Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
'Brak na prvu'

Znate li zašto se na vjenčanjima svira 'Svadbeni marš'? Crkva ga je jedno vrijeme zabranjivala

Kada čujete ovu melodiju, prvo što vam pada na pamet je - vjenčanje

Image
Foto: Thinkstock
RTL TV/ 8.3.2020. u 16:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

'Svadbeni marš' jedna je od najpopularnijih melodija koja se svira na vjenčanjima diljem čitavog svijeta. Skladao ga je slavni njemački kompozitor Felix Mendelssohn 1842. za Shakespeareov 'San ivanjske noći', no povijest je dobila drugačiji zaokret kada je kraljevska princeza Viktorija odabrala upravo ovu skladbu za svoju svadbu s pruskim princem Frederikom Vilijamom. Tako je 'Svadbeni marš' postao popularan i do danas je ostao nezaobilazna stavka vjenčanja. 

No, iako popularna, ova je skladba bila i nepoželjna. S obzirom na to da je radnja djela 'San Ivanjske noći' o poganskim bogovima, Crkva je jedno vrijeme branila njeno izvođenje na vjenčanjima. 

Sada to više nije tako i skladba se slobodno izvodi, a mogli biste je čuti i u novom RTL-ovu showu 'Brak na prvu'. Riječ je o inačici planetarno popularnog showa 'Married At First Sight', u kojem se dvoje potpunih stranaca upozna pred „oltarom“ i vjenča, a tek onda počinje njihova ljubavna avantura života zvana 'Brak na prvu'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

'Brak na prvu' zapravo je svojevrsni sociološki eksperiment, a zbog njegova koncepta u pojedinim se zemljama našao na meti Crkve koja smatra da se tako trivijalizira brak. No, to nije zasmetalo planetarnoj popularnosti ovog showa!

'Brak na prvu' gledajte uskoro na RTL-u!

Upravo se čita

Image
POSLJEDNJI UBODI JE UBILI?

Prikazana snimka strašnog zločina u Lidlu. U 16 sekundi, Đekić je Vesnu ubo 20 puta. Snimku nije htio gledati

RTL TV/ 8.3.2020. u 16:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
DOMAĆICA

Antonija iz 'Večere za 5 na selu' iskreno: 'Izgled, dotjerivanje i to mi je dosta bitno. Mislim da svaka žena mora držati do sebe'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba