Ostalo

Željka Klemenčić za blagdane rado sprema biskote od šafrana: Isprobajte njezine blagdanske keksiće

Željka je s pratiteljima RTL-a podijelila recepte za kolače koji se svake godine nađu na njezinu blagdanskom stolu

RTL.hr
24.12.2021 14:30

Željka Klemenčić za RTL.HR još prošlih blagdana opisala je kako blagdansko vrijeme u godini izgleda u njezinu domu, točnije, kuhinji.

"S godinama sam se opametila. Sada mi je najvažnije pravilo kod pripreme blagdanskog ručka - bez stresa i pretjerivanja. Ne volim kad se hrana baca i nepotrebno gomila, to baš svjesno izbjegavam. Sad je to kod nas već relativno laka operacija - na Badnjak je ručak kod mene. Za ručak na Božić se rotiramo - jedne godine kod nas, jedne kod mame, jedne kod punice. Za ručak je obično pečenka - tipa patka ili purica s mlincima", nabraja Željka.


Puno, puno kolača

Na njezinomblagdanskomstoluneće nedostajati ni kolača!

"Kolače pečem nekoliko dana ranije, ali to sam već svela na neku normalu - uvijek pečem biskotije od lješnjaka i pravim tartufe od tamne čokolade. Bude još nekih suhih keksa da s djetetom isprobam sve te kalupiće u obliku svinja, slonova, raketa i zečeva", kaže Željka, koja, kaže, mnogo kolača i dobije.

"Punica pečeorehnjaču i makovnjaču. Moja mama peče biskupski kruh. Svi peku još jedno tri vrste suhih kolača, i donesu ono što su poslale susjede, snahe i slična ekipa", kaže te dodaje da joj to na kraju ipak stvara najčešći blagdanski problem.

"Koliko god se ja trudila sve minimalizirati, na kraju opet ispadne da smo do Tri kralja zatrpani hranom", zaključuje Klemenčić, koja je s RTL-ovim gledateljima i čitateljima podijelila jedan svoj recept.


Biskoti od šafrana

Sastojci:

100 g maslaca

1 g šafrana

2 velika jaja

140 g šećera

300 g brašna

1 i pol žličica praška za pecivo

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Otopite maslac i u njemu šafran. Razmutite jaja sa šećerom pa spojite s maslacem. Dodajte brašno i prašak za pecivo. Od tijesta formirajte dvije štruce. Pecite ih na limu obloženom masnim papirom oko 25 minuta. Izvadite štruce iz pećnice i smanjite temperaturu na 125 stupnjeva. Vrlo oštrim nožem narežite štruce na centimetar debele ploške. Pecite ploške još 15 minuta na nižoj temperaturi.