TORTICA OD LIMUNA S MERINGOM (Tarte au citron meringuee)
Prhko tijesto od badema:
Brašno glatko 400 g
Šećer u prahu 200 g
Maslac 300 g
Brašno od badema 100 g
Žumanjak 5 kom
Vanilija mahuna 1 kom
U planetarnoj mješalici (listom) izmiješati brašna, dodati maslac, a potom žumanjke i sjemenke vanilije. Dobiveno tijesto kratko obraditi na lagano pobrašnjenoj površini i ostaviti pokriveno u hladnjaku da se odmori.
Krema od limuna:
Maslac 250 g
Šećer u prahu 300 g
Žumanjak 7 kom
Jaje cijelo 1 kom
Sok od limuna 75 g
Gustin 12 g
Korica jednog limuna
Zakuhati kockice maslaca, šećer, koricu limuna i sok od limuna pomiješan s gustinom. Skinuti s vatre, dodati izmiješana jaja i nastaviti kuhati uz stalno miješanje do 80°C.
Talijanska meringa:
Šećer 200 g
Voda 50 g
Bjelanjak 150 g
Šećer 50 g
Zakuhati vodu i šećer na 121°C, bjelanjak i 50 g šećera u
planetarnoj mješalici istući u čvrsti snijeg. Uz konstantno
miješanje, lagano ulijevati po stijenci kotlića kuhani šećer i
nastaviti tući dok se meringa ne ohladi.
Priprema torte:
Prhkim tijestom debljine 3 mm obložiti kalup s pomočnim dnom
(kalup prethodno pripremiti za pečenje), dno izbosti vilicom i
peći na 180°C dok se tijesto ne ispeče. U pečeno, ohlađeno
tijesto naliti toplu kremu i odložiti na hlađenje. Na ohlađenu
tortu slastičarskom vrećicom (srednjim ravnim nastavkom),
spiralno od centra prema rubovima nanijeti hladnu talijansku
meringu. Na rubovima torte od ostatka meringe oblikovati
ravnomjerene hrpice. Brenerom po površini karamelizirati meringe
dok ne dobijemo lijepi izgled!
Sve o novom kulinarskom showu na RTL Televiziji možete pratiti i putem Facebook stranice: https://www.facebook.com/TriDvaJedanPeci