Sastojci:
filet lososa
sol
maslinovo ulje
češnjak
bijelo vino
Priprema:
Filet lososa narežite na četiri manja komada i očistite od preostalih kosti i ljuskica ako ih ima.
Složite ih na lim na koji ste stavili papir za pečenje pa začinite solju i maslinovim uljem.
Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
Dok se losos peče, pripremite umak:
Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. U manjoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite češnjak. Kad češnjak zamiriše, prelijte ga vinom, malo smanjite vatru pa sve lagano kuhajte dok se potpuno ne reducira. Dodajte vrhnje, kopar i svježe mljeveni papar.
Pustite da vrhnje zakuha, a onda maknite umak s vatre i umiješajte maslac. Dobro sve izmiješajte kako bi se maslac rastopio i povezao s umakom.
Poslužite umak odmah uz pečeni losos i povrće kuhano na pari.
Autor: Lucija Smodlaka, Split, kandidatkinja 15. sezone 'Večere za 5 na selu'