Ostalo

Uskrsni doručak je nezamisliv bez pince

Na prvi pogled, riječ je o jednostavnom kolaču od dizanog tijesta, no Dalmatinke znaju da bez dobrih sastojaka, vrhunskog umijeća i višegodišnjeg iskustva nema dobre uskrsne pogače.

RTL
21.04.2014 21:50

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr

Uskrsni doručak u Dalmaciji nezamisliv je bez mekane, slatke, žute pogače - sirnice, odnosno pince. Na prvi pogled, riječ je o jednostavnom kolaču od dizanog tijesta, no Dalmatinke znaju da bez dobrih sastojaka, vrhunskog umijeća i višegodišnjeg iskustva nema dobre uskrsne pogače.

"Ovdje u drniškom kraju uskrsnu pogaču zove posvetalica. Zašto? Zato što je na dan prije Uskrsa nosimo je u crkvu posvetiti", rekli su nam u Etnolandu "Pakovo Selo".

U nekim dijelovima Dalmacije ovu pogaču zovu sirnica. Ima li u njoj sira?

"Sastojci koje su uvijek imali ljudi iako su bili siromašni su: jaje, svinjska mast, brašno i sol. Sira uopće nema unutra i zašto se tako zove, ne znam. Je li to nešto iz modernog doba, ja ne znam... kod nas se to zove posvetalica ili pogača. Pogača se lomi kao sveti kruh, bez noža...", objasnili su nam.

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr , a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.