Brak na prvu

Psiholog Boris Blažinić objašnjava kako je znanost mudro ukomponirana u reality format osvojila javnost i...

Ekspert u showu 'Brak na prvu', profesor Boris Blažinić kreirao je 'Uputstva za uporabu svakog pojedinca' i tu je metodu na neuobičajen način predstavio hrvatskoj javnosti u velikom televizijskom sociološkom eksperimentu.

Boris Blažinić za RTL TV
2020-04-16 09:00

Zbog situacije u zemlji mnoge hrvatske obitelji u svom su domu prikovane za TV ekrane, a među njima je i veliki broj onih koji s nestrpljenjem iščekuju novuepizodu showa 'Brak na prvu' , globalno uhodanog reality formata. Za razliku od ostalih zemalja, gdje se prikazuje inačica showa, RTL-ov produkcijski tim u Hrvatskoj odlučio je otići korak dalje. Putem identične forme, koja garantirano privlači mase gledatelja raznovrsnih profila, predstavljena je metoda hrvatskog stručnjaka, prof. Borisa Blažinića, inačesvjetski priznatog terapeuta sa zavidnim popisom titula te još većim brojem uspješno konzultiranih tvrtki i pojedinaca. Znanost ukomponirana u reality format ubrzo je osvojila javnost i struku.

Bez obzira na to kome je pomoć potrebna, polazišna točka predstavljene metode ovog domaćeg eksperta, temeljena na njegovom velikom profesionalnom iskustvu, samo je jedan pomno izrađen dokument: jedinstveni psihoprofil naziva 'MINDWARE: Uputstva za uporabu samog sebe' . Nakon razgovora i testiranja sudionika emisije, prof. Boris Blažinić kreira ovaj dokument koji im pomaže izgraditi kvalitetne odnose.

Uputstva za uporabu pojedinca inače su namijenjena svakome tko želi postati bolja verzija samog sebe, upoznati svoje snage i slabosti, radne i životne vrijednosti ili, primjerice, koju školu, fakultet ili karijeru odabrati. Pomažu razriješiti emocionalne i mentalne blokade, negativne emocije i iskrivljena uvjerenja o sebi, drugima i svijetu, ali i neugodne fizičke senzacije, frustracije ili strahove. Najčešće su motivirani željom za unaprjeđenjem odnosa spartnerom i unutar obitelji, pogotovo prema djeci,koja su ovih dana posebno opterećena. I, naravno, kako izabrati onu 'pravu' ili onog 'pravog' te biti sretan u ljubavi.

Kako bi sve informacije bile još dostupnije javnosti, Blažinić odgovara na najčešće postavljana pitanja.


Što je točno psihoprofil 'MINDWARE: Uputstva za uporabu samog sebe' i kako funkcionira?

Brak na prvu - Boris Blažinić
Brak na prvu - Boris Blažinić FOTO: RTL

Kao što i računala imaju svoj operativni sustav, na engleskom jeziku 'software', tako i svi mi imamo mentalni operativni sustav koji nazivam 'mindware'. To je naučeni sustav vrijednosti, uvjerenja, potreba, pokretača i obrazaca doživljavanja, mišljenja te osjećanja. Svojim karakteristikama i kvalitetama 'mindware' upravlja tijelom čovjeka, tj. njegovim 'hardwareom' - onim naslijeđenim karakteristikama i kvalitetama kao što su inteligencija, talenti, sposobnosti i temperament. Detektiranjem prirode 'mindwarea' dolazim do odgovora na pitanje zašto osoba ponekada 'klizne' ili je već duže vrijeme u negativnim ili neproduktivnim emocionalnim stanjima, mišljenjima i ponašanjima.

Naime, jednako kao što računalni operativni sustav (software) može imati greške i viruse, tako i čovjek u svom mentalnom operativnom sustavu može imati više ili manje 'grešaka'. Najčešće je riječ o predrasudama, stereotipima ili iskrivljenim vjerovanjima o sebi, drugima i svijetu, a što u stresnim situacijama nerijetko eskalira. Kada kreiram personalizirani 'mindware' osobe i osobi predam 'Uputstva za uporabu' tada svijet zaista postane bolje i ljepše mjesto za život. Osvješćivanjem i dubljim razumijevanjem našeg mindwarea, kao i pravilnim stručnim intervencijama, možemo ga reprogramirati. Preciznije, ispraviti 'greške' i tako otključati naš potencijal i biti najbolje izdanje sebe.

Što se privatnih i poslovnih odnosa tiče, mindware psihorpofil je alat koji omogućuje da postanete najbolji mogući partner, ali nije ključ za nalaženje savršenog partnera. Riječ je o alatu koji pomaže da osoba shvati koje sve potencijale i sposobnosti ima, a kako bi, primjerice, postala najbolji radnik na optimalnom radnom mjestu. S druge strane, ovaj alat sigurno nije jedini ključ za pronalazak savršenog posla.

