Ostalo

Utrka za titulu najboljeg amaterskog slastičara - počinje!

Upravo to umijeće spravljanja torti, kolača, pita, kruhova i drugih klasika hrvatske tradicije koji se često nalaze na našim stolovima, slavi novi projekt RTL Televizije - kulinarski show 'Tri, dva, jedan - peci!'.

RTL
09.12.2013 13:45

Ususret blagdanima RTL Televizija je za svoje gledatelje pripremila sasvim novi projekt koji će ih podsjetiti na toplinu obiteljskog doma uz nezaobilazne mirise slastica. Naime, u kulinarsko-natjecateljskom showu Tri, dva, jedan - peci!" , koji vode Antonija Blaće i Davor Dretar Drele i koji kreće s emitiranjem od večeras u 21:10 sat i, dvanaest entuzijasta kreće u vrlo uzbudljivu i zabavnu utrku za titulu najboljeg hrvatskog amaterskog slastičara!

Soparnik, doboš-torta, orehnjača, rožata, mađarica, međimurska gibanica, štrudl ili kremšnita... Svaka domaćica pripremit će neke od ovih poslastica svojoj obitelj i prijateljima za posebnu priliku, bio to rođendan, vjenčanje ili povodom blagdana, i to prema već prokušanom receptu kojem su dodale osobnu notu. Upravo to umijeće spravljanja torti, kolača, pita, kruhova i drugih klasika hrvatske tradicije koji se često nalaze na našim stolovima, slavi novi projekt RTL Televizije - kulinarski show Tri, dva, jedan - peci!" . U dva tjedna emitiranja dvanaest izvrsnih natjecatelja, čija strast i hobi je spravljanje najukusnijih slastica, prolazit će kroz brojne kulinarske izazove kojima će se testirati njihova vještina i kreativnost u pečenju slastica, a pobjednik će biti proglašen najboljim hrvatskim amaterskim slastičarom!

Tri, dva, jedan peci

Pod voditeljskom palicom Antonije Blaće i, prvi put na RTL Televiziji, Davora Dretara Dreleta, u svakoj emisiji natjecatelji će pripremati tri različite slastice prema unaprijed zadanim receptima. Kod prve će slastice, koja će se spravljati prema originalnom receptu iz starih kuharica, važan biti tehnički i vizualni dojam, dok će u drugom krugu natjecatelji moći biti maštovitiji i kreativniji jer će pripremati slasticu prema vlastitom receptu. Međutim, morat će svojem kolaču ili torti dati poseban štih kako bi impresionirali žiri i ostali u utrci za pobjednika jer će u posljednjem krugu dvoje najslabije ocijenjenih pripremati slasticu prema receptu koji će dodijeliti upravo žiri. U svakoj epizodi show će napustiti jedan kandidat, a u finalu će se, za titulu najboljeg i nagradu u iznosu od 50.000 kuna, boriti njih četvero!

Svih dvanaest natjecatelja u showu Tri, dva, jedan - peci!" vrsni su samouki kuhari i slastičari koji svoje vještine pečenja kolača, pita, torti i slanih poslastica nesebično dijele s drugima, ponajviše preko kulinarskih blogova i portala. Svoje su vještine i znanje odlučili podijeliti i s gledateljima, no stručni žiri, koji čine chef Robert Perić i Jadrana Ćurković, potrudit će se da im ono što svakodnevno čine kod kuće baš i ne bude sasvim jednostavno u studiju pred kamerama. Zadaća žirija je ocijeniti njihov rad, kreativnost i okus samih slastica, ali ih također upozoriti ukoliko se nisu pridržavali recepta i popisa namirnica.

Robert Perić je proslavljeni, višestruko nagrađivani chef i stručni učitelj kuharstva i slastičarstva u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli. Svoje je zvanje usavršavao u Italiji, gdje je učio od najboljih majstora, dok je u talijanskom institutu 'Boscolo Etoile' usavršio tehnike izrade skulptura od čokolade, šećera i leda. Vodio je mnoge kuhinje uglednih hrvatskih i talijanskih restorana te je dobitnik brojnih prestižnih međunarodnih nagrada za slastice i eksponate. Redoviti je predavač na Hrvatskoj kulinarskoj akademiji i stalan gost svih važnijih manifestacija posvećenih gastronomiji, osobito slastičarstvu. S ekipom Hrvatskog kuharskog saveza sudjeluje na brojnim međunarodnim natjecanjima, dok u svojoj knjizi Kolači i čokoladne delicije" razbija sve mitove i na jednostavan način objašnjava kako i sami možemo postati majstori slastičarstva. Prvi u Hrvatskoj proizveo je kremu od čokolade i maslinovog ulja te čokolatin s tartufima, pohvaljen i od samog New York Timesa.

Robert i Jadrana



U ocjenjivanju poslastica kandidata Robertu će pomoći Jadrana Ćurković, poslovna žena i poznata blogerica na portalu za kulturu prehrane, kojoj je pripremanje kolača prava strast. Direktorica marketinga tvrtke Hansgrohe za Jugoistočnu Europu noću postaje tvorac najfinijih slastica. Jadrana je, naime, svoju strast pečenja kolača pretvorila u posao, točnije, projekt naziva Najfiniji kolači". Njezine kolače, ali i pokoji slani zalogaj ili kruh, hvale svi kojima se sviđa "domaći štih" s diskretnim suvremenim zaokretom u neočekivanom smjeru.

Od ponedjeljka do četvrtka u 21:10 sati uđite u svijet slastica zajedno s novim kulinarskim showom Tri, dva, jedan - peci!", samo na RTL Televiziji!