Ostalo

Recept 'Večere za 5 na selu': Rižoto od kvarnerskih škampa

Slastan recept Zvonimira iz riječkog tjedna 'Večere za 5 na selu'.

RTL.hr
26.08.2022 12:00

Sastojci:

1,5 kg kvarnerskih škampi
400 g celera
400 g mrkve
2 luka
1 dcl brandyja
4 dcl bijelog vina
4 l vode
Sol
Papar
400 g riže
Maslinovo ulje
Parmezan

Priprema:

Očistiti 1,5 kg kvarnerskih škampi. Odvojiti glave te izvaditi meso iz repova.
Napraviti temeljac. 400 g celera, 400 g mrkve i dvije kapule zažutiti na maslinovom ulju. Dodati češnjak te ubaciti glave i ljuske škampa u lonac sa povrćem. Prodinstati 7 do 10 min. Zaliti sa 1 dcl brendy te pustiti da ispari na jakoj vatri. Dodati 4 dcl bijelog vina i pustiti da ispari nakon čega uliti 4 litre vode i pustiti na laganoj vatri da kuha oko 30 do 40 min. Začiniti sa soli i paprom po želji.

400 g riže tostirati u dubljoj tavi sa malo masnoće (maslinovo ulje ili maslac) nakon čega podlijevamo temeljcem dok riža ne bude skoro gotova. Zadnjih 10 min dodati očišćene repove škampi. Kad je gotovo staviti 2 do 3 žlice parmezana i 1 dcl maslinova ulja sitno sjeckani peršin i dobro promiješati te dodati soli ukoliko treba.