Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
PRIJEDLOZI ZA UREĐENJE

Uljepšajte apartman ili vikendicu na moru

Odlaskom na more, pažnja se prirodno usmjerava na prostore u kojima ćemo provesti svoj omiljeni dio godine. Donosimo nekoliko savjeta za što je moguće bolji izbor dekorativnih predmeta koji će apartmane i vikendice učiniti ljepšim i ugodnijim.

Image
Foto: Dulux
RTL|Mirjana Mikulec/ 15.10.2012. u 13:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na konačan estetski izgled nekog prostora mogu vrlo bitno utjecati i dekorativni elementi. Ljepota se doista može 'skrivati u detalju', stoga je važno uskaditi, odnosno vizualno izbalansirati uobičajene dekorativne elemente koje nalazimo u interijerima.

Image
Foto: Dulux
Image
Dulux

Odlaskom na godišnje odmore na more, pažnja se prirodno usmjerava na prostore u kojima ćemo provesti svoj omiljeni dio godine. Donosimo nekoliko savjeta za što je moguće bolji izbor dekorativnih predmeta koji će apartmane i vikendice na moru učiniti ljepšim i ugodnijim, uzevši pri tom u obzir njihov osnovni stil uređenja.

Vaze i svijećnjaci

Ako je prostor uređen u rustikalnom mediteranskom stilu, dobrim rješenjem će se pokazati vaze od jednobojne keramike ili pak keramike oslikane mediteranskim motivima (maslina, smokva, lavanda…). Posebno atraktivnim vazama pokazat će se one u obliku starinskog ćupa ili kantica za zalijevanje cvijeća. U suvremeno uređenim prostorima, predlažemo prozirno staklo ili staklo obojano u nježnu boju lavande ili maslinasto zelenu, što je moguće jednostavnijih ravnih linija – ovakve vaze posebno 'zrače' ljepotom kada su većih dimenzija. Aternativno, lijepo će izgledati i jednostavne vaze od aluminija, bez obzira na njihove dimenzije.

Svijećnjaci poželjni u rustikalno uređenim interijerima su od mjedi i linijama podsjećaju na starinske (ako već nemate originalne primjerke). Drugi prijedlog je izabrati one koji izgledaju kao stare, već pomalo zaboravljene aluminijske petrolejske lampe. Poželjni su i svijećnjaci izrađeni terakote, kao i upotreba starinskih tanjurića s floralnim motivima.

U suvremenim prostorima predlažemo upotrebu svijećnjaka od prozirnog stakla, bez ili s vrlo diskretnim uzorcima koji će sugerirati da se nalazite na Mediteranu (primjerice, motiv kapljice vode u blijedo plavoj boji na prozirnom staklu). Vrlo atraktivnim pokazat će se i stakleni svijećnjaci (ravnih ili zaobljenih linija) koje se mogu pričvrstiti na zid.

Image
Foto: Dulux
Image
Dulux

Alternativno, predlažemo upotrebu bijele keramike visokog sjaja, zanimljivih zaobljenih linija, uključujući i one u obliku stiliziranih brodova ili galeba (izbjegavajte plastične, realistično izrađene varijante).  Poželjni su i svijećnjaci izrađeni od grubog svijetlog ili tamnog kamena, uključujući i mramor.

Vaze i svijećnjaci izrađeni u obliku mozaika koji će dobro 'sjesti' sve moderno uređene prostore, pri čemu jesu poželjnija kombinacija dvije do najviše tri (po mogućnosti) neutralne boje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ogledala i okviri za slike 

U mediteranskoj rustici nastojte koristiti drvene lagane ili masivnije okvire ogledala, kako četvrtastih tako i okruglih oblika. Jednako atraktivnim će se pokazati okviri jasnih ravnih linija kao i oni koje na vrhu krasi jednostavnija rezbarija geometrijskih ili floralnih ornamenata. Alternativno, u pojedinim prostorima lijepo će izgledati i željezni okviri. Za slike su poželjni najjednostavniji tamniji drveni okviri, koje ćete lako pronaći na svim sajmovima antikviteta.

U suvremeno uređenim prostorima nećete pogriješiti ako izaberete ogledala s jednostavnim metalnim okvirima – naročito ako ih nekoliko ravnomjerno razmjestite i na zid poredate u ravnu liniju. Uz one najjednostavnije, u nekim će prostorima doći u obzir i 'izleti' u umjereni kič – npr. okviri na koje su nalijepljene školjke. Dobro će izgledati i drveni okviri napravljeni na način da su oblijepljeni ribarskom mrežom (posebno u varijanti da je mreža iste boje kao i okvir), kao i okviri u vidu mozaika.

Za okvire slika također predlažemo jednostavne drvene, kako u svijetloj tako i tamnoj varijanti, uključujući i one obojane u srebrnu ili zlatnu boju, ali pri tom svakako nastojte izbjegavati sve bogato izrezbarene varijate.

  • Neki od najljepših i originalnih rješenja za dekor možete pronaći u prirodnom mediteranskom okolišu – primjerice, smještanjem manjih svjećica u prazne školjke jakobovih kapica ili kamenica, pokazat će se vrlo efektnim 'prirodnim svijećnjakom'. Ovakav dekor pokazat će se dobrim u svim stilovima.
  • Prazne školjke mogu poslužiti i kao posudice za sol i papar, a za pušače pepeljare.
  • Ništa ne može tako oživiti prostor kao svježe mediteransko bilje i cvijeće. U kuhinjama će začinsko bilje smješteno u vazu ili ćup doista 'začiniti' čitav prostor mediteranskom atmosferom.  
  • Ako u apartmanima ili vikendicama imate lončanice, neka to budu samo autohtone biljke (agava, palme...)
  • Rustikalno uređeni prostori mogu biti dobar 'teren' za testiranje vaše kreativnosti – npr. dobrim dekorom mogu se pokazati starinske krletke za ptice u koje možete smjestiti svijeće ili ih pak samo ispuniti suhim cvjetovima lavande.
  • Svakako izbjegavati sve dekorativne elemente koji sugeriraju druge stilove ili podneblja – primjerice, keramičke vaze s naslikanim motivom šestinskih kišobrana ili slike s motivom Kamenitih vrata). Predlažemo i 'zaobilaženje' izrezbarenih drvenih dekorativnih predmeta, osim u slučaju ogledala i okvira za slike.
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image

Ruši li nova kraljica Hrvatske predrasude o ljepoti, kruni i pameti?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba