Kada se govori o zagorskim štruklima, način na koji se mogu raditi najbolje je opisala članica žirija Petra Jelenić .
Mogu biti kuhani ili pečeni, možete napraviti juhu sa štruklima, mogu biti slani ili slatki, upotrijebite maštu", kazala je Petra.
Ono što je najbitnije je poštovati omjer tijesta i nadjeva", dodala je, ali primjerice Luka Sajc-Budija nije ju poslušao već napravio – burek.
A Vi poslušajte naše savjete, odnosno recept za dobre zagorske štrukle.
U prosijano brašno umijesite sol, jaje, ocat i ulje. Tijesto premažite s malo ulja i pustite da odstoji pola sata.
Za to vrijeme napravite nadjev. Maslac umutite sa svježim sirom, umućenim jajima i malo soli. Na kraju umiješajte i kiselo vrhnje u smjesu.
Zatim tijesto tanko razvucite na stolu, na stolnjaku ili plahti. Premažite nadjev po polovici tijesta, lagano poprskajte uljem po nadjevu i po ostatku tijesta.
S one strane gdje ima više nadjeva, primiti stolnjak i lagano ga povlačite u zrak da bi savili tijesto. Za rezanje koristite tanjur šireg ruba, kako bi se tijesto prilikom rezanja zalijepilo.
Štrukli se mogu pripremati na dva načina:
1. Kuhanjem - U kipuću slanu vodu stavite štrukle, pa kuhajte 15-20 minuta.
2. Pečenjem - Štrukle obilno premažite vrhnjem I pecite oko pola sata na 200 C.