Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
od 30. siječnja

Boris Blažinić za RTL.hr otkrio ključan detalj 'Braka na prvu': 'I u ovoj sezoni gledat ćemo razvoj velike ljubavi'

Od 30. siječnja na RTL-u počinje treća sezona velikog sociološkog eksperimenta 'Brak na prvu' u kojem profesor Blažinić uz pomoć izrade psihoprofila kandidata pronalazi optimalne parove koji će se upoznati tek na vlastitom vjenčanju

Image
Foto: RTL
RTL.hr/ 22.1.2023. u 9:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ekspert u showu 'Brak na prvu', profesor Boris Blažinić kreirao je 'Uputstva za uporabu svakog pojedinca' i tu je metodu na neuobičajen način predstavio hrvatskoj javnosti u velikom televizijskom sociološkom eksperimentu.

Zbog situacije u zemlji mnoge hrvatske obitelji u svom su domu prikovane za TV ekrane, a među njima je i veliki broj onih koji s nestrpljenjem iščekuju novu epizodu showa 'Brak na prvu', globalno uhodanog reality formata. Za razliku od ostalih zemalja, gdje se prikazuje inačica showa, RTL-ov produkcijski tim u Hrvatskoj odlučio je otići korak dalje. Putem identične forme, koja garantirano privlači mase gledatelja raznovrsnih profila, predstavljena je metoda hrvatskog stručnjaka, prof. Borisa Blažinića, inače svjetski priznatog terapeuta sa zavidnim popisom titula te još većim brojem uspješno konzultiranih tvrtki i pojedinaca. Znanost ukomponirana u reality format ubrzo je osvojila javnost i struku.

Bez obzira na to kome je pomoć potrebna, polazišna točka predstavljene metode ovog domaćeg eksperta, temeljena na njegovom velikom profesionalnom iskustvu, samo je jedan pomno izrađen dokument: jedinstveni psihoprofil naziva 'MINDWARE: Uputstva za uporabu samog sebe'. Nakon razgovora i testiranja sudionika emisije, Blažinić kreira ovaj dokument koji im pomaže izgraditi kvalitetne odnose.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/b98cf68e-98ac-11ed-b221-aa550ae84331/original

Izvor: RTL

Uputstva za uporabu pojedinca inače su namijenjena svakome tko želi postati bolja verzija samog sebe, upoznati svoje snage i slabosti, radne i životne vrijednosti ili, primjerice, koju školu, fakultet ili karijeru odabrati. Pomažu razriješiti emocionalne i mentalne blokade, negativne emocije i iskrivljena uvjerenja o sebi, drugima i svijetu, ali i neugodne fizičke senzacije, frustracije ili strahove. Najčešće su motivirani željom za unaprjeđenjem odnosa s partnerom i unutar obitelji, pogotovo prema djeci, koja su ovih dana posebno opterećena. I, naravno, kako izabrati onu 'pravu' ili onog 'pravog' te biti sretan u ljubavi. Kako bi sve informacije bile još dostupnije javnosti, Blažinić odgovara na najčešće postavljana pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Što je točno psihoprofil 'MINDWARE: Uputstva za uporabu samog sebe' i kako funkcionira?

Kao što i računala imaju svoj operativni sustav, na engleskom jeziku 'software', tako i svi mi imamo mentalni operativni sustav koji nazivam 'mindware'. To je naučeni sustav vrijednosti, uvjerenja, potreba, pokretača i obrazaca doživljavanja, mišljenja te osjećanja. Svojim karakteristikama i kvalitetama 'mindware' upravlja tijelom čovjeka, tj. njegovim 'hardwareom' - onim naslijeđenim karakteristikama i kvalitetama kao što su inteligencija, talenti, sposobnosti i temperament. Detektiranjem prirode 'mindwarea' dolazim do odgovora na pitanje zašto osoba ponekada 'klizne' ili je već duže vrijeme u negativnim ili neproduktivnim emocionalnim stanjima, mišljenjima i ponašanjima.

Upravo se čita

Image
SILVIO ZA RTL.HR

Pobijedio je u 'Večeri za 5 na selu', a sad otvorio prvi gorički burger bar! Kod Kugle je sve domaće: 'To mi je bio san'

Naime, jednako kao što računalni operativni sustav (software) može imati greške i viruse, tako i čovjek u svom mentalnom operativnom sustavu može imati više ili manje 'grešaka'. Najčešće je riječ o predrasudama, stereotipima ili iskrivljenim vjerovanjima o sebi, drugima i svijetu, a što u stresnim situacijama nerijetko eskalira. Kada kreiram personalizirani 'mindware' osobe i osobi predam 'Uputstva za uporabu' tada svijet zaista postane bolje i ljepše mjesto za život. Osvješćivanjem i dubljim razumijevanjem našeg mindwarea, kao i pravilnim stručnim intervencijama, možemo ga reprogramirati. Preciznije, ispraviti 'greške' i tako otključati naš potencijal i biti najbolje izdanje sebe.

