivo se hrane prirodnom vegetacijom, zelenilom, biljem. Tu je najviše nastupljena blitva, uljana repica, suncokret, salata..., a dohranjujemo ih još tikvicama, bundevama", dodao je gospodin Vučemilo.

Koliko traje ciklus proizvodnje?

"Pužu treba aktivne ispaše 18 do 22 mjeseci, odnosno dvije i pol do tri godine starosti da bi dostigao svoju komercijalnu veličinu", rekao nam je ovaj sinjski uzgajivač te nabrojao popularna jela od puževa kao što su puževi na kajganu, puževi sa šparogama, puževi na ražnjićima...

"Ja ih osobno volim staviti u kućice i zapeći ih s maslacem i češnjakom te s još nekim aromatičnim biljem", zaključio je Jozo Vučemilo.

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr , a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.