1 kg bifteka
400 g šampinjona
200 g kiselih krastavaca
50g kapara
2 žličice senfa
1 žličica meda (po potrebi dodati)
200 g vrhnja za kuhanje
goveđi temeljac (jušna osnova)
60 g maslaca
2 žlice maslinovog ulja
300 g riže
5-6 klinčića
1 glavica crvenog luka
1 dcl bijelog vina (kvalitetnije)
sol, bijeli papar
Priprema:
Biftek narezati na trakice i prepržiti 3-4 min na jako ugrijanoj tavi s maslinovim uljem i maslacem. Kad biftek poprimi boju treba ga izvaditi u zdjelu i odložiti sa strane. Zatim, na istoj masnoći, u istoj tavi staviti šampinjone, senf, bijelo vino, malo meda, bijeli papar i sol, dodati kisele krastavce izrezane na rezance i kapare u komadu. Staviti temeljac i podliti s 200ml vode, kuhati 15min. Vratiti meso u posudu i dodati vrhnje i kuhati dok se ne zgusne još nekih 5-10 min.
Prilog: riža
U neprijanjajuću posudu uliti malo ulja, u glavicu crvenog luka ubosti 5-6 klinčića i staviti cijelu na ulje, malo prepržiti, staviti rižu, posoliti i miješati na suho, nekoliko minuta na laganoj vatri i paziti da ne izgori, zatim podliti s jednom litrom kipuće vode, poklopiti i pustiti da kuha po uputi proizvođača. Ne treba miješati ako je neprijanjajuća posuda u pitanju, a ako nije treba s vremena na vrijeme promiješati. Zatim izvaditi luk, procijediti, vratiti u posudu, dodati 20g maslaca i promiješati