Ostalo

Volovani ili 'prohujalo s vihorom'

Vol-au-vent, volovani ili od milja - 'prohujalo s vjetrom (vihorom)' su tzv. košarice od lisnatog tijesta koje mogu biti raznih oblika. Primarno su punjene slanim nadjevima, ali mogu se puniti i slatkim nadjevima.

RTL
10.12.2014 22:25

Volovan je napravljen od dva kruga lisnatog tijesta - jedna je podloga, a drugi je rezan u obliku prstena, te se stavlja na podlogu i punim raznim nadjevima.

U Belgiji i Nizozemskoj, primjerice, volovan znači nešto potpuno drugo, vrstu jela koja se bazira na mesu.

Uoči ovog izazova žiri je, kao i obično, ponudio nekoliko korisnih savjeta natjecateljima, pa su ih tako upozorila kako je "kod volovana bitno da se tijesti razvlači jednako, na temperaturi tijesta da bude dovoljo hladno, a da u pećnici temperatura bude dovoljno visoka kako bi se volovani fino razlistali".

Jesu li poslušali žiri možete provjeriti u 16. epizodi 'Tri, dva, jedan- peci!' na RTL Sada , a mi vam nudimo recepte za dvije različite verzije volovana.

Slana verzija

Lisnato tijesto otopite na sobnoj temperature i razvaljajte na jedan centimetar debljine. Napravite košarice od lisnatog tako da tijesto izrežete na krugove i prstenove.

Tijesto slažete na način da na krug složite 2-3 prstena. Svaki prsten prilikom slaganja premažite s malo vode da bi se tijesto zalijepilo. Košarice pecite 15 minuta na 200 C. Kad se ohlade napunite slanim nadjevom.

Za nadjev je potrebno popržiti luk, isjeckanu pancetu i mljeveno meso. Prodinstajte i začinite po ukusu. Kada je smjesa gotova i ohlađena, dodajte kiselo vrhnje i sitno isjeckan kiseli krastavac.

Smjesu dobro promiješajte, napunite volovane i poslužite.

Slatka verzija

Lisnato tijesto otopite na sobnoj temperature i razvaljajte ga na jedan centimetar debljine. Napravite košarice od lisnatog tako da tijesto izrežete na krugove i prstenove.

Tijesto slažite na način da na krug složite 2-3 prstena. Svaki prsten prilikom slaganja premažite s malo vode da bi se tijesto zalijepilo. Košarice pecite 10-15 minuta na 200 C. Kad se ohlade napunite slatkim nadjevom.

Za nadjev je potrebno napraviti puding od vanilije. Kad se puding ohladi dodajte u njega malo maslaca ili šlaga. Nakon toga u puding ubacite isjeckano voće po želji i smjesom napunite volovane.