Volovan je napravljen od dva kruga lisnatog tijesta - jedna je podloga, a drugi je rezan u obliku prstena, te se stavlja na podlogu i punim raznim nadjevima.
U Belgiji i Nizozemskoj, primjerice, volovan znači nešto potpuno drugo, vrstu jela koja se bazira na mesu.
Uoči ovog izazova žiri je, kao i obično, ponudio nekoliko korisnih savjeta natjecateljima, pa su ih tako upozorila kako je "kod volovana bitno da se tijesti razvlači jednako, na temperaturi tijesta da bude dovoljo hladno, a da u pećnici temperatura bude dovoljno visoka kako bi se volovani fino razlistali".
Jesu li poslušali žiri možete provjeriti u 16. epizodi 'Tri, dva, jedan- peci!' na RTL Sada , a mi vam nudimo recepte za dvije različite verzije volovana.
Slana verzija
Lisnato tijesto otopite na sobnoj temperature i razvaljajte na jedan centimetar debljine. Napravite košarice od lisnatog tako da tijesto izrežete na krugove i prstenove.
Tijesto slažete na način da na krug složite 2-3 prstena. Svaki prsten prilikom slaganja premažite s malo vode da bi se tijesto zalijepilo. Košarice pecite 15 minuta na 200 C. Kad se ohlade napunite slanim nadjevom.
Za nadjev je potrebno popržiti luk, isjeckanu pancetu i mljeveno meso. Prodinstajte i začinite po ukusu. Kada je smjesa gotova i ohlađena, dodajte kiselo vrhnje i sitno isjeckan kiseli krastavac.
Smjesu dobro promiješajte, napunite volovane i poslužite.
Slatka verzija
Lisnato tijesto otopite na sobnoj temperature i razvaljajte ga na jedan centimetar debljine. Napravite košarice od lisnatog tako da tijesto izrežete na krugove i prstenove.
Tijesto slažite na način da na krug složite 2-3 prstena. Svaki prsten prilikom slaganja premažite s malo vode da bi se tijesto zalijepilo. Košarice pecite 10-15 minuta na 200 C. Kad se ohlade napunite slatkim nadjevom.
Za nadjev je potrebno napraviti puding od vanilije. Kad se puding ohladi dodajte u njega malo maslaca ili šlaga. Nakon toga u puding ubacite isjeckano voće po želji i smjesom napunite volovane.