Ostalo

Upoznajte prvih šest kuhar(ic)a koji otkrivaju tajne svog zanata

Od nedjelje, 8. lipnja u 21:10 sati, dvanaest poznatih profesionalnih kuhara i šefova kuhinja priznatih restorana otvorit će gledateljima vrata svog zanata, podijeliti savjete te otkriti male tajne kulinarstva.

RTL
09.06.2014 12:56

U nedjeljnom specijalu upoznali smo Vesnu Miletić (restoran "Tač", Zagreb), Sašu Frida (restoran "Perica", Zagreb), Raula Lajtmana (restoran "Lido", Zagreb), Marina Medaka (restoran "RougeMarin", Zagreb), Hrvoja Zirojevića (restoran "Laganini", Palmižana) te Marinu Gaši (restoran "Marina", Novigrad).

Marina Gaši

Marina Gaši rođena je u Novigradu, a s kuhanjem se susreće već s tri godine gledajući majku kako kuha u svom restoranu i već tada shvaća da želi postati profesionalna kuharica. Roditelji su joj prepustili svoj restoran, a prije tri godine ona otvara novi koji naziva 'Marina'. U samo tri godine rada taj restoran je dobio prestižne kulinarske nagrade i zastupljen je u svim boljim talijanskim kulinarskim vodičima.

Hrvoje Zirojević

Hrvoje Zirojević rođen je u Splitu gdje je i počeo svoj kuharski put u srednjoj ugostiteljskoj školi. Osvajač je brojnih kulinarskih nagrada, a izdvajamo srebrnu medalju za Hrvatsku na Svjetskom kupu u Moskvi te pobjedu na CRO TOP 10 najboljih hrvatskih kuhara. Hrvoje uživa u prenošenju znanja na mlađe generacije i radi kao predavač na kuharskoj akademiji u Splitu te na Fakultetu za gastronomiju i menadžment u Opatiji. Trenutno je šef kuhinje i voditelj ekskluzivnog restorana 'Laganini' na Hvaru.

Saša Frid

Saša Frid je svoj put počeo na koledžu za turizam u Austriji gdje je stekao osnove kuharskog zanata i dobio uvid u vrhunsko kulinarstvo. Nakon školovanja zaposlio se u francuskom restoranu u Beču i zatim u restoranu u Portugalu gdje je imao priliku raditi uz vrhunskog nizozemskog kuhara koji je bio nagrađen Michelinovom zvjezdicom. Nakon povratka u Hrvatsku, radio je u restoranima 'Bistro Apetit' i 'Prasac', a trenutno je šef kuhinje u restoranu 'Perica'. Saša obožava talijansku tjesteninu i kuhinju za koju se posebno osposobljavao u talijanskim restoranima.

Vesna Miletić

Vesna Miletić krenula je neuobičajenim putem za profesionalne kuhare. U mladosti je završila studij politologije i tek nakon toga krenula smjerom kulinarstva. Njezina velika ljubav i strast prema hrani dovode je u priliku da 1985. otvori svoj prvi restoran u Opatiji. Nakon tog pozitivnog iskustva, otvara i drugi restoran u Zagrebu, nadaleko poznati "Tač" koji i danas uspješno posluje te ugošćuje gastro znalce iz cijele Hrvatske. Vesna naglašava kako bez truda i pomoći obitelji ne bi bio moguć, a posebno ističe pomoć svojih sinova i svekra.

Marin Medak

Marin Medak , prema mnogima jedan od najpoznatijih kuhara mlađe generacije, već je s 23 godine postao šef kuhinje.Osim kulinarskim vještinama, Marin vlada i ostalim segmentima ugostiteljstva. Nakon deset godina rada otvorio je svoj restoran RougeMarin u Zagrebu. Uz kulinarstvo obožava umjetnost, te veliku pažnju pridaje vizualnom identitetu. Veliko iskustvo i kulinarsko znanje, ali i neretljanski temperament odlike su ovog kuhara.

Raul Lajtman

Rođeni Međimurac i vrsni chef Raul Lajtman je dugi niz godina proveo u Austriji i Njemačkoj, gdje je upoznavao globalne trendove u gastronomiji te bio šef kuhinja u ponajboljim hotelima i restoranima, te se još usavršio u pripremanju umaka u francuskom Lautremontu. Kuha od svoje 14 godine, a baka Eva ga je odgajala na 'varijacijama za žlicu'. Od minhenskih restorana do mondenih nautičkih klijentela u Boškincu na Pagu te probirljivih gostiju u zagrebačkom Apetitu, Raul sada radi kao konzultant i supervizor, i unapređuje ponude zagrebačkog ugostiteljstva. Pobornik je izvornih bazičnih okusa koji populariziraju sveto kuharsko pravilo "tri namirnice" i jedan je od pionira koji se godinama zalaže za ispravnu termičku obradu namirnica.