Brak na prvu

Ingrid Divković: Odnos Goge i Dejana ne znači da ne postoji ljubav na prvi pogled, ali njihova nije bila...

Postoji li prava ljubav? Što je to uopće? Postoji li ta famozna ljubav na prvi pogled ili je plod romantičnih filmova kojima na bombardiraju? Gdje je granica između bajkovitih očekivanja i realnosti?

RTL
2020-04-18 16:00

Ljubav - tako jednostavna, a opet tako komplicirana. A upravo je ona bila povod kandidatima Braka na prvu" da se prijave u prvu sezonu showa u kojem se sa svojim potencijalnim partnerom prvi put sretnu ispred matičara. Šest parova krenulo je hrabro u tu avanturu, ali nakon nekoliko tjedana Gordana i Dejan, par koji je u početku imao najviše izgleda za uspjeh, odlučio se razići. Pitali smo zato eksperticu Ingrid Divković što ona misli o ljubavi na prvi pogled i što je krenulo po zlu kod spomenutog para.

Kažu neki stručnjaci da je za stjecanje dojma potrebna sekunda. Neki, pak, tvrde da je ipak potrebno nešto dulje. Pa za početak, je li nam stvarno potrebno toliko malo da zaključimo nešto o drugoj osobi?

Što se tiče stjecanja prvog dojma mišljenja sam da ga je zaista moguće ostvariti u samo nekoliko minuta ili čak sekundi, no također je istinada se taj prvi dojam uvelike odnosi isključivo na izgled osobe i na sve one vizualne stvari na koje usmjerimo vlastiti fokus u datom trenutku. Kako se naš fokus mijenja, zacijelo se mijenja i mišljenje koje stječemo o nekoj osobi.

A kad je riječ o toj famoznoj ljubavi na prvi pogled- ima li ta teza ikakvo uporište?

Stava sam kako je moguće da se dogodi ljubav na prvi pogled i da je to trenutak koji objedinjuje više stvari, osim fizičke privlačnosti koja je apsolutno zastupljena u velikoj mjeri, vjerujem da se "ljubav na prvi pogled" može roditi i kroz mnoge druge aspekte, suptilnu energiju između dvoje ljudi, povezanost ili neko duhovno/emotivno/ili intelektualno prepoznavanje, trenutak radosti koji nas prožme kada se prvi putnađemo pokraj osobe koja nas očara na sebi svojstven način.

Ingrid Divković

Vidjeli smo na primjeru Goge i Dejana da se naglo probuđena simpatija, naglo i ugasila. Što mislite da je njimapresudilo?

U slučaju Gordane i Dejana mislim da se početnička simpatija rodila pod pojačanim dojmom samog eksperimenta i nerealne situacije u kojoj su se oboje pronašli. Kako je vrijeme odmicalo, a time i intenzitet početničkog zanosa jenjavao, bilo je sve više vidljivo da njihov odnos od početka nije bio izgrađen na pravim temeljima, što je bilo vidljivo i kroz njihov odnos s drugim kandidatima u showu.

Jesu li oni zapravo ogledni primjerak što se događa kad se naglo razviju neki osjećaji?

Ne bih rekla da su Gordana i Dejan ogledni primjer što se dogodi kada se naglo razviju neki osjećaji. Po meni, kada su ljubavni osjećaji s obje strane čvrsti, jasni i zaista iskreni, vjerujem kako ne postoji opcija da to dvoje ljudi ne uspije. Ovdje je očiti pokazatelj da su ti početnički, intenzivni osjećaji bili nedovoljno duboki i partnerski neodrživi.

Što biste vi rekli,jesu li žene sklonije toj ljubavi na prvi pogled nego dečki?

Po meni su i žene i muškarci u istoj mjeri skloniji ljubavi na prvi pogled.

A jeste li vi više za staloženu" ljubavnu priču ili ipak za ovu malo intenzivniju" - ako to tako možemo nazvati?

Za ljubavnu sam priču koja u svojoj paleti boja nosi i nijanse nježne staloženosti, ali i nijanse strastvenog intenziteta. I da ljudikoji se pronađu i odluče biti zajedno znaju ispunjavati portret svoje ljubavi svim mogućim bojama, bojama koje će ih, kada je to potrebno, znati razbuditi, ali i bojama koje će ih znati umiriti.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.