Ostalo

Uljepšajte apartman ili vikendicu na moru

Odlaskom na more, pažnja se prirodno usmjerava na prostore u kojima ćemo provesti svoj omiljeni dio godine. Donosimo nekoliko savjeta za što je moguće bolji izbor dekorativnih predmeta koji će apartmane i vikendice učiniti ljepšim i ugodnijim.

RTL|Mirjana Mikulec
15.10.2012 13:38

Na konačan estetski izgled nekog prostora mogu vrlo bitno utjecati i dekorativni elementi. Ljepota se doista može 'skrivati u detalju', stoga je važno uskaditi, odnosno vizualno izbalansirati uobičajene dekorativne elemente koje nalazimo u interijerima.

Uređenje interijer vikendica apartman

Odlaskom na godišnje odmore na more, pažnja se prirodno usmjerava na prostore u kojima ćemo provesti svoj omiljeni dio godine. Donosimo nekoliko savjeta za što je moguće bolji izbor dekorativnih predmeta koji će apartmane i vikendice na moru učiniti ljepšim i ugodnijim, uzevši pri tom u obzir njihov osnovni stil uređenja.


Vaze i svijećnjaci

Ako je prostor uređen u rustikalnom mediteranskom stilu, dobrim rješenjem će se pokazati vaze od jednobojne keramike ili pak keramike oslikane mediteranskim motivima (maslina, smokva, lavanda...). Posebno atraktivnim vazama pokazat će se one u obliku starinskog ćupa ili kantica za zalijevanje cvijeća. U suvremeno uređenim prostorima, predlažemo prozirno staklo ili staklo obojano u nježnu boju lavande ili maslinasto zelenu, što je moguće jednostavnijih ravnih linija – ovakve vaze posebno 'zrače' ljepotom kada su većih dimenzija. Aternativno, lijepo će izgledati i jednostavne vaze od aluminija, bez obzira na njihove dimenzije.

Svijećnjaci poželjni u rustikalno uređenim interijerima su od mjedi i linijama podsjećaju na starinske (ako već nemate originalne primjerke). Drugi prijedlog je izabrati one koji izgledaju kao stare, već pomalo zaboravljene aluminijske petrolejske lampe. Poželjni su i svijećnjaci izrađeni terakote, kao i upotreba starinskih tanjurića s floralnim motivima.

U suvremenim prostorima predlažemo upotrebu svijećnjaka od prozirnog stakla, bez ili s vrlo diskretnim uzorcima koji će sugerirati da se nalazite na Mediteranu (primjerice, motiv kapljice vode u blijedo plavoj boji na prozirnom staklu). Vrlo atraktivnim pokazat će se i stakleni svijećnjaci (ravnih ili zaobljenih linija) koje se mogu pričvrstiti na zid.

Uređenje interijer vikendica apartman

Alternativno, predlažemo upotrebu bijele keramike visokog sjaja, zanimljivih zaobljenih linija, uključujući i one u obliku stiliziranih brodova ili galeba (izbjegavajte plastične, realistično izrađene varijante). Poželjni su i svijećnjaci izrađeni od grubog svijetlog ili tamnog kamena, uključujući i mramor.

Vaze i svijećnjaci izrađeni u obliku mozaika koji će dobro 'sjesti' sve moderno uređene prostore, pri čemu jesu poželjnija kombinacija dvije do najviše tri (po mogućnosti) neutralne boje.


Ogledala i okviri za slike

U mediteranskoj rustici nastojte koristiti drvene lagane ili masivnije okvire ogledala, kako četvrtastih tako i okruglih oblika. Jednako atraktivnim će se pokazati okviri jasnih ravnih linija kao i oni koje na vrhu krasi jednostavnija rezbarija geometrijskih ili floralnih ornamenata. Alternativno, u pojedinim prostorima lijepo će izgledati i željezni okviri. Za slike su poželjni najjednostavniji tamniji drveni okviri, koje ćete lako pronaći na svim sajmovima antikviteta.

U suvremeno uređenim prostorima nećete pogriješiti ako izaberete ogledala s jednostavnim metalnim okvirima – naročito ako ih nekoliko ravnomjerno razmjestite i na zid poredate u ravnu liniju. Uz one najjednostavnije, u nekim će prostorima doći u obzir i 'izleti' u umjereni kič – npr. okviri na koje su nalijepljene školjke. Dobro će izgledati i drveni okviri napravljeni na način da su oblijepljeni ribarskom mrežom (posebno u varijanti da je mreža iste boje kao i okvir), kao i okviri u vidu mozaika.

Za okvire slika također predlažemo jednostavne drvene, kako u svijetloj tako i tamnoj varijanti, uključujući i one obojane u srebrnu ili zlatnu boju, ali pri tom svakako nastojte izbjegavati sve bogato izrezbarene varijate.

- Neki od najljepših i originalnih rješenja za dekor možete pronaći u prirodnom mediteranskom okolišu – primjerice, smještanjem manjih svjećica u prazne školjke jakobovih kapica ili kamenica, pokazat će se vrlo efektnim 'prirodnim svijećnjakom'. Ovakav dekor pokazat će se dobrim u svim stilovima.

- Prazne školjke mogu poslužiti i kao posudice za sol i papar, a za pušače pepeljare.

- Ništa ne može tako oživiti prostor kao svježe mediteransko bilje i cvijeće. U kuhinjama će začinsko bilje smješteno u vazu ili ćup doista 'začiniti' čitav prostor mediteranskom atmosferom.

- Ako u apartmanima ili vikendicama imate lončanice, neka to budu samo autohtone biljke (agava, palme...)

- Rustikalno uređeni prostori mogu biti dobar 'teren' za testiranje vaše kreativnosti – npr. dobrim dekorom mogu se pokazati starinske krletke za ptice u koje možete smjestiti svijeće ili ih pak samo ispuniti suhim cvjetovima lavande.

- Svakako izbjegavati sve dekorativne elemente koji sugeriraju druge stilove ili podneblja – primjerice, keramičke vaze s naslikanim motivom šestinskih kišobrana ili slike s motivom Kamenitih vrata). Predlažemo i 'zaobilaženje' izrezbarenih drvenih dekorativnih predmeta, osim u slučaju ogledala i okvira za slike.