U velikom finalu slastičarskog izazova Tri, dva, jedan -peci! ove nedjelje mjesta jebiloza samo četiri natjecateljice. Maja Lajpold , Marijana Zlomislić , Martina Dorotić i Nikolina Dianežević borile su se za titulu najbolje amaterske slastičarke i nagradu od 50.000 kuna!
Četiri najbolje amaterske slastičarke u finalu su morale zadiviti žiri s tri vrlo zahtjevne slastice – Božićnim panjem koji je trebalo ukrasiti rukom izrađenim ukrasima od čokolade ili šećerne mase, tortom Opera koja mami svojim mirisom kave te tortom na kat ukrašenom fondantom ili kremom.
Nakon svakog kruga jedna finalistica je ispalaiz daljnjeg natjecanja odlukom žirija, a u tijesnoj borbi između superfinalistica Martine i Marijane, pobijedila je Marijana Zlomislić !
Iako je dobila pohvale za najboljeg rukom oblikovanog vilenjaka, finu kremastu glazuru i lijepe boje na Božićnom panju, žiriju se nisu svidjeli čokoladni i masni okusi pa je Maja prva napustila finalno natjecanje. U drugom krugu finalistice su se borile s izradom klasične francuske slastice i ponosom ekskluzivnih pariških slastičarnica, torte Opere. Zbog problema s vremenom Nikolina je bila prisiljena čim prije završiti tortu pa je pred žiri došla nezadovoljna glazurom. No žiriju je nedostajao i okus kave, koji je bitan sastojak ove torte, zbog čegaNikolina nije, nažalost, nastavila natjecanje.
U super finalu Marijana i Martina borile su se za pobjedu izradom torte na kat, pravog iskušenja za svakog slastičara. Osim što su morale dokazati znanje u spajanju okusa biskvita i kreme, djevojke su morale biti i dovoljno vješte da sve slojeve nanesu u jednu piramidu, a da pritom sve ostane na svojem mjestu. U tijesnoj borbi dviju superfinalistica, chef Robert Perić i Jadrana Ćurković pohvalili su hrabari vrlo riskantan Martinin potez da izradi čak dvije različite torte u jednoj, dok im se za nijansu više dopala Marijanina Jesenja torta od krušaka i kestena.
" Presudile su nijanse, vještina spajanja okusa i tekstura ", kazala je Antonija.
Natjecateljice su ispekle više od dvadeset i četiri najpoznatije tradicionalne slastice u osam napetih epizoda, te svojim soparnicima, Dobošicama, makovnjačama, pincama, rožatama, salenjacima, Trogirskim rafiolima, mađaricama, štrudlima, princes-uštipcima i macaronsima osvojile žiri.
Nakon devet emisija, deset sjajnih natjecatelja koji su ispali prije superfinala i 27 vrhunski pripremljenih slastica, žiri je Marijanu Zlomislić proglasio pobjednicom showa Tri, dva, jedan -peci!"! Osim što je zagrebačka profesorica postala vlasnicom titule najbolje hrvatske slastičarke amaterke, Marijana je kući otišla s nagradom od 50.000 kuna!
"Marijana i Martina su puno napredovale. Obje su imale više izazova, padova i uspona, i mislim da je za njih obje velik uspjeh što su došle do samog superfinala ovog showa. Marijanina je lijepo promišljena tekstura u torti na kat bila odlučujuća jer su to okusi koji nisu baš uobičajeni. A tu je i određeni korak prema profesionalnom načinu ukrašavanju slastica", rekla je Jadrana.
"Marijani je u korist presudio upravo taj završni dodir, ta čokolada i pokušaj stvaranja nečeg iznad amaterskih mogućnosti", priznao je chef Robert.
"Jako sam sretna zbog pobjede, ali i zbog ostalih jedanaest natjecatelja jer u njima ima puno talentiranih slastičara, dobrih, zabavnih i vrlo dragih ljudi koji su mi postali novi prijatelji. Puno samnaučila od žirija. Znam da sam 'živac', pa sam se tu i tamo znala ljutiti na njih zbog kritika, ali one su za mene bile itekako važne jer sam ih sve zapamtila. Ova pobjeda me dodatno motivirala da nastavim s učenjem o slastičarstvu i kuhanju općenito, pa ću tek vidjeti gdje će me sve to dovesti", priznala je pobjednica showa Tri, dva, jedan - peci!" i najbolja hrvatska slastičarka amaterka, Marijana Zlomislić.
Kroz osam emisija stručni žiri, u sastavu chefa i chocolatiera Roberta Perića i vlasnice projekta Najfiniji kolači Jadrane Ćurković , pomno je isprobao sve verzije hrvatskih i međunarodnih tradicionalnih slastica i odlučio da samo četvero kandidata zaslužuje ulazak u finale showa Tri, dva, jedan -peci! .
Natjecatelji su se odlično nosili s pritiskom koji je sa svakom novom epizodom bio sve veći. Oni su se svaki dan osjećali kao da im u goste dolaze jako dragi prijatelji koje njihova slastica mora impresionirati", našalila se voditeljica Antonija Blaće .
Od početka smo nabrijani na pozitivu, natjecateljima dajemo maksimalnu podršku, nije jednostavno stajati kraj pećnice po deset sati dnevno i još pod pritiskom ispadanja. I zato ih mazimo i pazimo, pomažemo koliko možemo. Moja klaunovska priroda tjera me da ih stalno nasmijavam, pa sve nekako prođe u redu", priznao je Drele .
Sve o novom kulinarskom showu na RTL Televiziji možete pratiti i putem Facebook stranice: https://www.facebook.com/TriDvaJedanPeci
Cijelu finalnu emisiju možete pogledati OVDJE !