Brak na prvu

Koliko kvalitetno razgovarate u vezi ili braku? Psiholog Boris Blažinić donosi savjete za bolju...

Vrijeme je izolacije i svi provode više vremena sa svojim ukućanima. No koliko vas zapravo kvalitetno razgovara sa svojim partnerom - otkrijte u tekstu eksperta Borisa Blažinića.

Boris Blažinić za RTL TV
2020-04-11 14:00

U dugogodišnjem ste braku ili vezi i niste zadovoljni. Puno vas stvari frustrira i sve se više otuđujete, emocionalno udaljavate od partera? Premalo razgovarate, i to samo o tekućim stvarima - oposlu i problemima. Nedostaje vam topline i bliskosti, vremena jedno za drugo?Imate osjećaj da mu više niste toliko važni i bitni, da vas ne cijeni dovoljno?

Kvalitetan odnos gradi se i održava redovnom i učinkovitom komunicijom koja treba biti bazirana na aktivnom slušanju i prije svega namjerom da želimo čuti i razumjeti osobu koja nam govori. Istraživanja nam pokazuju da ljudi koji grade i održavaju kvalitetne odnose u razgovoru 20 posto govore, dok čak 80 posto vremena aktivno slušaju. Dobri slušači su uspješniji, omiljeniji među ljudima, grade i održavaju kvalitetnije odnose, a loše slušače lako možemo prepoznati po tome što često uživaju u svojim monolozima, prekidaju i upadaju drugima u riječ, požuruju sugovornike, dovršavaju tuđe misli i slično.

Nažalost, u partnerskim odnosima s vremenom često zna doći do toga da sve više stvari počnemo podrazumijevati, uzimati zdravo za gotovo te smo premalo spremni saslušati i otvoreno komunicirati, a kolotečina i svakodnevne stresne i frustrirajuće situacije nekada nas natjeraju na "automatsku" komunikaciju.

Brak na prvu - Boris Blažinić
Brak na prvu - Boris Blažinić FOTO: RTL

Zbog toga Boris Blažinić , profesor, sudski vještak za psihologiju, psihoterapeut, konzultant za procjenu i razvoj ljudskih potencijala te ekspert u showu 'Brak na prvu' donosi nekoliko savjeta za bolju komunikaciju i odnos .


1. Obvežite se na slušanje i spremnost da čujete i razumijete partnera

Biti spreman saslušati drugu osobu izraz je poštovanja i dokaz da vam je partner/partnericavažna. Čak ako vam partnerica ponavlja nešto što vam je već rekla, obuzdajte poriv da joj upadnete u riječ s objašenjenjem "znam to, već smo pričali o toj temi" i slično. Promatrajte je i slušajte poruku iza toga. Možda vam ponavlja istu priču, no ako se koncentrirate, možda uočite što vam zaista poručuje, da joj u najmanju ruku nedostaje pažnje i da se osjeća važnom ili važnijom od posla i tekućih stvari. Ako baš nikako nemate živaca slušati predugo izlaganje o davno "odrađenoj" temi ili vama nebitnoj temi, ne okrećite očima, ne požurujte je i nipošto ne gledajte na sat. Zapitajte sešto vam je istinski važno i vrijedno, koliko vam je odnos važan i koju cijenu plaćate otuđenjem od partnera. Nažalost, živimo u vremenima kada je sve važnije od njegovanja odnosa, a pritom zaboravljamo koliko se tako otuđujemo i od samihsebe.


2. Budite fizički i psihički prisutni

Vaš govor tijela pokazat će partneru/partnerici koja govori da je poštujete te da doživljavate ono što priča. Tako, primjerice, možete klimati glavom u znak razumijevanja, no vaš neverbalni govor vas otkrivaako, na primjer, slušate s rukama prekriženim na prsima ilinezainteresiranim pogledom u prazno i timeneverbalno šaljete poruku "daviš me i uopće ne znam zašto mi to pričaš". Zapravo šaljete poruku - nisi mi bitna. Trebate biti empatični, suosjećajni, nastojati prvo razumjeti partnericu, a tek onda tražiti da ona vas razumije.
Ako se nađete u komunikaciji, dogovorite se sa sobom da to bude potpuno i iskreno, makar na samo pet minuta. No tih pet minuta budite posvećeni i otvoreni. Povremeno, na mjestu gdje je odgovarajuće, slušajte aktivno, recite "razumijem", "to ima smisla", "shvaćam" ili pitajte - "stvarno?". Budite aktivno pasivni, u smislu da pasivno primate informaciju, ali svojom reakcijom pokazujete i da je aktivno pratite.
Obuzdajte poriv da partnericu koja govori zatrpate nizom svojih primjera na njenu temu. To ne pokazuje da slušate, nego dapače – da samo čekate priliku kako biste iznijeli svoja mišljenja.


3. Pružite savjet ili kritiku samo kada se to od vas traži

Obično muškarci imaju poriv da, kada im se partnerica povjerava ili prepričava neki problem, "uskoče" s rješenjem. Noto je, najblaže rečeno, dvosjekli mač. Prvo, žene rijetko u takvim komunikacijama žele savjet, najčešće samo žele iz sebe isprazniti "naboj" kojiim je nanijela neka stresna situacija ili jednostavno žele bliskost i podršku. Nečiji savjet, premda izrečen u najboljoj namjeri, može biti samo novi stres. Zato šutite i pustite da vas se pita za mišljenje, a potom ga dajte.

I za kraj jedna poruka - budite svakodnevno spremni dogoditi se partneru pa će se i on dogoditi vama!

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.