Što se privatnih i poslovnih odnosa tiče, mindware psihorpofil je alat koji omogućuje da postanete najbolji mogući partner, ali nije ključ za nalaženje savršenog partnera. Riječ je o alatu koji pomaže da osoba shvati koje sve potencijale i sposobnosti ima, a kako bi, primjerice, postala najbolji radnik na optimalnom radnom mjestu. S druge strane, ovaj alat sigurno nije jedini ključ za pronalazak savršenog posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ukratko, ovaj alat pomaže u donošenju dobrih životnih izbora i odluka jer svaka osoba ima svjesnost što je dobro za nju, ali samim posjedovanje 'alata' ne znači da ćete automatski imati savršen život. Možete ga koristiti kako biste prepoznali što vas blokira i koje negativne emocije prikupljate u sebi, a što nije garancija za savršeno psihičko zdravlje jer neke određene tegobe su i genetski uvjetovane.

Kako ste spajali kandidate i birali kompatibilne parove? Postoje li možda svojevrsni obrasci na temelju kojih odlučite spojiti pojedince?

Kod svih reality showova, pa tako i ovog, kandidati se prijavljuju na dobrovoljnoj bazi. Među prijavljenima najčešće je bila riječ o osobama koje nemaju problema s time da javnost ima uvid u njihov privatni život.

Kada ih sagledamo po tipu osobnosti, žene su većim dijelom imale tip osobnosti koje možemo zvati 'sanjari/idealisti'. Odnosno, introvertirane osobe koje imaju potrebu biti drugačije: visoko senzibilne iznutra i koje djeluju hladno prema van te su dramatične kad im potrebe nisu realizirane. U vrijeme potrage za idealnim muškarcem, od njega očekuju da upravo one budu u centru njegove pažnje. Ako se njihova potreba za pažnjom ne ostvari, tada dramatiziraju jer im kod partnera uvijek nešto nedostaje (To je riječ o velikom broju ukupno prijavljenih kandidata, ne i o svima).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

S druge strane, muškarci koje privlače ovakve emisije najčešće su tipovi osobnosti koje možemo nazvati 'avanturisti' i 'prodavači'. Jedni su veseli, spontani, željni avanture i akcije, hedonisti, ali istovremeno i velika djeca koja teško podnose preuzimanje odgovornosti, a drugi su željni prepoznatljivosti. U svakom slučaju, to su ekstrovertirani tipovi, visoko uvjerljivi i potencijalno obmanjujući vezano uz sliku koju žele da drugi imaju o njima, a što je: biti doživljeni kao uspješni muškarci. Naravno da ima i drugih tipova osobnosti, kao na primjer oni koji su u showu u potrazi za ljubavi, kojima je najvažniji odnos, brižnost, pomaganje, oni koji prvo daju da bi dobili. Ima i onih kojima je najvažnija sigurnost, koji traže jakog partnera koji će im biti autoritet, na koga se mogu osloniti, na koga se mogu pouzdati i koji će im davati smjernice. Dragi ljudi, pristojni, poslušni, koji prije svega vrednuju povjerenje i lojalnost. Itd. Finalno kvaliteta 'uparivanja' prije svega ovisi o prijavljenim kandidatima i njihovom varijetetu.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/10b827bc-98ad-11ed-a547-22a6e8ff770b/original

Izvor: RTL

Kada su svi kandidati odabrani, izbor kompatibilnog partnera znači u što većoj mjeri zadovoljiti specifične preferencije svakoga od njih (poput fizičkog izgleda, visine, oblika tijela, tipa lica, dobi, mirisnih preferencija), a što je ključno kako bi 'kliknuli' i bili privučeni jedni drugima. Tip osobnosti je ključan za održivost veze, harmoniju odnosa i ispunjenja psiholoških potreba partnera te smo iz tog razloga kod odabira kandidata započeli od takve analize prijavljenih.

Na čemu se temelji izrada 'mindwarea' odnosno osobnog psihoprofila?