Ukratko, ovaj alat pomaže u donošenju dobrih životnih izbora i odluka jer svaka osoba ima svjesnost što je dobro za nju, ali samim posjedovanje 'alata' ne znači da ćete automatski imati savršen život. Možete ga koristiti kako biste prepoznali što vas blokira i koje negativne emocije prikupljate u sebi, a što nije garancija za savršeno psihičko zdravlje jer neke određene tegobe su i genetski uvjetovane.


Kako ste spajali kandidate i birali kompatibilne parove? Postoje li možda svojevrsni obrasci na temelju kojih odlučite spojiti pojedince?

Kod svih reality showova, pa tako i ovog, kandidati se prijavljuju na dobrovoljnoj bazi. Među prijavljenima najčešće je bila riječ o osobama koje nemaju problema s time da javnost ima uvid u njihov privatni život.

Kada ih sagledamo po tipu osobnosti, žene su većim dijelom imale tip osobnosti koje možemo zvati 'sanjari/idealisti'. Odnosno, introvertirane osobe koje imaju potrebu biti drugačije: visoko senzibilne iznutra i koje djeluju hladno prema van te su dramatične kad im potrebe nisu realizirane. U vrijeme potrage za idealnim muškarcem, od njega očekuju da upravo one budu u centru njegove pažnje. Ako se njihova potreba za pažnjom ne ostvari, tada dramatiziraju jer im kod partnera uvijek nešto nedostaje. (To je riječ o velikom broju ukupno prijavljenih kandidata, ne i o svima.)

S druge strane, muškarci koje privlače ovakve emisije najčešće su tipovi osobnosti koje možemo nazvati 'avanturisti' i 'prodavači'. Jedni su veseli, spontani, željni avanture i akcije, hedonisti, ali istovremeno i velika djeca koja teško podnose preuzimanje odgovornosti, a drugi su željni prepoznatljivosti. U svakom slučaju, to su ekstrovertirani tipovi, visoko uvjerljivi i potencijalno obmanjujući vezano uz sliku koju žele da drugi imaju o njima, a što je: biti doživljeni kao uspješni muškarci. Naravno da ima i drugih tipova osobnosti, kao na primjer oni koji su u showu u potrazi za ljubavi, kojima je najvažniji odnos, brižnost, pomaganje, oni koji prvo daju da bi dobili. Ima i onih kojima je najvažnija sigurnost, koji traže jakog partnera koji će im biti autoritet, na koga se mogu osloniti, na koga se mogu pouzdati i koji će im davati smjernice. Dragi ljudi, pristojni, poslušni, koji prije svega vrednuju povjerenje i lojalnost. Itd.
Finalno kvaliteta 'uparivanja' prije svega ovisi o prijavljenim kandidatima i njihovom varijetetu.

Kada su svi kandidati odabrani, izbor kompatibilnog partnera znači u što većoj mjeri zadovoljiti specifične preferencije svakoga od njih (poput fizičkog izgleda, visine, oblika tijela, tipa lica, dobi, mirisnih preferencija), a što je ključno kako bi 'kliknuli' i bili privučeni jedni drugima. Tip osobnosti je ključan za održivost veze, harmoniju odnosa i ispunjenja psiholoških potreba partnera te smo iz tog razloga kod odabira kandidata započeli od takve analize prijavljenih.


Na čemu se temelji izrada 'mindwarea' odnosno osobnog psihoprofila?

Brak na prvu - eksperti Boris Blažinić, Ita Štefanek i Ingrid Divković
Brak na prvu - eksperti Boris Blažinić, Ita Štefanek i Ingrid Divković FOTO: RTL

Mindware je pristup koji se oslanja na saznanje da općenito postoji devet jedinstvenih tipova osobnosti. Točnije, brojni stručnjaci slažu se da bez obzira na rasu, vjeru, spol, financijski status ili obrazovnu razinu među ljudima postoji devet različitih bazičnih tipova osobnosti, perspektiva koje utječu na to kako mislimo, osjećamo i djelujemo. Metoda koju koristim puno je proširenija verzija ovih znanstveno utemeljenih smatranja te uključuje i najnovije šire spoznaje.


Možete li nam dati jedan primjer kompatibilnog para? Kako bi trebao izgledati idealan' par?

