Sastojci:
0,5 kg palente
2kg smrznute hobotnice
5 komada velikog luka
4 češnja češnjaka
2 mrkve
1 rajčica (zrela i mirisna)
Cca 200g celera
1dl maslinovog ulja
0,5 l bijelo vino
0,1 fini konjak
Sol, papar, slatka crvena paprika, tucana ljuta paprika
Grančica svježeg ružmarina
Postupak:
Prije svega skuhati palentu na gusto, s dodatkom malo soli i ružmarina po želji. Kad je palenta skuhana, izliti je u posudu na debljinu 1,5cm te pustiti da se dobro stvrdne i ohladi.
Oprati i očistiti hobotnicu te je staviti kuhati u kipuću vodu cca 10min.
Za to vrijeme očistiti i sitno nasjeckamo povrće, osim mrkve koju treba naribati tijekom pripreme jela.
Hobotnicu izvaditi i, ovisno o želji, skinuti opnu i pipke, te je narezati na željene komade. Osobno je ne čistim jer na taj način dobijem ljepšu svilenkastiju strukturu jela.OBAVEZNO sačuvati vodu od kuhanja hobotnice!
Ugrijati malo maslinovog ulja te ubaciti luk i pržiti oko 5min (paziti da ne posmeđi jako), zatim dodati češnjak te nakon koje minute celer i naribanu mrkvu. Povrće dinstati lagano cca 10 minuta, dodati hobotnicu, malo prodinstati te podliti vinom i malo vode od kuhanja hobotnice. Ostaviti da se lagano krčka" 30-45min te cijelo vrijeme po potrebi podlijevati vodom od kuhanja hobotnice. Pri kraju kuhanja dodati konjak po želji i kuhati još 5-10 min.
Palentu narezati na kocke željene veličine, premazati mješavinom maslinovog ulja i ružmarina te kratko zapeći na roštilju.
Dobar tek!