Mindware je pristup koji se oslanja na saznanje da općenito postoji devet jedinstvenih tipova osobnosti. Točnije, brojni stručnjaci slažu se da bez obzira na rasu, vjeru, spol, financijski status ili obrazovnu razinu među ljudima postoji devet različitih bazičnih tipova osobnosti, perspektiva koje utječu na to kako mislimo, osjećamo i djelujemo. Metoda koju koristim puno je proširenija verzija ovih znanstveno utemeljenih smatranja te uključuje i najnovije šire spoznaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možete li nam dati jedan primjer kompatibilnog para? Kako bi trebao izgledati ‘idealan’ par?

Nema 'idealnog' para, ljubavni odnos je poput plesa, odnosno životne avanture u kojoj jedan drugome pomažu biti najbolje izdanje sebe. Prema tome, to je par kojem su u dovoljnoj mjeri zadovoljene fizičke preferencije i potrebe. Karakterno kompatibilni u odnos unose i njeguju iskrenost, visoko povjerenje i poštovanje jedno prema drugome. Dijele interese i vrijednosti, ali i prepoznaju te poštuju različitosti. Fleksibilni su i tolerantni te dovoljno emocionalno zreli da znaju kako obuzdati sebe i adekvatno reagirati (otvoreno i iskreno, ali s poštovanjem) te tako uvijek čuvaju svoj odnos. Takvom paru važnije je postići cilj nego biti u pravu, što znači da znaju obuzdati vlastiti ego i taštinu. Asertivni su i znaju se izboriti za sebe te iskreno i s poštovanjem, bez cenzure i manipulacije, izražavaju svoje potrebe, misli i osjećaje, bez da pritom povrijede drugu osobu ili si dozvole biti povrijeđeni. Takvi parovi znaju što je bliskost i znaju primiti i dati ljubav.

Nakon što spojite par po naizgled najboljim kriterijima je li to garancija za veliku ljubav i njihov uspjeh? Kolika je uloga njih samih za uspjeh veze?

Neki tipovi osobnosti ipak su kompatibilniji i više ispunjavajući nego drugi, no treba imati na umu da čovjek može imati vezu s bilo kojim tipom osobnosti ako su dvije osobe zdrave i emocionalno zrele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Budući da to nije uvijek slučaj, poznavanjem svojeg tipa osobnosti (tj. vrijednosti, potreba, razine zdravlja i emocionalne zrelosti, snaga i slabosti, stila komuniciranja i sl.) bilo koja osoba može bilo kojem kandidatu pružiti više uvida i načina kao postati bolja verzija sebe. Svaka osoba snosi odgovornost za to koliku će imati želju za uspjeh odnosa i koliko će truda uložiti kako bi bila svjesna sebe i svog ponašanja. Isto tako, koliko će imati želje i koliko će uložiti truda u upoznavanje druge osobe, tj. koliko će biti spremna osjećati, slušati i razumjeti partnera. Glavni problem i izazov kod pojedinaca koji se spontano spoje su kriva očekivanja, bilo da su svjesna ili nesvjesna, očekivanja koja unaprijed imaju od partnera i njihovog odnosa.

Kako mi sve 'Uputstvo za uporabu samog sebe' može pomoći?

Moći promijeniti ponašanje prema sebi i drugima ključno je za osobni rast i razvoj te je istodobno i nevjerojatno teško, s obzirom na snagu naših nesvjesnih navika, misli i osjećaja. Kako bismo promijenili svoje ponašanje, trebamo povećati samosvjesnost, promatrati i razumjeti to što radimo i razmišljati o tome zašto to radimo. Kada želimo ili trebamo napraviti neku vrstu pozitivne promjene u svom životu, osobni psihoprofil olakšava da se osvijestimo i ubrzamo put k većem razumijevanju, obuzdavanju i oplemenjivanju sebe - put koji je vrijedan, praktičan i jednostavan za primjenu u svakodnevnom životu.

Image
OD 30. SIJEČNJA NA RTL-U

Svi kandidati nove sezone 'Braka na prvu': Neki žele djevojku koja voli ćevape, a drugi situiranog muškarca

Fotogalerija
Image
OD 30. SIJEČNJA NA RTL-U

Svi kandidati nove sezone 'Braka na prvu': Neki žele djevojku koja voli ćevape, a drugi situiranog muškarca

Fotogalerija

Zašto izraditi osobni psihoprofil?

