Ostalo

Recept 'Večere za 5 na selu': Gulaš od hobotnice

Samo za vas, izabrali smo najzanimljivije recepte koje možete sami isprobati!

RTL.hr
23.07.2022 12:00

Sastojci:

0,5 kg palente

2kg smrznute hobotnice

5 komada velikog luka

4 češnja češnjaka

2 mrkve

1 rajčica (zrela i mirisna)

Cca 200g celera

1dl maslinovog ulja

0,5 l bijelo vino

0,1 fini konjak

Sol, papar, slatka crvena paprika, tucana ljuta paprika

Grančica svježeg ružmarina

Postupak:

Prije svega skuhati palentu na gusto, s dodatkom malo soli i ružmarina po želji. Kad je palenta skuhana, izliti je u posudu na debljinu 1,5cm te pustiti da se dobro stvrdne i ohladi.

Oprati i očistiti hobotnicu te je staviti kuhati u kipuću vodu cca 10min.

Za to vrijeme očistiti i sitno nasjeckamo povrće, osim mrkve koju treba naribati tijekom pripreme jela.

Hobotnicu izvaditi i, ovisno o želji, skinuti opnu i pipke, te je narezati na željene komade. Osobno je ne čistim jer na taj način dobijem ljepšu svilenkastiju strukturu jela.OBAVEZNO sačuvati vodu od kuhanja hobotnice!

Ugrijati malo maslinovog ulja te ubaciti luk i pržiti oko 5min (paziti da ne posmeđi jako), zatim dodati češnjak te nakon koje minute celer i naribanu mrkvu. Povrće dinstati lagano cca 10 minuta, dodati hobotnicu, malo prodinstati te podliti vinom i malo vode od kuhanja hobotnice. Ostaviti da se lagano krčka" 30-45min te cijelo vrijeme po potrebi podlijevati vodom od kuhanja hobotnice. Pri kraju kuhanja dodati konjak po želji i kuhati još 5-10 min.

Palentu narezati na kocke željene veličine, premazati mješavinom maslinovog ulja i ružmarina te kratko zapeći na roštilju.

Dobar tek!

Večera za 5 na selu (3).JPG