Ostalo

Žarke boje - kako ih uklopiti i 'ukrotiti'

Kako se žarke boje mogu naći bilo gdje u interijeru (namještaj, dekorativni elementi, tepisi, zavjese), donosimo nekoliko savjeta za interijere u kojima su njima obojeni zidovi i kako ih kombinirati s ostatkom prostora.

RTL|Mirjana Mikulec
11.09.2012 14:00

U interijerima sa žarko obojenim zidovima, lijepo može izgledati gotovo svaki stil ili boja namještaja. Ipak, posebno ističemo tamni/crni i bijeli namještaj visokog sjaja (lakirani), jednostavnih linija.

Dobro će izgledati i smeđi, antikni namještaj (posebno u kombinaciji sa žarko crvenom/grimiznom), kao i svi dekorativni elementi u tonu starog zlata (okviri slika i ogledala, vaze, zdjele za voće, svijećnjaci...).

Žarke boje Mirjana Mikulec interijer

Od tekstila preporučamo svilu, damask, baršun i pamuk. Tepisi mogu biti u svim stilovima, a poželjno je, ako nisu jednobojni, da sadržavaju i notu žarke boje koja se nalazi na zidu/ovima. Uz žarke zidove dobro će izgledati i tepisi s dezenom zebre ili tigra, posebno u samačkim stanovima.

Žarke boje Mirjana Mikulec interijer

Najbolje podne obloge su tamno drvo (u bilo kojoj varijanti postavljanja, bilo da je riječ od grubljim daskama ili parketu na uzorak riblje kosti), tamni mramor ili tamne keramičke pločice. Alternativno, navedeni podni materijali u svijetloj varijanti. Uz žarke boje dobro ide karirani uzorak (kao i crno-bijele 'šahovske' pločice).

Direktnu rasvjetu postavite podalje od žarkih zidova, za razliku od ambijentalne koja se idealno postavlja (izvor od gore ili dolje) tik uz žarke zidove.

Žarke boje Mirjana Mikulec interijer

SAVJETI

- Obratite pažnju da dio stana uređen u žarkim bojama nema 'preradikalan' prijelaz na dio uređen u neutralnim bojama. Uvijek napravite neku vrstu vizualne poveznice (ako je npr. hodnik oker žute boje, stubište koje vodi u neutralno uređen prostor neka bude u bljeđoj žutoj boji)!

- Žarke boje stvaraju atmosferu aktivnog okruženja, stoga nisu dobar izbor za prostorije poput kućnih biblioteka ili radnih soba.

- Korištenje isključivo žarkih boja može se pokazati suviše jakim izborom, stoga ih kombinirajte s nježnijim, mutnijim varijantama.

- Ako je jedan zid u žarkoj boji, a drugi u npr. bijeloj, povežite ih nekim dekorativnim detaljem (veliki keramički ćup sa suhim cvijećem) ili tepihom u bojama koje sadrže istovjetnu žarku i bijelu boju.

- Žarke su boje idealne za studentske i ženske samačke stanove, ali i u svim prostorima s tonom egzotike (safari stil, marokanska varijanta mediteranskog stila, meksički).

- Prekrivač na krevetu neka ne bude iste žarke boje kao i zid iza kreveta.

- Žarke boje su idealne za blagovaonice (žuta i crvena potiču dobro raspoloženje i bolji apetit).

- Ako su obojeni zidovi direktno izloženi suncu, velika je vjerojatnost da će vremenom izblijedjeti i tražiti novi premaz.