Upoznati, obuzdati i oplemeniti sebe tri su glavna motiva za posjedovanje osobnog psihoprofila. Upoznati vlastite snage, talente i darove te saznati kako ih razviti i aktivirati jednako je važno kao i osvijestiti vlastite slabosti, unutarnje blokade, ograničavajuća uvjerenja i dosadašnje loše životne strategije. Razumjeti uzroke negativnih misli, emocionalnih stanja, tjelesnih senzacija i ponašanja dovodi do otkrivanja novih načina kako bi iste prevladali i otključali svoj unutarnji potencijal.

Psihoprofil koristi kada osoba želi znati kakav bi joj partner trebao biti, tj. koje osobnosti te kako izgraditi i održavati odnos, bliskost i ljubav te pravilno komunicirati, ali i prevladavati prepreke i krize. Također, ako želi unaprijediti psihičko zdravlje, odnosno utvrditi uzroke psihofizičkih tegoba i unutarnje uzroke negativnih osjećaja i ponašanja koja ih ograničavaju te izazivaju nakupljanje stresa. Psihoprofil služi kao vodič za osobni rast i razvoj osobnosti i potencijala s ciljem povećanja osjećaja unutarnjeg mira i sreće kako bi pojedinac mogao postati najbolje izdanje sebe. Za djecu i mlade presudan je kako bi bili još sigurniji koju osnovnu ili srednju školu izabrati. Roditelji tako dobivaju informaciju koji fakultet ili zanimanje najbolje odgovara djetetu, a kako bi se dijete u budućnosti bavilo onime u čemu je najbolje i što ga najviše ispunjava.

Ima li i u ovoj sezoni potencijalne velike ljubavi?

Da, i u ovoj sezoni će gledatelji moći gledati razvoj velike ljubavi i važnost postupne izgradnje povjerenja i kroz međusobno razumijevanje i poštovanje prema različitostima.

Sličnosti se privlače ili? Mnoge zanima i kako spajate kandidate?

Svi znaju da se suprotnosti privlače. Različitosti mogu biti vrlo zanimljive i poticajne u vašem partneru. Često tražimo partnere koji mogu nadopuniti naš stil nekim svojim prednostima. Društveno aktivan partner unosi nešto vrijedno u odnos s partnerom čiji su interesi više domaći, i obrnuto. Obožavatelj narodne muzike koji se spoji s ljubiteljem opere suočava se s nekim nesuglasicama oko odabira slušanja, ali oboje bi mogli biti potaknuti prilikom da prošire svoje cijenjenje glazbe.

Razlike nisu toliko konfliktne u ranim fazama veze, pa im parovi ne pridaju toliko pažnje. Parovi se fokusiraju na sličnosti jer su zaokupljeni upoznavanjem. Mogu biti vrlo uzbuđeni i očarani nekim svojim razlikama, kao i zajedničkim crtama. Kako odnosi napreduju, sličnosti postaju poznatije, a manje nove. Kad par krene u praktične zadatke u vezi kao što su napredovanje u karijeri, osnivanje i podizanje obitelji te upravljanje financijama, razlike postaju očitije i istaknutije. Seks, financije i poslovi najčešća su žarišna područja sukoba, iako važnije razlike često leže negdje drugdje. Parovi s više razlika imaju različite stilove braka od parova koji su sličniji u pogledu. Ali mogu biti jednako sretni ili još sretniji. Parovi koji imaju uspješan 'nestalan' stil veze mogu tolerirati više područja razlika. Čini se da njihovi sukobi samo nude više prilika za ljubljenje i pomirivanje.

Ono što je važno nije toliko stupanj ili vrsta razlike. To je kako parovi upravljaju svojim područjima razlika i nekompatibilnosti i je li njihov stil veze prikladan za stupanj i vrstu razlika i sličnosti koje imaju. Posebno je važno da iskoriste područja sličnosti kako bi održali pozitivan emocionalni ton. Parovi moraju izbjegavati zaglavljivanje u pokušaju preobraćenja partnera da prihvati njihovo gledište.

Mnogi parovi su zaslijepljeni svojim razlikama kako njihov odnos napreduje dalje od ranih faza isključivo romantičnih odnosa, jer nikada nisu sustavno istražili svoja očekivanja i razlike i usvojili strategije da im se prilagode. Parovi koji razumiju, pripremaju se i planiraju svoja područja nekompatibilnosti manje su uznemireni i općenito bolje prolaze. Imaju realnija očekivanja i znaju za što potpisuju.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
FOTOGALERIJA

VI STE ODLUČILI: Evo koje tri vjenčanice su vam se najviše svidjele u prijašnjim sezonama 'Braka na prvu'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba