Sastojci:
Losos
Povrće
Češnjak
Maslinovo ulje
Priprema:
Filet lososa narežite na četiri manja komada i očistite od preostalih kosti i ljuskica, ako ih ima.
Složite ih na lim koji ste obložili papirom za pečenje pa začinite solju i maslinovim uljem.
Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
Dok se losos peče, pripremite umak:
Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. U manjoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite češnjak.Kad češnjak zamiriše, prelijte ga vinom, malo smanjite vatru pa sve lagano kuhajte dok se potpuno ne reducira.
Dodajte vrhnje, kopar i svježe mljeveni papar. Pustite da vrhnje zakuha, a onda maknite umak s vatre i umiješajte maslac. Dobro sve izmiješajte kako bi se maslac rastopio i povezao s umakom. Poslužite umak odmah uz pečeni losos i povrće kuhano na pari.