Ostalo

'U 925. je to poprilično teško bez nedostatka kuhinjskih pomagala!'

U doba kralja Tomislava, plemstvo je jelo bijeli pšenični kruh koji je smatran najkvalitetnijim. S obzirom na to da dvorani nemaju sve potrebne namirnice, Ana se uspjela snaći.

Press
2016-09-14 15:00

- U 925. je to poprilično teško zbog nedostatka kuhinjskih pomagala i adekvatnog brašna te određenih namirnica. No, pokazat ću vam kako sve to izgleda! – kazala je Ana te krenula u pripremu kruha.

Prije početka pečenja kruha, potreban je starter za tijesto. – To je zapravo nekakav kvasac ili germa koji se inače radi od tijesta te je njemu potrebno 7 dana da dođe do ovoga! – objašnjava Ana. Iznimno je važno da starter bude vrlo aktivan prije pečenja, inače se kruh neće dizati. Režim hranjenja se mora nastaviti svaki dan, jer je starter živa kultura. Ako mu se nešto dogodi, kruha neće biti.

Večer prije pečenja kruha potrebno je zamijesiti kvas od startera od 600 g brašna i 700 ml tople vode. Dobro promiješati, staviti u posudu koja se može zatvoriti i ostaviti na toplom preko noći. Sutradan dodati ostatak brašna i soli po potrebi, zatim dodati još brašna ili vode, sve dok se ne dobije mekano, vlažno i pomalo ljepljivo tijesto koje se lako mijesi. Tijesto potom treba istresti na čistu površinu i mijesiti oko 10 minuta dok ne postane glatko. Nakon toga oblikuje se u kuglu i stavlja u posudu koja se može zatvoriti te se ostavlja da miruje oko sat vremena. Nakon sat vremena potrebno je izvaditi tijesto, ponovno ga oblikovati u kuglu i staviti u posudu koja se može zatvoriti. Postupak se ponavlja još jednom, a po potrebi i dva puta. Zatim se tijesto vadi na radnu površnu i nježno stišće kako bi iz njega izašao zrak.

Cijelu pripremu, pogledajte sami u priloženom videu!

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.