Proljeće je stiglo, priroda se budi, a to se prvenstveno vidi na uskrsnom stolu na kojem se za doručak tradicionalno nalaze rotkvice, luk, hren, pisanice, slatki kruhi šunka. I dok je s doručkom lako, ako vam za blagdanski ručak ne pada nikakav recept na pamet, evo prijedloga predsjednika žirija showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' Tomislava Špičeka.
Teleći medaljoni smladim lukom i pire skrumpirom i hrenom
Sastojci:
Teleći kremenadl otkošteni 1,000 kg
Mladi luk 0,300 kg
Krumpir 2 kg
Svježi hren 1 kom
Maslac 0,200 kg
Konjak 1 dcl
Vrhnje za kuhanje 3 dcl
Mlijeko 3 dcl
Priprema:
Teleće medaljone očistimo od žila, narežemo na cca 12 dag, rukom ih malo poravnamo, posolimo te zapečemo na tavi na vrućem ulju. Izvadimo na tanjur. Na masnoći propržimo sitno rezani mladi luk, podlijemo konjakom te zgusnemo maslacem. Začinimo. Po potrebi možemo doliti malo tople vode. Kada je umak zgusnut, minutu prokrčkamo medaljone. Ne predugo, moraju ostati roskaste boje.
Krumpir stavimo kuhati u slanu vodu, a kad je kuhan, ocijedimo ga. Vrhnje imlijeko zakipimo u loncu, na vrući krumpir dodamo maslac te dobro ručno zgnječimo krumpir. Dodamo svježe naribani hren te po potrebi vruće mlijeko i vrhnje kako bi krumpir bio kremozan.
Pogledajte kako je Špiček proslavio Uskrs na RTL.hr-u!
U slast i sretan Uskrs!