Ostalo

Zagorski štrukli - kuhani ili pečeni

Posljednji polufinalni izazov za kandidate showa 'Tri, dva, jedan - peci!' uoči troboja za finale bila je izrada štrukli. Članica žirija Petra samo im je poručila - upotrijebite maštu.

RTL
18.12.2014 22:26

Kada se govori o zagorskim štruklima, način na koji se mogu raditi najbolje je opisala članica žirija Petra Jelenić .

Mogu biti kuhani ili pečeni, možete napraviti juhu sa štruklima, mogu biti slani ili slatki, upotrijebite maštu", kazala je Petra.

Ono što je najbitnije je poštovati omjer tijesta i nadjeva", dodala je, ali primjerice Luka Sajc-Budija nije ju poslušao već napravio – burek.

A Vi poslušajte naše savjete, odnosno recept za dobre zagorske štrukle.

U prosijano brašno umijesite sol, jaje, ocat i ulje. Tijesto premažite s malo ulja i pustite da odstoji pola sata.

Za to vrijeme napravite nadjev. Maslac umutite sa svježim sirom, umućenim jajima i malo soli. Na kraju umiješajte i kiselo vrhnje u smjesu.

Zatim tijesto tanko razvucite na stolu, na stolnjaku ili plahti. Premažite nadjev po polovici tijesta, lagano poprskajte uljem po nadjevu i po ostatku tijesta.

S one strane gdje ima više nadjeva, primiti stolnjak i lagano ga povlačite u zrak da bi savili tijesto. Za rezanje koristite tanjur šireg ruba, kako bi se tijesto prilikom rezanja zalijepilo.

Štrukli se mogu pripremati na dva načina:

1. Kuhanjem - U kipuću slanu vodu stavite štrukle, pa kuhajte 15-20 minuta.

2. Pečenjem - Štrukle obilno premažite vrhnjem I pecite oko pola sata na 200 C.