Razgovarali smo sa stotinama ljudi i kušali nebrojene kolače u potrazi za najboljim slastičarima amaterima u Hrvatskoj. Među njima je odabrano dvanaest najboljih. Oni će tijekom sljedeća dva tjedna pripremati sve, od glomaznih torti irustikalnih pinci do delikatnih kolačića i klasika svjetskog slastičarstva. Okušat će se u pripremi tradicionalnih slastica, dati oduška svojoj mašti i kreativnosti, ali i dokazivati svoje tehničko znanje i iskustvo. Upoznajte dvanaest kandidata emisije Tri, dva, jedan - peci!"
TATJANA CAR (44)
Tatjana je rođena u Sisku, ali joj srce, duša i tijelo pripadaju Rijeci. Udana je majka dvoje djece i svakodnevno kuha svojoj obitelji. Hobi su joj izrada torti i dekoracija, a najviše se ponosi svojom prvom svadbenom tortom na tri kata. Na audiciji je žiri oduševila Rapskom tortom, prema Tatjaninom mišljenju, najboljim hrvatskom slasticom. Tatjana je jedna od omiljenih 'kuhara' na kulinarskom portalu, a u srpnju ove godine dobila je titulu Cool chef jer su njezine torte maštovite" i voli slagati različite kombinacije krema i biskvita i sve spojiti u tortu savršenog okusa".
NIKOLINA DIANEZEVIĆ (25)
Nikolina je iz Velike Gorice i svakodnevno kuha za sebe i svoje najmilije. Kuhanje je fascinira još od djetinjstva, obožavala je prelistavati majčine recepte. Inspiraciju pronalazi na internetu i u ljudima kojima priprema slastice. Hobi su joj kuhanje i slastičarenje, a najviše se ponosi svojom čokoladnom mousse tortom sa želeom od malina. Iako su se na audiciju prijavile zajedno, Nikolinina prijateljica nije prošla dalje. Čini se da je za žiri njezina čokoladna mousse torta s biskvitom od badema i maslinovog ulja te želeom od malina bila pun pogodak. Nikolina pravu mađaricu smatra najboljom hrvatskom slasticom.
MARTINA DOROTIĆ (29)
Zagrepčanka Martina svakodnevno kuha, dok slastice radi samo kada su posebne prilike, poput rođendana svojih najmilijih ili blagdana. Hobi su joj trčanje i aerobik, a nikada neće odbiti pojesti tiramisu i cheesecake s voćem. Inspiraciju pronalazi na internetu, a njezine najbolje hrvatske slastice su međimurska gibanica, rožata i knedle sa šljivama. Mamina stara bilježnica puna recepata je najdraža Martinina kuharica. Martinina aromatična pita od jabuka i krušaka bila je najbolja pita na audiciji, a pohvale je dobila zbog toga jer je pitu radila po starom receptu.
SNJEŽANA DRUSANY (44)
Snježani iz Zagreba hobi su pečenje kolača, torti, slastica i kreiranje autorskih recepata. Žiri na audiciji je oduševila svojom autorskom karamel tortom od oraha i sira. Obožava sve vrste torti od sira, a rožata, orehnjača, zagorski štrukli su joj najbolje hrvatske slastice. Najuspješnijom smatra karamel tortu od oraha i sira te tortu od sira s bademom i čokoladom, dok inspiraciju pronalazi u bakinoj kuharici iz 1939., časopisima o slasticama koje sakuplja već 20 godina na internetu te u kulinarskim emisijama. Snježana objavljuje svoje recepte na Facebook stranici, a uskoro planira pokrenuti i blog.
DARKO GLAVAK (26)
Darko je rođen u Županji, ali privremeno živi u Zagrebu. Po struci je arheolog i antropolog, no obožava kuhati, a srednjovjekovno bohurt mačevanje, kovanje, biciklizam su mu hobiji. Čokoladni mousse, cheesecake i kruh sa začinima uvijek mu isprve ispadnu savršeni, stoga ne čudi što je na audiciji oduševio žiri svojom pitom od sira. Darku je Doboš torta najdraži kolač, dok knedle od šljiva smatra najboljom hrvatskom slasticom. Njegove recepte hvale na kulinarskom portalu, ali je izazvao prijatelja na zabavan dvoboj pečenja slastica kako bi dokazao da zna spremati deserte koliko i mesne specijalitete, na kojem je, naravno, pobijedio.
MAJA LAJPOLD (29)
Maja iz Novoselaca priznaje da ne kuha svaki dan, ali zato obožava ukrašavanje i pečenje torti i kolača, oslikavanje zidova i raznoraznih predmeta te glumu i volontiranje u radu s djecom. Kuhati je naučila od majke, a kolače i slastice počela je raditi prije tri godine nakon što je nećak 'naručio' da mu izradi tortu. Jako je ponosna na svoju mađaricu s 14 kora i medenu pitu s 10. Iako joj je ledeni vjetar najdraži kolač, Maja je odlučila iznenaditi žiri na audiciji s Paprenim Amerikancem, autorskim cheesecakeom s bundevom na podlozi od paprenjaka, za koji je dobila prvu nagradu na ovogodišnjoj bučijadi u Ivanić Gradu.
