Kuglof se jako udomaćio u svim krajevima 'Lijepe Naše', no iskonski svojim ga smatraju Austrijanci i čak imaju drugačiji naziv - Gugelhupf. U Beču ne postoji iole ozbiljnija kavana ili čak maleni kafić koji u svojoj ponudi nema tu omiljenu božićnu slasticu.
Prabake, bake, mame, tete, sestre... sigurno znate barem nekog u svojoj obitelji tko je stručnjak za kuglof, pogotovo u vrijeme Božića. Stoga vam nećemo previše pametovati već ponuditi jedan od načina na koji možete napraviti taj svima nama dragi - kuglof.
Jaja i šećer pjenasto umiješajte. Zatim dodajte brašno pomješano sa praškom za pecivo, naribanu koricu limuna i ulje.
Trećinu smjese odvojite i u nju stavite kakao i šećer te malo izmješajte da se sastojci sjedine.
U namašćen i brašnom posipan kalup za kuglof naizmjenice izlijevajte svjetlu i tamnu smjesu i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 C oko 40 minuta.
Kada je kolač gotov izvadite ga iz kalupa i ukrasite šećerom u prahu ili nekom glazurom.
U smjesu za kuglof možete dodati i seckane bademe, lješnjake, orahe ili razno suho voće.