Brak na prvu

Znate li zašto se na vjenčanjima svira 'Svadbeni marš'? Crkva ga je jedno vrijeme zabranjivala

Kada čujete ovu melodiju, prvo što vam pada na pamet je - vjenčanje

RTL TV
08.03.2020 16:00

'Svadbeni marš' jedna je od najpopularnijih melodija koja se svira na vjenčanjima diljem čitavog svijeta. Skladao ga je slavni njemački kompozitor Felix Mendelssohn 1842. za Shakespeareov 'San ivanjske noći', no povijest je dobila drugačiji zaokret kada je kraljevska princeza Viktorija odabrala upravo ovu skladbu za svoju svadbu s pruskim princem Frederikom Vilijamom. Tako je 'Svadbeni marš' postao popularan i do danas je ostao nezaobilazna stavka vjenčanja.

No, iako popularna, ova je skladba bila i nepoželjna. S obzirom na to da je radnja djela 'San Ivanjske noći' o poganskim bogovima, Crkva je jedno vrijeme branila njeno izvođenje na vjenčanjima.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Sada to više nije tako i skladba se slobodno izvodi, a mogli biste je čuti i u novom RTL-ovu showu 'Brak na prvu'. Riječ je o inačici planetarno popularnog showa 'Married At First Sight', u kojem se dvoje potpunih stranaca upozna pred oltarom" i vjenča, a tek onda počinje njihova ljubavna avantura života zvana 'Brak na prvu'.

'Brak na prvu' zapravo je svojevrsni sociološki eksperiment, a zbog njegova koncepta u pojedinim se zemljama našao na meti Crkve koja smatra da se tako trivijalizira brak. No, to nije zasmetalo planetarnoj popularnosti ovog showa!

'Brak na prvu' gledajte uskoro na RTL-u!