HRVOJE MEDIĆ (29)
Hrvoje obožava kuhati, posebice deserte koji uvijek zaokružuju njegova jela. Rođenog Zadranina, koji uzgaja začinsko bilje u svom vrtu, kuhati je naučila majka, a inspiraciju pronalazi na internetu, televizijskim emisijama posvećenim kulinarstvu i knjigama. Hrvoje je žiri s audicije osvojio svojim integralnim čokoladnim kolačem s lješnjacima i maslinovim uljem, dok je posjetitelje kulinarskog portala impresionirao svojim legendarnim kolačem Crncem bez jaja, čiji je recept pregledan milijun puta i ima najviše pozitivnih komentara. Zbog ovog, ali i brojnih drugih recepata, Hrvoje je osvojio titulu Cool chefa.
ANA MIŠKOVIĆ (31)
Zagrepčanka Ana svakodnevno obitava za štednjakom i toliko obožava čokoladu da joj je napisala i sonet. Svoje recepte objavljuje na blogu i Facebook stranici te priznaje da ne propušta pogledati serijal Ljubav je na selu". Ana smatra da je Splitska torta najbolja hrvatska slastica, iako joj je Sacher torta najdraži desert, dok je za audiciju pripremila tortu od naranče i badema. Kuhati je naučila od majke, a inspiraciju pronalazi u svemu oko sebe. Kada poželi ispeći kolače, uvijek će prvo posegnuti za Velikom knjigom kolača od Teubnera i Wolter.
NEVENA OPAČIĆ (28)
Studentici Neveni iz Zagreba kuhanje, fotografija i izrada nakita i namještaja su strastveni hobiji, dok utakmice hokej kluba Medveščak" nikada ne propušta. Žiri s audicije osvojila je svojom pitom od rogača i čokolade, a najdraža joj je slastica 'Shirley Temple', odnosno torta od lješnjaka i čokolade s rumom. Kuhati je naučila od majke, a sama nadograđuje znanje čitajući kuharice i stručne časopise. Inspiraciju pronalazi u prirodi, arhitekturi, knjigama, internetu i na putovanjima, a svoje recepte rado dijeli na forumima i Facebooku. Prema Neveninom mišljenju, Osinja gnijezda je najbolja hrvatska slastica.
EMMANUELLA SBISA' RADETIĆ
Emmanuella iz Rovinja svakodnevno kuha, a hobiji su joj slastice i crtanje. Male tajne slastičarstva je naučila od majke, koja je sve znanje, pak, pokupila od Emmanuellinog djeda. Odlučila je osvojiti žiri s Kapri kockama, delicijom koju bi uz tortu Angelina, skuta tortu s borovnicama, razna peciva i kruh mogla ispeći žmirečki. Emannuella najviše voli kuhati po noći jer voli mir, i zapravo ne voli jesti kolače i torte iako ih već dvadesetak godina peče. Inspiraciju pronalazi u kuharicama, svojoj glavi i, naravno, iz novina i s interneta.
ANA UDE (26)
Čakovčanka Ana svakodnevno kuha za svoju obitelj, a hobiji su joj pjevanje (nastupila u prvoj sezoni glazbenog reality shoa Hrvatska traži zvijezdu") i make-up. Priznaje da donedavno nije znala peći kolače, no nakon samo nekoliko godina život joj se počeo vrtjeti oko pećnice. Inspiraciju pronalazi na internetu, u ljudima kojima priprema slastice, te u kuharicama Ane Ugarković i Jamieja Olivera. Oduševila je žiri na audiciji svojom Red velvet tortom, a najdraži su joj cupcakesi u svim oblicima. Ana kukuruznu zlevanku smatra najboljom hrvatskom slasticom.
MARIJANA ZLOMISLIĆ (30)
Marijana je profesorica iz Zagreba koja ne kuha svakodnevno, ali joj je kuhanje strastveni hobi, odmah iza fotografiranja i fitnessa. Oduvijek je voljela slatke delicije, a s obzirom da njezina majka nije voljela raditi kolače, Marijana se morala sama naučiti peći kolače i torte. Posebno je ponosna na svoju verziju pita kruha, vučena tijesta za štrudle, focaccia kruhove, američke deserte i Pavlovu tortu, no ipak je za audiciju pripremila jako finu Jesenju tortu od krušaka i kestena. Marijana smatra da su Međimurska gibanica i štrudle najbolje hrvatske slastice, dok inspiraciju za svoje recepte pronalazi svuda oko sebe, u kuharicama i na internetu.
Sve o novom kulinarskom showu na RTL Televiziji možete pratiti i putem Facebook stranice: https://www.facebook.com/TriDvaJedanPeci