Ostalo

Zašto je bundeva ili buča tako zdrava?

Bez obzira kako se priprema bundeva ili buča je ukusna i zdrava, puna je snažnog oksidansa beta-karotena, minerala i vitamina, a najpoznatije jelo je krem juha.

RTL
20.05.2014 21:23

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr

Bundeva ili buča još je jedna američka biljka koja je preporodila europsku kuhinju. Može se jesti kuhana, pečena, čak i sirova. Uvijek je podjednako ukusna i zdrava, puna je snažnog oksidansa beta-karotena, minerala i vitamina. Iako se od nje mogu spremati razna jela, od rižota do kolača, vjerojatno najpoznatije jelo od buče je krem juha.

"Bundeva je zdrava jer je bogata vitamina, željezom, magnezijem, kalcijem. Smanjuje rizik raka grla, želuca i jednjaka. Bundeva se može pripremati kao juha, sok od bundeve, ajvar od bundeve, razni kolači... može se raditi i bučnica koja je tradicija u Hrvatskom zagorju", objasnio nam je Dubravko Slunjski iz restorana "Stara škola" u Svetom Križu Začretju.

Što nam treba za juhu od buče i kakav je postupak pripreme?

"Prvo se prodinsta crveni luk, doda se buča na tu masnoću, zalije se temeljcem od povrća. Poslije se blendira u blenderu, začini se s malo soli, dodaje se muškatni oraščić i kasnije se dekorira s vrhnjem, uljem i košticama", opisao je naš domaćin.

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr , a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.