Ostalo

Tko će od arambašića napraviti sarmu?

Novi dan donosi 'svečani ručak' i dva nova zadatka, oba vrlo autohtona recepta Dalmatinske zagore.

RTL
23.04.2014 14:07

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr

Od ova dva, toliko posebna tradicionalna recepta, žiri očekuje mnogo. Sinjski arambaši ne smiju završiti kao sarma, vučeno tijesto u prisnacu ne smije biti tanko, a i treba obratiti pažnju na količinu i kakvoću sira kojim se taj kolač puni. Tomislav, Željka i Siniša dijelili su savjete natjecateljima, no je li ih itko poslušao? Doznat ćemo večeras u novoj epizodi Tri, dva, jedan –kuhaj " u 21:10 sati na RTL-u!

Novi dan donosi svečani ručak" i dva nova zadatka, oba vrlo autohtona recepta Dalmatinske zagore. Sinjski arambašići su toliko posebno jelo da se nalazi na popisu zaštićenih nematerijalnih hrvatskih kulturnih dobara, a prisnac je kolač koji u zadnje vrijeme postaje toliko popularan da se sve češće organiziraju gastro natjecanja u njegovoj pripremi. Osim toga, Pravilnik hrvatske autohtone kuhinje uvrstio ga je među 450 odabranih jela.

Tri, dva, jedan - kuhaj

Sva tri člana žirija svjesna su da natjecatelji lako mogu pogriješiti i umjesto arambaša napraviti sarmu, pa su u nekoliko navrata napomenuli tri bitna savjeta: u meso za arambaše ne ide riža, meso se ne melje, nego sjecka, a s limunovom koricom i začinima kao što su muškatni oraščić, klinčić i cimet treba biti pažljiv, kako ne bi preuzeli cijelo jelo. Neki će natjecatelji koristiti sudžuk (domaće sinjske kobasice) i suho meso, dok će drugi čak dvaput prati listove kupusa kako bi mu smanjili slanoću i kiselost.

Tri, dva, jedan - kuhaj


Anka se napokon nalazi na svom terenu. Jučer je žiri pohvalio njezin soparnik i janjetinu lešo, no danas će osjećati još veći pritisak. Bez obzira na sve to, rado će dijeliti savjete ostalima i pomoći Mili u punjenju listova kupusa. Međutim, drugo današnje jelo nikada nije probala niti pravila kod kuće, iako je prisnac vrlo poznat kolač njezinog kraja.

Tri, dva, jedan - kuhaj


Pirjati kupus u arambašićima ili staviti sitno nasjeckani kupus gore? Hoće li itko napraviti prilog uz arambašiće i kakav? Koliko debelo tijesto i kakav sir moraju biti u prisnacu? Ova pitanja su si postavljali skoro svi natjecatelji, a odgovore na njih doznat ćemo večeras u novoj epizodi "Tri, dva, jedan – kuhaj!" u 21:10 sati na RTL Televiziji!

Više o showu možete pronaći na web stranici i na Facebook stranici Tri, dva, jedan - kuhaj !