Članovi žirija showa Tri, dva, jedan - kuhaj!" nisu samo vrsni kuhari i gastro eksperti, nego i odlični poznavatelji svega vezanog uz spravljanje hrane, pa tako i poznavanje evolucije tave do pećnice. No nije educirao kandidate nego svog kolegu iz žirija, poznatog tradicionalista koji je, prema Gretićevom mišljenju, zapeo u vremenu.
Dragi Špiček, od pamtivijeka su se stvari radile na goloj vatri. Onda smo smislili lonce pa smo izmislili tavice. I onda smo kuhali na tavicama. I onda je vrijeme prolazilo pa se netko sjetio da ako u neku kutiju stavimo vatru onda se to zove pećnica. To je progresija. Ja tebe shvaćam, ali vrijeme je, zadnji je vlak da sjedneš na njega i da polako prihvatiš, znaš...pregazit ćete stari moj. Tek toliko", poručio je Špičeku Gretić koji je večeras otkrio i tajnu svog strogog načina ocjenjivanja kandidata koje njegove riječi ponekad toliko zabole da zaplaču, baš poput Duške.
On me jako ljuti, a znam da me voli", kroz suze je rekla Duška. Ja protiv nikoga nemam ništa privatno. Od svoje 27. godine sam šef kuhinje. To je jedini način na koji od nekog mogu izvući nešto", opravdao se Gretić. Možda je upravo zbog njegovih visokih standarda Duška večeras zablistala. Došlo je vaših pet minuta s ovim jelom", kazao joj je Špiček od kojeg je za svoje jelo dobila čistu desetku, ocjenu kojom je njezin večerašnji specijalitet ocijenio i Gretić.
Kandidati su večeras kuhali slobodnim stilom", a jedino zadano je bila namirnica – heljda. Morali su iskazati kreativnost što ih je u neku ruku dovelo na sklizak teren jer je jelo i dalje moralo biti tehnički dobro izvedeno i žiriju prihvatljivo. A što se sve može napraviti s heljdom? Palačinke, pašteta, juha, čokoladna jaja, rižot s morskim plodovima...neki su briljirali, a neki su se, poput Anje praktički prvi put susreli s ovom namirnicom. S njom na ti" nije bio ni Tomislav, ali se zato Diana informirala i naučila da heljda nije prava žitarica jer nema glutena i da u nekim zemljama spada u vrstu voća ili u zeljasto povrće.
Prvi dan novog tjedna u kojem kandidati mogu spravljati što god žele je dokazao žiriju da su u ova četiri tjedna natjecatelji za titulu najboljeg amaterskog kuhara napredovali. Naučili su drugačije pristupati namirnici, oslobodili su kreativnost i ohrabrili se. Tko će sutra pustiti mašti na volju i izići iz okvira koji ga sputavaju, doznajte sutra u 20 sati na RTL Televiziji !