Ostalo

Žiri u šoku – bijelo vino, gljive i brašno u Sarajevskoj čorbi!

U bosanskom tjednu na red je došla Sarajevska čorba s mahunama i tufahije, slastica koja je prava energetska bomba!

RTL
13.05.2014 13:37

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr

U zagrebačko-zagorskoj regiji natjecatelji showa Tri, dva, jedan – kuhaj!" su radili ajngemahtec, u podravskoj pretepenu juhu, u Istri istarsku supu, a u Dalmaciji riblju juhu. S obzirom da se nalazimo u bosanskom tjednu, na red je došla Sarajevska čorba s mahunama. Drugo jelo dana su tufahije, slastica koja se s pravom naziva kraljicom lakih kolača, što mnoge prevari jer je prava energetska bomba!

Sarajevska čorba je jednostavna juha od teletine i, u svom izvornom obliku, s bamijom. U modernije vrijeme umjesto tih mahunastih plodova ljekovitih sastojaka, u čorbi se koriste mahune. Prema definiciji, čorba je gušća od juhe, ali ipak malo manje gusta od variva. Dovoljno gustoće ovom jelu daje dodatak krumpira. Meso, korjenasto povrće i mahune treba nasjeckati vrlo sitno, i to na kockice podjednake veličine. Malo rajčice, kao dodatak, nije na odmet.

Tri, dva, jedan - kuhaj!

Natjecateljima je sve te savjete prenijela i gošća žirija, Mubera Šušić, s nadom da će današnji 'brzi ručak' ispasti bolji od jučerašnje pite. Svaka regija ima svoj recept za Sarajevsku čorbu, tako da natjecatelji imaju vrlo različite načine pripreme ove tradicionalne bosanske delicije. Svih sedam natjecatelja razmišlja treba li u svojoj čorbi koristiti crvenu papriku, koncentrat rajčice, brašno, limun, žumanjak i vrhnje ili gljive. Mubera im je rado podijelila savjete da pripaze što će od svih tih namirnica iskoristiti kako Sarajevska čorba ne bi iznenada postala Begova čorba. To će jako uznemiriti Tanju koja je do tog trenutka bila itekako sigurna u svoj recept...

Tri, dva, jedan - kuhaj!

I dok će Tomislav Špiček svakog natjecatelja ispitivati znaju li koje su komade teletine dobili, Mubera će se iznenaditi kada joj Anka otkrije da je u čorbi koristila malo bijelog vina. Nenad će priznati da je večer prije posjetio bosanski restoran kako bi probao kakvog je okusa prava Sarajevska čorba, ne bi li istu skuhao za žiri. Kako bi njegova čorba imala pravi omjer svih namirnica, Milivoj će biti prisiljen izbaciti nekoliko mahuna iz svojeg lonca.

Drugo jelo, tufahije (arap. tufah – jabuka), vrlo je brzo dobilo naziv kraljicom lakih kolača. U izvornoj verziji jabuke se ogule, izdube im se koštice i kuhaju se u agdi, odnosno slatkoj vodi, a nakon toga se nadijevaju smjesom mljevenih oraha i prelijevaju šerbetom. Kako bi napravili autohtonu tufahiju, Mubera je savjetovala natjecatelje da koriste sortu zlatni delišes, da obavezno pripaze kod kuhanja jabuka (da ne ispadnu previše tvrde ili, pak, previše mekane), ali i da se radije koncentriraju na izradu jednostavne, ali prave tufahije s nadjevom od oraha, a ne kompliciraju izrađujući nekoliko vrsti nadjeva.

Tri, dva, jedan - kuhaj!

Jesu li natjecatelji upili sve Muberine tajne, doznat ćemo već večeras, u novoj epizodi kulinarske emisije Tri, dva, jedan – kuhaj" u 21:10 sati na RTL Televiziji!

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr , a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.