Ostalo

Tko čisti ribu od glave, a tko od repa?

Iako je većina kandidata iz unutrašnjosti Hrvatske, svi su bili složni oko toga da se vesele dalmatinskom tjednu, no kada su saznali da ih kao prvi recept očekuje tradicionalno staro ribarsko jelo – gregada, mnogi su se počešali po glavi.

RTL
05.05.2014 16:08

Natjecatelji kulinarskog showa RTL Televizije od danas kreću u novu avanturu u tjednu tradicionalnih jela Dalmacije. Uz Tomislava Špičeka i Željku Klemenčić, kao gost žirija ovaj će tjedan osmero natjecatelja ocjenjivati i Luči Tudor, vlasnica i šefica kuhinje restorana 'Paladini' na Hvaru.

Iako je većina kandidata iz unutrašnjosti Hrvatske, svi su bili složni oko toga da se vesele dalmatinskom tjednu, no kada su saznali da ih kao prvi recept očekuje tradicionalno staro ribarsko jelo – gregada, mnogi su se počešali po glavi.

Tri, dva, jedan - kuhaj!



Gregada je jedno od najstarijih jela u Dalmaciji, seže još iz doba starih Grka. Vrlo je jednostavno za napraviti ako postoje pravi sastojci: riba 'iz kamena', poput kokota, lastavice ili brancina te krumpir i luk. Sve je potrebno solidno zaliti vodom, maslinovim uljem i kuhati dok krumpir i riba ne omekšaju. Iako recept zvuči jednostavno, jedini koji je koliko-toliko siguran u to što kuha je Nenad. Ne samo da je dijelio savjete Đurđici, već je podučio Špičeka o izvornim latinskim imenima riba koje su se kuhale u njegovom loncu! Uz kuhanje gregade, naučilo se i da se nikada ne smije miješati kuhačom kako se riba ne bi raspala, nego se lonac samo mora prodrmati. Tanja je, pak, dobila i zahtjevan zadatak od Špičeka – mora biti barem 30 posto bolja od ostalih natjecatelja budući da dolazi iz Dalmacije!

Tri, dva, jedan - kuhaj!



I dok su neki muku mučili s gregadom i količinom vode koja u nju ide, poput Bisere, kojoj je krumpir popio baš svu vodu, Viška pogača, koja je bila drugi bakin recept, tek ih je iznenadila.

Tri, dva, jedan - kuhaj!



Svih osmero kandidata bilo je sigurno da u izvornu Višku pogaču kao sastojak ide kapula. No to je bilo daleko od istine. Luči Tudor otkrila im je da se po starom receptu u pogaču stavljaju samo srdele i origano! Bez obzira na njezine savjete, svi su odlučili napraviti pogaču po svome, a Nenad se toliko odlučio potruditi i impresionirati žiri da je, dok mu se pekla pogača, napravio bukaru (pokal za vino od tijesta).

Je li to sve bilo dovoljno da mu žiri bude naklonjen ili se netko drugi od kandidata bolje sprijateljio s ribom, ne propustite doznati večeras u 21.10 sati na RTL Televiziji, u novoj epizodi gastro showa.

Više o showu možete pronaći na web stranici i na Facebook stranici Tri, dva, jedan - kuhaj!