Ostalo

Zanimljiva hvarska priča o divljem zelju

Mišanca se nekada skupljala kako bi se preživjelo. Danas je priča ponešto drugačija. Ovo samoniklo bilje ima razne nazive, ali priprema je uglavnom ista - na lešo, ponekad sa špinatom i blitvom.

RTL
08.05.2014 21:27

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr

Dalmatinska kuhinja je poznata po bogatstvu mirisa i okusa, no neke od najzanimljivijih kulinarskih ideja iz ovoga kraja rezultat su oskudice. Na primjer, mišanca - to divlje samoniklo bilje nekada se skupljalo kako bi se preživjelo. Danas je priča ponešto drugačija.

"Mišanca je divlje zelje ili divlje ljekovito bilje kojeg ima svugdje po otoku. Mi ga beremo stvarno svugdje, ispod masline, ispod loze. Zimi, kada sve spava, onda je prilika da se svašta nađe u polju", objasnila nam je Silvija Pavičić iz restorana "Jurin Podrum" u Stari Gradu na Hvaru.

Postoji puno naziva za mišancu - kako ga vi nazivate na Hvaru i koje biljke skupljate?

"U Stari Gradu ga nazivamo divlje zelje, nekoliko vrsta skupljamo, šest-sedam vrsta. Vjerojatno ih ima i više, međutim, ovo su one koje mi poznajemo - žutinica, kostriš, gorčik. Makije je jedna vrsta koja dolazi kasnije, kada je sve toplije. To je nekoliko vrsta koje su nam poznate", dodala je Silvija.

A na koji način na Hvaru pripremate divlje zelje?

"Na lešo, jednostavno ga skuhamo u slanoj vodi. Znamo ga miješati sa špinatom i blitvom zato što je dosta gorko, gorkastog okusa i onda daju malo slađi okus špinat i blitva", otkrila je naša domaćica.

A kako pripremate divlje zelje s mariniranim srdelama?

"Skuhali smo divlje zelje i srdele smo pofrigali prvo, a zatim smo na tom ulju pofrigali kapulu, dodali smo luka i ružmarina i sve smo to stavili preko noći da se dobro upije i evo - jedno divno jednostavno jelo", zaključila je Silvija Pavičić iz restorana "Jurin Podrum" u Stari Gradu na Hvaru.

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr , a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.