Nema 'idealnog' para, ljubavni odnos je poput plesa, odnosno životne avanture u kojoj jedan drugome pomažu biti najbolje izdanje sebe. Prema tome, to je par kojem su u dovoljnoj mjeri zadovoljene fizičke preferencije i potrebe. Karakterno kompatibilni u odnos unose i njeguju iskrenost, visoko povjerenje i poštovanje jedno prema drugome. Dijele interese i vrijednosti, ali i prepoznaju te poštuju različitosti. Fleksibilni su i tolerantni te dovoljno emocionalno zreli da znaju kako obuzdati sebe i adekvatno reagirati (otvoreno i iskreno, ali s poštovanjem) te tako uvijek čuvaju svoj odnos. Takvom paru važnije je postići cilj nego biti u pravu, što znači da znaju obuzdati vlastiti ego i taštinu. Asertivni su i znaju se izboriti za sebe te iskreno i s poštovanjem, bez cenzure i manipulacije, izražavaju svoje potrebe, misli i osjećaje, bez da pritom povrijede drugu osobu ili si dozvole biti povrijeđeni. Takvi parovi znaju što je bliskost i znaju primiti i dati ljubav.


Nakon što spojite par po naizgled najboljim kriterijima jeli to garancija za veliku ljubav i njihov uspjeh? Kolika je uloga njih samih za uspjeh veze?

Neki tipovi osobnosti ipak su kompatibilniji i više ispunjavajući nego drugi, no treba imati na umu da čovjek može imati vezu s bilo kojim tipom osobnosti ako su dvije osobe zdrave i emocionalno zrele.

Budući da to nije uvijek slučaj, poznavanjem svojeg tipa osobnosti (tj. vrijednosti, potreba, razine zdravlja i emocionalne zrelosti, snaga i slabosti, stila komuniciranja i sl.) bilo koja osoba može bilo kojem kandidatu pružiti više uvida i načina kao postati bolja verzija sebe. Svaka osoba snosi odgovornost za to koliku će imati želju za uspjeh odnosa i koliko će truda uložiti kako bi bila svjesna sebe i svog ponašanja. Isto tako, koliko će imati želje i koliko će uložiti truda u upoznavanje druge osobe, tj. koliko će biti spremna osjećati, slušati i razumjeti partnera.
Glavni problem i izazov kod pojedinaca koji se spontano spoje su kriva očekivanja, bilo da su svjesna ili nesvjesna, očekivanja koja unaprijed imaju od partnera i njihovog odnosa.


Kako mi sve 'Uputstvo za uporabu samog sebe' može pomoći?

Boris Blažinić
Boris Blažinić FOTO: RTL

Moći promijeniti ponašanje prema sebi i drugima ključno je za osobni rast i razvoj te je istodobno i nevjerojatno teško, s obzirom na snagu naših nesvjesnih navika, misli i osjećaja. Kako bismo promijenili svoje ponašanje, trebamo povećati samosvjesnost, promatrati i razumjeti to što radimo i razmišljati o tome zašto to radimo. Kada želimo ili trebamo napraviti neku vrstu pozitivne promjene u svom životu, osobni psihoprofil olakšava da se osvijestimo i ubrzamo put k većem razumijevanju, obuzdavanju i oplemenjivanju sebe - put koji je vrijedan, praktičan i jednostavan za primjenu u svakodnevnom životu.


Zašto izraditi osobni psihoprofil?

Upoznati, obuzdati i oplemeniti sebe tri su glavna motiva za posjedovanje osobnog psihoprofila. Upoznati vlastite snage, talente i darove te saznati kako ih razviti i aktivirati jednako je važno kao i osvijestiti vlastite slabosti, unutarnje blokade, ograničavajuća uvjerenja i dosadašnje loše životne strategije. Razumjeti uzroke negativnih misli, emocionalnih stanja, tjelesnih senzacija i ponašanja dovodi do otkrivanja novih načina kako bi iste prevladali i otključali svoj unutarnji potencijal.

Psihoprofil koristi kada osoba želi znati kakav bi joj partner trebao biti, tj. koje osobnosti te kako izgraditi i održavati odnos, bliskost i ljubav te pravilno komunicirati, ali i prevladavati prepreke i krize. Također, ako želi unaprijediti psihičko zdravlje, odnosno utvrditi uzroke psihofizičkih tegoba i unutarnje uzroke negativnih osjećaja i ponašanja koja ih ograničavaju te izazivaju nakupljanje stresa. Psihoprofil služi kao vodič za osobni rast i razvoj osobnosti i potencijala s ciljem povećanja osjećaja unutarnjeg mira i sreće kako bi pojedinac mogao postati najbolje izdanje sebe.

Za djecu i mlade presudan je kako bi bili još sigurniji koju osnovnu ili srednju školu izabrati. Roditelji tako dobivaju informaciju koji fakultet ili zanimanje najbolje odgovara djetetu, a kako bi se dijete u budućnosti bavilo onime u čemu je najbolje i što ga najviše ispunjava.

Psihologa Borisa Blažinića pratite u showu 'Brak na prvu' od ponedjeljka do četvrtka u 21 sat na RTL-u!

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.